Ecevit: AB`den Kopmayız

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kıbrıs ve Ege`de asla vermeyeceğimiz ödünler vardır. Türkiye adaylığını askıya alacak, üyelikten vazgeçecek değildir . Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Komisyonu`nun 8 Kasım`da Türkiye için açıkladığı Katılım Ortaklığı Belgesi`nin derin bir hayal kırıklığı yarattığını belirterek, AB Komisyonu bizim Kıbrıs ve Ege konusundaki duyarlılığımızı gereğince değerlendirmezse AB ile ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır. Avrupa yalnızca AB ülkelerinin üyesi değildir. Hiçbir güç Türkiye`yi Avrupa`dan koparamaz. Tepkimiz de sözde kalmaz dedi.


Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Ecevit, AB`ye sert mesajlar verdi. Türk ulusunun siyaset anlayışının dürüstlük üzerine kurulduğunu söyleyen Ecevit, AB`yi dürüst olmamakla suçladı. Ecevit, şunları söyledi: Avrupa Komisyonu`nun 8 Kasım günü Türkiye için açıkladığı Katılım Ortaklığı Belgesi bu açıdan bende derin hayal kırıklığı yaratmıştır. Çünkü bu belge ile, AB 10 Aralık 1999 günü Helsinki Doruğu`nda Türkiye`yi üye adaylığına kabul ederken, Kıbrıs ve Ege konularında bize vermiş olduğu sözü çiğnemiştir. Yani bizi aldatmıştır.


AVRUPA AB ÜYELERİNİN DEĞİL;

Kıbrıs ve Ege`nin Türkiye için yaşamsal önem taşıyan konular olduğunu vurgulayan Ecevit, Her iki konuda da asla veremeyeceğimiz ödünler vardır dedi. Türkiye`nin bu konulardaki duyarlılığının tüm AB ülkelerince bilindiğini söyleyen Başbakan Ecevit, AB Komisyonu veya Konseyi bizim bu duyarlılığımızı gereğince değerlendirmezse AB ile ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz olanağı kaçınılmaz olacaktır diye konuştu. AB ülkelerinin Türkiye`nin bu konudaki sert tutumunun ayrımına vardıklarını ifade eden Ecevit, katılım ortalığı belgesi ile ilgili görüşmelerin ertelenmesinin bunun göstergesi olduğunu söyledi. Kıbrıs ve Ege konularının Türkiye`nin hassasiyetine uygun biçimde sonuçlandırılmasını umduğunu belirterek, Böyle bir sonuca varılmazsa Türkiye`nin tepkisi sözde kalmayacaktır dedi. Türkiye`nin gelişen olayların ardından üyelikten vazgeçmesinin söz konusu olmadığını anlatan Başbakan Ecevit, şunları söyledi: Türkiye kendiliğinden üye adaylığını askıya alacak veya üyelik amacından vazgeçecek değildir. Bunu temenni edenler boşuna hayal kurmasınlar. Avrupa yalnızca AB üyelerinin ülkesi değildir. Avrupalılık da, AB üyelerinin tekelinde değildir.


Türklerin 600 yıldan bu yana Avrupalı olduğunu hatırlatan Başbakan, Türkiye`nin 1949`dan başlayan bir süreçte Avrupa Konseyi, NATO, AB ortak üye, BAB, Gümrük Birliği`ne girdiğini ve son olarak AB`ye üye adayı olarak kabul edildiğini söyledi. Ecevit, Türkiye AB`yle böylesine çok yönlü ve çok boyutlu ilişkiler içindeyken hiçbir güç onu Avrupa`dan veya Avrupa`lılıktan koparıp soyutlayamaz dedi. Kıbrıs`ta barışın ancak iki ayrı devletin varlığını kabul etmekle sağlanabileceğini ileri süren Ecevit, şunları söyledi:


TÜRK-KÜRT AYRILMAZ BÜTÜNDÜR;

Eğer AB Kıbrıs`da uzlaşı istiyorsa, bunun yolu Kıbrıs`lı Türkleri baskı altına alıp Rum egemenliğine sürüklemekle olamaz. Bunun yolu Kıbrıs`da iki ayrı bağımsız devlet bulunduğu gerçeğini içlere sindirmektir. Eğer AB Ege sorununun hakça bir çözüme ulaşmasını istiyorsa, onun yolu Yunanistan`ın kaprislerine boyun eğmek değil, onu Türkiye ile uygarca bir dialoga yöneltmektir. Türkün tarihi de, günü de, geleceği de Avrupa`dan ve Avrupa`lılıktan dışlanamaz ve Avrupa Türk Ulusunu kandırmacalarla, baskı ve dayatmalarla, etnik lobilere veya bölücü akımlara destek olmakla, kendi güdümüne alamaz veya yıldıramaz diyen Ecevit şunları söyledi: Türkle Kürdün ayrılmaz bir bütün olduğunu kavrayamadıkları için kimi Avrupa Parlamentosu sözcüleri, Türkiye bağlamında Korsika ve Bask benzetmeleri yapmaya kalkışıyorlar. Çoğunluğun ayrılmaz bir öğesi olan yurttaşlarımızı azınlık gibi göstermeye uğraşıyorlar. Türk ulusunun bu tür hezeyanlara karnı tok, kulakları tıkalıdır. Türk Avrupalılığında da böyle saçmalıkların yeri yoktur.
(YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3847 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0289 Değişim: -0,10%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,37 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.