Ecevit: Her Alan Giderek Özerkleşiyor ve Özelleşiyor, Bizim de Yetkilerimiz Sınırlanıyor

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Başbakan Bülent Ecevit:-Her Alan Giderek Özerkleşiyor Ve Özelleşiyor, Bizim De Yetkilerimiz Sınırlanıyor -Ekonomimiz Bütün Yapısal Aksaklıklarına Rağmen Özünde Sağlam Olduğu İçin Son Kriz 10-15 Gün Gibi Kısa Bir Süre İçinde Büyük Ölçüde Sona Erdi -Yargıya Teslim Edilmek Üzere Sağlanan Bazı İşadamlarının Bazı Bankacıların Gördükleri Muameleler Bizi De Rahatsız Etti -İşadamlarımız Tabi Yolsuzluk Yaparlarsa, Yasadışı İşlemlerde Bulunurlarsa Gereken Her Tedbir Alınır. Ama Onları İncitmeden Ve Başka İşadamı Ve Bankacıları Kaygıya Sürüklemeden Bu Düzenlemelerin Yapılması Mümkündür -Enflasyon Ve Faiz Sarmalını Yeniden Harekete Geçirmek İçin Bazı Spekülasyonlarda Bulunuldu -Tobb Başkanı Miras: -Siz Onların Kulağını Çekerseniz Bizi Bu Zahmetten Kurtarırsınız


ANKARA (A.A) - 12.12.2000 - Başbakan Bülent Ecevit, Her alan giderek özerkleşiyor ve özelleşiyor. Bizim de yetkilerimiz sınırlanıyor dedi. Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) genişletilmiş yönetim kurulu toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Ecevit, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun (BDDK) işlemeye başlamasıyla bankacılığında çok önemli bir yapısal değişiklik geçireceğini umduklarını belirterek, Bankacılık Kurulu`nun bazı hastalıklı ve sakat bankalarla ilgili uygulamalarının bankacılık sektörünün bütün mensuplarını kaygı içine sürüklememesi gerektiğine inandıklarını kaydetti. Bu yönde bazı adımlarda atmaya başladıklarını belirten Ecevit, şöyle dedi:

-UYARDIK, UYARMAYA DA DEVAM EDİYORUZ-

Gördük ki bazı bankaların kapatılması üzerine bir çok başka sağlam, sağlıklı bankada da bir tereddüt, kaygı havası ortaya çıkıyor. Ayrıca, yargıya teslim etmek, vermek üzere sağlanan bazı işadamlarının bazı bankacıların gördükleri muameleler bizi de rahatsız etti. Ben bu konuda ilgilileri, sayın Özkan da, ben de diğer bakanlar kurulu üyelerimiz de uyardık ve uyarmaya da devam ediyoruz. Zannediyorum bir değişiklik ortamı da başladı. İşadamlarımız tabi yolsuzluk yaparlarsa, yasadışı işlemlerde bulunurlarsa gereken her tedbir alınır. Ama onları incitmeden ve başka işadamı ve bankacıları kaygıya sürüklemeden bu düzenlemelerin yapılması mümkündür.

-KARINCA DUASI GİBİ KREDİ SÖZLEŞMELERİ-

Ecevit, işadamlarının bankalarla yaptıkları kredi sözleşmeleri ile ilgili görüşlerini de dile getirirken, karınca duası benzetmesini kendisininde çok sık kullandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Buna benim aklım ermiyor. Çünkü, bankalarla ilişkisi olan işadamlarımız okuyan, yazan kimselerdir. İyi eğitim görmüşlerdir ama nedense banka yöneticileri kendilerine bir karınca dualı kağıt uzattıkları vakit bunu fazla incelemeden, yeterince incelemeden imzalıyorlar. Ondan sonra da bunun olumsuz etkileriyle karşılaştıklarında üzülüyorlar. Yani, (sen şu kadar faiz karşılığında bana bu krediyi verdin. Ama şimdi bunun iki mislini, üç mislini senden geri istiyorum) gibi hiç bir hukuk devletinde benim bildiğim kadarıyla mazur görülemeyecek bir uygulama var. Herşeyi devletten beklememek gerekir. Bu karınca dualarına artık son verilmeli. Bunu değerli girişimcilerden bekliyorum.

