Genel Nüfus Sayımına Doğru...

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Devlet Bakanı Toskay: -Her İlde Sayımın Başlama Saati, Valiler Tarafından Belirlenecek. Sokağa Çıkma Yasağının Sona Erdiği, Merkez İlçelerde Valilik, İlçelerde İse Kaymakamlık Tarafından Halka Duyulacak- Fazla Nüfus Artışı Olan ve İhbarlık Yerler, Sayımdan Sonra Alanda Kontrol Edilecek. Buralarda Tespit Edilen Hayali Nüfuslar Tutanaklarla Tespit Edilerek Nüfusları Düşülecek


ANKARA (A.A) - 20.10.2000- Devlet Bakanı Tunca Toskay, ``Her ilde sayımın başlama saati, valiler tarafından belirlenecek. Sokağa çıkma yasağının sona erdiği, merkez ilçelerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlık tarafından halka duyurulacak`` dedi. Devlet Bakanı Toskay, 22 Ekim Pazar günü yapılacak genel nüfus sayımı öncesi DİE`de düzenlediği basın toplantısında, sayımlardan çıkan sonuçların belediye olma, belediyelerin İller Bankası`ndan alacakları payı belirleme gibi pek çok alanda kriter olarak kullanıldığını söyledi. Hayali ve mükerrer sayım konusunda da Toskay, buna engel olunması amacıyla, DİE danışmanlarının 2 Ekim tarihinden itibaren sayım bölgelerinin kontrolünü yaptıklarını belirtti. Bu nüfus sayımında, sonuçlar optik veri giriş sistemiyle değerlendirileceğinden, adres, ad, soyadı ve kişisel nitelik bilgileri yardımıyla mükerrer yazımların tespit edilebileceğini belirten Toskay, ``fazla nüfus artışı olan ihbarlı yerler, sayımdan sonra alanda kontrol edilecek. Buralarda tespit edilen hayali nüfuslar, tutanaklarla tespit edilerek nüfusları düşülecektir`` dedi.

-14. SAYIM YAPILIYOR-

Türkiye`de şu ana kadar 13 nüfus sayımının gerçekleştirildiğini ve ilkinin 1927 yılında yapıldığını hatırlatan Toskay, 14. sayımın ise Pazar günü yapılacağını kaydetti. Nüfus sayımı için il ve ilçelerde en büyük mülki amir başkanlığında nüfus sayım komiteleri oluşturulduğunu ifade eden Toskay, bunlara bağlı olarak sayım bürolarının görev yapacağını belirtti. Nüfus sayımı ile ilgili çalışmalara da değinen Devlet Bakanı Toskay, merkezde 2000 Genel Nüfus Sayım Komitesi oluşturulduğunu, bu Komite`nin taslak soru kağıtları hazırladığını bildirdi. Komite`nin hazırladığı taslak soru kağıdının tüm kurum kuruluş ve üniversitelere gönderildiğini ve daha sonra bunlarla özel toplantılar yapıldığını hatırlatan Toskay, bazı kurum ve kuruluşların soru kağıtları ile ilgili eleştirilerinin haksız olduğunu, çünkü bu toplantılara söz konusu kuruluşların temsilcilerinin katıldığını hatırlattı. Nüfus sayımı öncesinde numaralama ve bina sayımı yapıldığını anlatan Toskay, numaralama çalışması için 550 DİE uzmanının alana yayılarak çalışmalara yardımcı olduğunu, bu çalışmalar için DİE bütçesinden belediyelere 6 trilyon liralık kaynak aktarıldığını söyledi. Numaralama çalışması ve bina sayımıyla genel nüfus sayımının adres çerçevesinin oluşturulduğunu bildiren Toskay, sağlıklı bir sayım yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Alan organizasyonunun il ve ilçelerde sayım komiteleri tarafından yürütüldüğünü anlatan Toskay, 750 DİE uzmanının bunlara danışmanlık hizmeti verdiğini kaydetti.

-SAYIMDA 43 SORU SORULACAK-

Hazırlanan soru kağıtlarının alanda iki kere test edildiğini kaydeden Toskay, bunların ardından soru kağıtlarına son şeklin verildiğini açıkladı. Sayım sırasında 43 soru sorulacağını anlatan Toskay, bunların içinde cinsiyet, tabiyet, bitirilen okul, medeni durum, göç ve bunun nedenleri, son hafta içinde çalışılan iş gibi soruların bulunduğunu anlattı. Sayımın başarısının vatandaşların sorulara doğru cevap vermelerine ve sayım memurlarının bütün soruları sorararak bunları titizlikle işaretlemelerine bağlı olduğunu belirten Toskay, sayım için yapılan eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye`deki sayım sisteminin, defacto sayım sistemi olduğunu hatırlatan Toskay, bunun gereği sayım günü ülke sınırları içerisinde bulunan herkesin sayılacağını anlattı. Bir sayım memuruna il ve ilçe merkezlerinde ortalama 100, bucak ve köylerde ise en çok 130 kişinin düştüğünü açıklayan Toskay, sayımın sağlıklı olabilmesi için ortalama her 10 sayım memuruna da bir kontrol memuruverildiğini bildirdi.

-SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI-

Türkiye`de sokağa çıkma yasağı olmadan güvenilir bir nüfus sayımı yapılması için, haritalara dayalı adres çerçevesi ve nüfus kayıt sisteminin olması gerektiğini hatırlatan Toskay, ``ancak ülkemizde sayıma altlık oluşturacak güncel ve güvenilir haritalar bulunmamakta. Sayım alanları numaralama çalışması ile oluşturulan listelere göre yapılmaktadır`` dedi. Diğer bir konunun da kitledeki her bireyin doğduğu andan itibaren ölümüne kadar geçen süreç içinde medeni durumu, ikametgah değişikliği, kimlik bilgileri gibi niteliklerine ilişkin bilgilerin güncel olarak takip edildiği kayıt sisteminin Türkiye`de olmadığına işaret eden Toskay, ``nüfus kayıt sisteminin olduğu ülkelerde kayıt bilgisiyle nüfus sayım sonuçları eşleştirilmekte ve nüfus sayımında kapsam eksikliği varsa çözümlenmektedir`` diye konuştu. Toskay, nüfus sayımlarının sokağa çıkma yasağı olmadan bir günden fazla bir sürede sağlıklı şekilde uygulanabilmesi için, yukarıda belirtilen koşulların sağlanamamasının bu sayımın sokağa çıkma yasağıyla uygulanmasını zorunlu kıldığını anlattı. 2000 yılından sonra 10 yılda bir yapılması kararlaştırılan nüfus sayımında sistem değişikliği yapılabilmesi için, öncelikle belediyelerin güncel olarak adres değişikliğini bilgisayar ortamında takip etmeleri ve harita üretmeleri gerektiğini söyleyen Toskay, ``belediye başkanları bu konuya ciddi olarak eğilmeli. Ve bundan sonra alanda olacak değişimleri DİE`ye bildirmelidirler. Bu yöndeki çalışmalara tüm belediyeler tarafından bir an önce başlanmalıdır`` diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4670 Değişim: 0,06%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,7858 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.478,61 Değişim: 0,66%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.481,66
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.