İpler Kopma Noktasında

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk Telekom, MHP`nin anketi ve ekonominin yönetimi başlıca anlaşmazlık konuları.

Hükümet ortakları arasında aftan Türk Telekom`un özelleştirilmesine, ekonomi yönetiminden AB ile ilişkilere dek çeşitli konulardaki anlaşmazlıklar giderek büyüyor. Hükümet ortakları zaman zaman birbirlerini hedef alan açıklamalar yapmaktan çekinmezken bütçenin ardından TBMM gündemine ilişkin olarak ciddi sıkıntılar yaşanması bekleniyor.

Hükümet ortakları arasındaki anlaşmazlıklar, ``off the record`` yakınmalardan, basın toplantılarındaki resmi açıklamalara taşınmaya başladı. Ortaklar arasındaki bazı anlaşmazlık konuları şöyle:

Türk Telekom kavgası: Türk Telekom`un özelleştirilmesi konusu MHP`li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile ANAP`lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova arasında kavgaya yol açtı. Öksüz`ün ``Telekom`u peşkeş çektirmem, bir holdinge söz verildi iddiaları bana ulaştı`` sözlerine Yalova`dan sert tepki geldi. Yalova da Öksüz`e ``Dediğin koşullarda enayi bulursan sat`` karşılığını verdi. Tartışma, son Bakanlar Kurulu`nun ardından gerçekleşen toplantıda çözülmüş gibi göründü, ancak Öksüz`ün itirazları bitmedi.

MHP anketi: MHP`nin 6. olağan kongresinde, delege düzeyinde yaptırdığı anket sonucu geçen günlerde basına yansıdı. Anket sonuçlarına göre ANAP, ``mafya ile içli dışlı ve yolsuzluklara en çok bulaşan parti`` çıktı. MHP`nin hükümetten ``dışlamak`` istediği ANAP`ın kurmayları, bu ankete ``MHP delegesi aynaya baksın, bu siyasi adaba sığmaz`` diye tepki gösterdi. ANAP yöneticileri, ``Her söylentiyi doğru kabul etseydik, bizim de Bayındırlık Bakanlığı ihalelerinin yanlışlığına inanmamız gerekirdi`` diye gözdağı verdiler.

Ekonomi yönetimi: Son yaşanan ekonomik kriz de hükümet ortakları arasındaki gerginliği arttırdı. Krizin faturasını DSP`ye çıkaran ANAP yöneticileri, ``Ekonominin siyasi sahibi yok`` diyerek ortaklarını suçladı. ANAP Grup Başkanvekili Yaşar Dedelek `in, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal `ı hedef alan ``Herhalde ekonominin siyasi sahibi, faizlerin yüzde 400`lere fırladığı bir ortamda, Japonya`da gezen devlet bakanı olacak değil ya`` sözleri dikkat çekti.

Af: Af konusundaki kavga daha çok DSP ile MHP arasında yaşanıyor. ANAP, bu süreçte kenarda kalmayı yeğlerken affa karşı kesimlere ``Biz de karşıyız`` mesajı veriyor. Adalet Bakanlığı`nın hazırladığı taslaklardan birinde yer alan ``banka hortumlayanların borcunu ödemek koşuluyla`` af kapsamına alınması düzenlemesinin üzerine kalmasından korkan ANAP, topu üzerinden atmak için DSP`ye yüklendi. ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan `ın, affın mimarı olarak nitelendirdiği DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit `i hedef alan sözleri, ortaklar arasında gerginlik yarattı. ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz , DSP`den gelen şikâyet üzerine Aslan`ı uyarmak zorunda kaldı. DSP ile MHP arasında da, af tartışmaları sürecinde Haluk Kırcı gerginliği yaşandı.

İrticacı memura ihraç: Başbakan Bülent Ecevit `in Çankaya ile restleşmesine yol açan ve ivedilikle çıkarılacağını söylediği memurların meslekten atılmasını kolaylaştıran düzenleme bugüne dek yasalaştırılamadı. Hükümetin önce KHK olarak hazırladığı, ancak Çankaya`dan dönen düzenlemeye ANAP yöneticilerinden tepki geldi. MHP milletvekillerinin de ``içine sindiremediği`` düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndan, liderlerin devreye girmesiyle zoraki geçebildi. Hükümet ortakları, milletvekillerini ikna edemeyince, düzenlemenin genel kurulda görüştürülmesini de geciktirme kararı aldı. ANAP, tasarı genel kurulda görüşülürken milletvekillerini ``serbest`` bırakacağını açıkladı.

Yılmaz-Özkan soğukluğu: Bir dönem ``iyi arkadaş`` olan Mesut Yılmaz ile DSP`li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan `ın arası son dönemde açıldı. Özkan ile Yılmaz`ın arasındaki soğukluğun cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde başladığı ifade ediliyor.(CUMHURİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.