-HÜKÜMETTE UYUM-

Başbakan Bülent Ecevit, koalisyon hükümeti içerisinde şimdiye kadar hiçbir koalisyon hatta tek partili hükümetlerde bile görülmemiş bir uyum bulunduğunu da söyledi. Ancak bazen bir partinin içinde bir sorun çıktığını ancak hükümetteki partiler arasında sorun çıkmadığını belirten Ecevit, bunun çok büyük bir avantaj olduğunu kaydetti. Son günlerde birkaç sıkıntı yaşadıklarını ancak o sıkıntıların da ilgili genel başkanlar ve diğer başka arkadaşların katkısıyla aşılabildiğini söyledi. Ecevit, şimdi hızlı bir özelleştirme dönemine girdiklerini de belirterek, 14 Aralık`tan itibaren Telekom ve THY`den başlayarak özelleştirme sürecinin yeniden hız kazanacağını bildirdi. Ecevit, şöyle devam etti: Kriz tabi hepimizi çok üzdü ve çok kaygılandırdı. Bu aslında görünürde gerçek nedenleri olmayan bir krizdi. Krizin nedenlerinden birisi de Türkiye`de uzun yıllar boyuncu bir kronik enflasyon sürecinin yaşanmış olması ve bu sürecinde kendi enflasyon lobisini yaratmış olmasıydı. Haklı olarak sizler enflasyondaki hızın duraladığını söylediğiniz. Bundan bizde şikayetçiyiz ama bazı çevreler sizinde çok iyi bildiğiniz bazı çevreler o sağlanabildiği kadar enflasyonu bile fazla bulur hale geldiler. Sağlanabildiği kadar faizi bile fazla nitelendirdiler. Zannederim enflasyon ve faiz sarmalını yeniden harekete geçirmek için bazı spekülasyonlarda bulunuldu. Bunları en iyi sizler bilirsiniz. Tedavisini ve önlemini yine sizler bilirsizin. Çok şükür ekonomimiz bütünyapısal aksaklıklarına rağmen özünde sağlam olduğu için ve çok iyi yetişmiş bir girişimciler kuşağımız olduğu için son kriz başlangıcından itibaren 10-15 gün gibi kısa bir süre içinde büyük ölçüde sona erdi. Tabi şimdi çok hassas bir dönemden geçiyoruz. IMF ile yaptığımız anlaşmalara da yeni boyutlar eklendi. Bildiğiniz gibi 10 milyar doları aşacak bir kredi olanağı yardım olanağı sağlandı. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Çok sorumluca değerlendirmemiz gerekiyor. Hükümetimiz bunun bilinci içinde.

-BİZİM YETKİLERİMİZ SINIRLANIYOR

Başbakan Ecevit`in konuşmasını tamamlamasının ardından ulusal programın ele alınacağı liderler zirvesine katılması nedeniyle toplantıdan ayrılacağını bildirmesi üzerine TOBB Başkanı Fuat Miras söz aldı. Miras, Başbakan Bülent Ecevit`ten, hükümet içerisinde yetkili bir bakan ile birlikte Bankalar Birliği ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkilileri ile kendilerinin bir araya getirilmesini isteyerek, şöyle dedi: Bunun çok acele yapılmasının gereğine inanıyoruz. Bu yapıldığı takdirde biraz evvel sizinde işaret buyurduğunuz gibi karınca harfleriyle yazılmış kredi sözleşmelerini imzalamak (Biz denize düştük yılana sarılıyoruz.) durumunda kaldık. Kendimizi kurtarmak için... Onların olumsuzluklarını biliyoruz, sayın Başbakanım. Ama bu krizin reel sektöre yansımamasıyla ilgili bizim bankacılık yönetim kuruluyla ve bankacılık denetleme kuruluyla sizlerin hakemliğinde bir araya gelmemizde yarar olduğuna inanıyorum. Bunun vakit geçirilmeden yapılması içinde zatıalinizden istirham ediyorum. Miras`ın bu sözleri üzerine Başbakan Bülent Ecevit`in Tabi her alan giderek özerkleşiyor ve özelleşiyor. Bizim de yetkilerimiz sınırlanıyor dediği duyuldu. Başbakan Ecevit`in bu sözlerinin ardından TOBB Başkanı Miras, Onların kulağını çekerseniz, bizi bu zahmetten kurtardırsınız diye düşünüyorum dedi. Başbakan Ecevit ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`a TOBB Başkanı Fuat Miras tarafından bir gümüş plaket verildi. Ecevit, konuşmasını tamamlamasının ardından Özkan ile birlikte TOBB Merkezi`nden ayrıldı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.670 Değişim: 1,53% Hacim : 88.739 Mio.TL Son veri saati : 16:50
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5871 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8599 Değişim: 0,37%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.494,37 Değişim: 0,40%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.