Kıbrıs ve Ege`de Adres AB

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fransa`nın bastırmasıyla kabul edilen KOB ile bu iki sorun Türkiye`nin üye olmadığı AB platformuna taşınmış oldu.


Katılım ortaklığı belgesinde Kıbrıs ve Ege`nin ``genişletilmiş siyasi diyalog ve siyasi kriterler`` başlığı altına alınmasının aslında 15`lerin konuya bakışlarında bir değişiklik anlamına gelmediği değerlendirmesi yapılıyor. Türkiye için kabul edilen katılım ortaklığı belgesi (KOB), Kıbrıs ve Ege`den kaynaklanan sorunların çözümünün Brüksel`den de geçtiğini gösterdi. Kıbrıs ve Ege ile ilgili çözüm süreçlerini uluslararası plana taşımamaya özen gösteren Türkiye, BM`den sonra AB`nin de müdahaleleriyle karşı karşıya kalacak. Uluslararası gözlemciler, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye`nin üyelik sürecinde bir gelişme olmayacağını kaydediyorlar.Dönem başkanı Fransa`nın bastırmasıyla önceki gün yapılan Genel İşler Konseyi`nde kabul edilen KOB, Kıbrıs ve Ege sorunlarının Türkiye`nin üye olmadığı AB platformuna da taşınmasına neden oldu. AB Kıbrıs ve Ege ile ilgili gelişmeleri yakından izleyecek ve Türkiye için her yıl sonunda açıklayacağı ilerleme raporunda yaşanan gelişmeleri değerlendirecek. Böylece AB, Yunanistan`ın istemleri doğrultusunda Kıbrıs ve Ege konularında da Türkiye ile karşı karşıya gelecek.


BAKIŞ DEĞİŞMEDİ;

KOB`de, Kıbrıs ve Ege`nin ``Genişletilmiş siyasi diyalog ve siyasi kriterler`` başlığı altına alınmasının aslında 15`lerin konuya bakışlarında bir değişiklik anlamına gelmediği değerlendirmesi yapılıyor. AB, Helsinki zirve sonuçlarında olduğu gibi aday ülkelerin sınır sorunlarını çözmesi gerektiğini kaydediyor. KOB`de de Türkiye`den sınır sorunlarını ve diğer ilgili konuları orta vadede çözmesi isteniyor. Ancak bunu siyasi bir kriter olmaktan çok siyasi diyalog konusu olarak değerlendirmesini de öngörüyor. AB, ``Barış, istikrar ve sınır sorunlarının çözümü`` konularının birliğin stratejik amaçları arasında yer aldığını kaydediyor. Aday ülkelerin tam üye olabilmeleri için bu stratejik amaç doğrultusunda çabalarını sürdürmesi bekleniyor. Kıbrıs konusunda da BM çabalarının desteklenmesi gerektiğini kaydeden AB, bu maddeyi 2001 sonuna kadar çözümlenmesi gereken kısa vadeli öncelikler arasına koyarak verdiği önemi gösteriyor. Kıbrıs`ı siyasi diyalog konusu olarak değerlendiren AB, Helsinki kararları çerçevesinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile tam üyelik görüşmelerini de sürdürüyor.


YUNANİSTNA MEMNUN;

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs`ın ardından Ege`yi de belgeye sokmayı başaran Yunanistan`ın gelişmelerden memnun olduğunu kaydediyorlar. Yunanistan`ın memnuniyetini oluşturan unsurlar şöyle:

* Yunanistan Türkiye ile ilişkileri geliştirme politikasını sürdürüyor. Kıbrıs ve Ege gibi sıkıntılı sorunları AB`ye havale eden Yunanistan, Türkiye ile sıcak ilişki geliştirmeyi sürdürebilecek ve uluslararası kamuoyuna ``diyalogdan yana olan taraf`` portresi çizmeyi sürdürecek.

* Yunanistan, Türkiye`yi AB üyeliği rotasında tutarak Ankara`nın dışlanmasını ve marjinalleşmesini önlemiş oldu. Böylece Yunanistan, AB denetimindeki Türkiye ile sağlıklı bir ilişki geliştirebileceğini öngörüyor.

* Kıbrıs ile ilgili BM görüşmelerinden sonuç alınamaması durumunda Yunanistan, GKRY ile yürütülen tam üyelik görüşmelerinin tamamlanmasını isteyebilecek. GKRY`nin üyeliği Yunanistan`ın elinde her zaman önemli bir koz olarak kalacak.
(CUMHURİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 29.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3665 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9552 Değişim: -0,31%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,06 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.