Gösterilerin Gölgesinde AB Zirvesi

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fransa`nın Nice kentinde dün başlayan ve AB üyesi 15 ülke ile aday ülke devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı AB Zirvesi, küreselleşme karşıtlarının yoğun gösterileri ile protesto edildi.



Başbakan Bülent Ecevit, AB Nice Zirvesi çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin AB`ye ve Avrupa`ya verdiği önemi anlattığını, tartışmalı konulara ise girmediklerini ifade etti. AB`nin 15 üyesi ile Türkiye`nin de aralarında bulunduğu aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve, Fransa`nın Nice kentinde dün başladı. Avrupa Konferansı`nda Türkiye`yi temsil eden Başbakan Ecevit, zirveyle ilgili olarak Türk basın mensuplarına bir değerlendirmede bulundu. Çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını belirten Ecevit, ``Tartışmalı konulara girmedik. Avrupa`nın iç reformlarıyla ilgili düşüncelerimizi dile getirdik. O bakımdan gayet yararlı oldu`` diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Jacgues Chirac`ın, Türkiye`nin ilk kez böyle bir toplantıya katılmasından duyduğu memnuniyeti kendisine aktardığını söyleyen Ecevit, ``Daha önce Lüksemburg`da olan talihsiz olaylar yüzünden toplantıya katılmamıştık. Chirac`a katkılarından dolayı teşekkür ettim`` dedi. Konferans çerçevesinde kısa bir konuşma yaptığını belirten Ecevit, bir soru üzerine, Ulusal Program hazırlık çalışmalarının bu ayın ortasında tamamlanmasının ardından programın Bakanlar Kurulu`na sevk edileceğini bildirdi.


YUNANİSTAN`LA İLİŞKİLER;

Ecevit, bir başka soru üzerine de, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ``siyasi diyalog`` kavramının getirilmesini ve bunu Yunanistan`ın da kabul etmesini olumlu değerlendirerek, ``Biz öteden beri Yunanistan ile ilişkilerimizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Yunanistan`ın da bunu onaylaması olumlu`` dedi. Ecevit, yine bir soru üzerine, birçok ülkenin başbakanlarıyla ayaküstü sohbet ettiğini ifade ederek, Yunanistan Başbakanı Simitis ve Dışişleri Bakanı Papandreu ile de görüştüğünü, ancak temel konulara girmediklerini söyledi. Yemekte İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yan yana oturduğunu söyleyen Ecevit, AGSK konusunun açıldığını ve Türkiye`nin konuya ilişkin bilinen görüşlerini Blair`e aktardığını bildirdi.


TEMEL HAKLAT ŞARTI İMZALANDI;

Öte yandan, Zirve`de, kısa açılış töreninin ardından herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan Temel Haklar Şartı, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine ve AB dönem başkanlığını yürüten Fransa`nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine tarafından 15`ler adına imzalandı. Temel Haklar Şartı`ndaki 54 madde, kişisel özgürlüklerle AB içindeki insani hakları betimleyen maddelerin yanı sıra çalışma koşullarının düzenlenmesi ve tüm çalışanlara sendikal hakların verilmesi gibi konuları kapsıyor. Zirvede görüşülecek diğer önemli konular, AB`nin kendi bünyesinde yapmayı öngördüğü kurumsal değişiklikler, üye ülkelerin ticaret, vergi ve göç gibi konularda öngörülen değişiklikler üzerindeki vetoları çekmeleri konusu ve AB üyelerinin kendi aralarında oluşturdukları yeni işbirliği alanlarında ilerlemeleri, diğer ülkelerin de onları arkadan takip etmesi ilkesini içeren ``Güçlendirilmiş İşbirliği`` gibi maddeler de yer alıyor.


ALMANYA VE FRANSA ARASINDA GÜÇ ÇEKİŞMESİ;

Konferans`ta, AB içinde yapılması öngörülen kurumsal reformların önündeki en büyük engeli, Fransa ve Almanya arasındaki güç çekişmesi oluşturuyor. Almanya, Avrupa Parlamentosu`ndaki temsil oranının üye ülkelerin nüfus oranına göre yapılmasını isterken, Fransa, kendisiyle birlikte Almanya, İngiltere, İtalya`nın eşit sayıda üyeyle temsil edilmesinden yana tavır koyuyor. Diplomatik kaynaklar, ülkesinde yolsuzluk skandalıyla sarsılan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın, Berlin`in AB karar mekanizmasında daha fazla söz sahibi olma isteğine taviz verebileceğine dikkat çekiyorlar. Sabah başlayan Avrupa Konferansı, liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, aile fotoğrafının ardından yine Kongre Merkezi`nde AB devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları için düzenlenen çalışma yemeğine katıldılar. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.