İşte MHP'nin seçim vaatleri

04.05.2015 - 09:49 | Son Güncelleme :
İşte MHP'nin seçim vaatleri | Politika Haberleri

Genel başkan Devlet Bahçeli MHP’nin programının iki ana eksene oturduğunu belirtti ve ekonomik vaatleri için gereken kaynağın 71.9 milyar TL olduğunu söyledi

7 Haziran’daki seçim vaatlerine adeta damgasını vuran 950 TL civarındaki asgari ücrete bir artış da MHP’den geldi. Dün seçim beyannamesini açıklayan MHP, asgari ücreti 1400 liraya yükselteceğini ilan etti. MHP ayrıca bütün çalışanların maaşlarından ‘asgari ücret’ kadar olan kısmından vergi almayacağını vaadederken, emeklilere de yılda iki kez asgari ücret kadar ikramiye vereceğini duyurdu. Geçtiğimiz günlerde seçim beyannamesini açıklayan CHP iktidara gelmesi halinde asgari ücreti 1500 TL’ye,  BDP ise 1800 TL’ye yükselteceğini duyurmuştu. Seçim beyannamelerindeki asgari ücret artışında rakam 5 bin TL’ye kadar çıkarken, Ak Parti ise bu artışta ücreti 1000 TL’ye tamamlamakla yetindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, asgari ücrete ilişkin vaadleri eleştirerek, durumu açık artırmaya benzetmişti.  

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

İKİ ANA EKSEN

hurriyet.com.tr'den Umut Erdem'in haberine göre; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıkladığı seçim beyannamesinde 2016 yılı sonunda büyüme yüzde 6.1 olarak öngörüldü. 2019 yılında kişi başına milli gelir 13.3 bin dolara yükseleceğini açıklayan Devlet Bahçeli Parti’nin ekonomi programının iki ana eksenden oluştuğunu belirterek şöyle devam etti: “Birincisi fakirliğe çare olacak rahatlatıcı politikalardır. İkincisi ise bununla eş zamanlı Türkiye’yi geleceğe taşıyacak kalkınma politikalarıdır. Bu politikalarla ulaşmak istediğimiz hedefler şunlardır; Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek. Kırılganlığı azaltmak. Fiyat istikrarı sağlamak. Cari açığı kontrol altına almak. Ar-Ge payını artırmak. Bilgiyi ticarileştirmek. Dünyada Türk markalı ve patentli, ürünleri yaygınlaştırmak. Borç yükünü azaltmak. İstihdam sağlayanlara yönelik vergi indirimi yapmak.” 

Haberin Devamı

13.3 BİN DOLAR GELİR

Uzun vadede Türkiye’nin küresel güç olmasını hedeflediklerini kaydeden Bahçeli konuşmasında şunları kaydetti: “Yıllık yüzde 6 ortalama büyümeyi hedefliyoruz. İstihdam sayısı da 33.2 milyon kişiye ulaşacak. İşsizlik ve yoksulluğu önemli ölçüde hafifleteceğiz. 2016-2019 yıllarında, yıllık ortalama yüzde 5.2 büyüme ve 700 bin istihdam sağlayacağız. dönemin sonunda 1.1 trilyon dolara, kişi başına milli gelir 13 bin 300 dolara, ihracat 238 milyar dolara erişecektir, istihdam 29.1 milyon kişiye ulaşacaktır. Orta vadeli hedefimiz 2019-2023 sonunda Türkiye’nin bölgesel güç haline gelmesidir. ” 

71.9 milyarlık kaynağın formülü

SEÇİM vaadlerine ilişkin başlatılan kaynak tartışmasına da değinen Devlet Bahçeli, “Sen merak etme Davutoğlu, kaynak var.   Söylediklerimiz Adana mavrası değil. Programlarımızın kaynağı da ayrıntılı olarak hesaplanmıştır. Getireceği mali yük toplamı 71.9 milyar Türk lirası olarak öngörmekteyiz” dedi. Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kaynaklar nereden gelecek? Bir, kayıt dışılıkla etkin mücadele sonucu vergilerde performans artışı sağlanmasından elde edilecek ilave kaynak 13.4 milyar liradır. İki, kaçakçılıkla etkin mücadeleden sağlanacak kaynak 6.2 milyar liradır. Üç, israf savurganlık ve yolsuzlukların azaltılmasından elde edilecek 23.3 milyar Lirası. Dört, bir kısım rantiyeciyle elde edilen vergilendirilmesinden sağlanacak 12 milyar Türk lirası..Beş, uygulayacağımız ekonomik program sayesinde elde edilecek büyümenin sağlayacağı 17 milyar Türk lirası.”

Taşerona kadro, yoksula 700 TL

Emeklilere mart ve eylül aylarında birer asgari ücret verilecek.  
Hazine arazileri ile büyük veya küçükbaş hayvanı ücretsiz verilecek. 
Kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C’liler, vekil, sözleşmeli ve geçici statüde çalışanlar kadroya geçirilecek. 
Muhtaç durumda olan ailelerin en az bir ferdine iş imkânı sağlanacak. 
İş sağlanana ve ailenin muhtaçlığına göre en çok asgari ücretin yarısı kadar yaklaşık 700 lira olmak üzere ‘Aile Desteği’ ödeme programı başlatılacak. 
65 Yaşını doldurmuş muhtaç kişilere ödenen aylık, 300 liraya yükseltilecek.
İletişim üzerindeki vergi yükü hafifletilecek. 
Elektrik şirketlerinin kusurlarından kaynaklanan kayıp kaçak bedeli vatandaşlarımızdan alınmayacak. 
Halen ne ad altında olursa olsun taşıdığı şartlar itibariyle sosyal yardım ve destek alan hiçbir vatandaşın aldığı yardım ve destek kesilmeyecek.
Muhtaç durumdaki ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri  harcama kartları (HİLALKART) verilecek. Sosyal destek ödeme      tutarı bu kartlara yüklenecek. Bu kartlar esnaftan yapılacak alışverişte geçerli olacak.

Haberin Devamı

Mazot da 1.75 TL

EKONOMİ vaadlerine damga vuran bir diğer gösterge olan mazot fiyatlarında ise MHP, çiftçiye mazotun litresini 1 lira 75 kuruştan vereceğini duyurdu. MHP’nin bu vaadini gerçekleştirebilmesi için 28 milyar lira civarında kaynak gerektiği hesaplandı. Ayrıca çiftçilerin desteklenmesi amacıyla mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve fide gibi temel tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3823 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1311 Değişim: 0,19%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,64 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.