MHP; Şartlı Salıverme Tasarısı Hilkat Garibesi Gibi

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

MHP`li bıçakçıoğlu: bu tasarı hilkat garibesi gibi duruyor -dyp`li esen:bu af, yüzümüzü kızartmasın -DSP`li aydınlı:bu tasarı, terörle mücadele yasası`na muhalefetten içerdeki 10 binden fazla genci de kapsamalıydı -FP`li şahin: cumhuriyet`in 100. Yılında daha büyük bir af beklentisi yaratılıyor


ANKARA (A.A) - 07.12.2000- MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, şartla salıverme ve cezaların ertelenmesi yasa tasarısının hiçkimse tarafından beğenilmediğini belirterek,Tasarı, önümüzde bir hilkat garibesi gibi duruyor dedi. Adalet Komisyonu`nda tasarı üzerinde görüşlerini açıklayan Bıçakçıoğlu, kendisinden önce yapılan konuşmalarda hiçkimsenin tasarı hakkında Allah razı olsundemediğini belirterek, dzenlemenin hilkat garibesine döndüğünü savundu. Tasarı ile bir taahhütlü mektup ve bir telgraf gönderildiğini iddia eden Bıçakçıoğlu, Telgraf Haluk Kırcı`ya gidiyor, (oğlum, sen bu vatanı sevmişsin, yatmaya devam et) diyorsunuz. Taahhütlü mektup, Öcalan`a gidiyor. Diyorsunuz ki, (Bekle, bu tasarı 5-6 ay sonra Anayasa Mahkemesi`nden döner. Senin idamın da düşer). 30 bin kişinin katilini kurtarmak bizim işimiz olamaz dedi. Tasarının, 23 Nisan 1999 tarihi öncesindeki suçları kapsamasını eleştiren Bıçakçıoğlu, Tarih niye 1 Ocak 2000 ya da 29 Ekim 2000 değil? diye sordu.


Tasarı ile daha çok sayıda hükümlünün dışarıya çıkarılmasının amaçlandığını, Adalet Bakanlığı`nın bunu, cezaevlerini boşaltıp, tadilat etmek için istediğini anlatan Bıçakçıoğlu, bazı insanların gazeteci olmamasına karşılık basın kartı taşıdığı için işlediği suçlardan dolayı aftan yararlanacağını ifade etti. Bıçakçıoğlu, Bir bakıyorsunuz, bunların hepsi Dev Yol, Dev Sol, DHKPC ya da PKK`lı.. dedi. Cezaevlerinde, görüşünü paylaşmasa da bazı tutuklu ve hükümlülerin çelişkileri protesto amacıyla açlık grevi ve ölüm orucu yaptığını kaydeden Bıçakçıoğlu, tasarının Anayasa Mahkemesi`nden döneceğini öne sürdü. Bıçakçıoğlu, Adalet Bakanı Türk`e, Sayın Bakan, bu afla birlikte uygulayıcılara birer kılavuz gönderelim. Herkes farklı birşey söylüyor dedi. Bıçakçıoğlu, konuşmasını, Bunun adını af koyalım. Haluk Kırcı kompleksinden kurtulalım diyerek tamamladı.


TASARI GECİKTİ, SUÇLU SAYISI ARTTI

DYP Kayseri Milletvekili Sevgi Esen, tasarı ile tarihi bir hata yapıldığını, halkın kendilerine af çıkarma yetkisi vermediğini belirterek, İnşallah yüzümüzü kızartacak bir af olmaz. Bu, Cumhuriyet`in gözyaşları olacak dedi. DYP Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya da DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit`in duygusallığı ile af çıkarıldığını belirterek, Affın 2 yıl konuşulduğu dünyanın neresinde görülmüş? Tasarı geciktiği için suçlu sayısı artmıştır diye konuştu. Tasarıya karşı olduklarını vurgulayan Gözlükaya, güçlerinin yetmesi halinde yasayı Anayasa Mahkemesi`ne götüreceklerini bildirdi. DYP Samsun Milletvekili Erdoğan Sezgin de tasarının, Adalet Bakanlığı ve bürokratları tarafından çıkarılması halinde böyle yanlışların yapılmayacağınısöyledi. Sezgin, Af, Cumhuriyet`in 75. yıldönümünde çıkarılmak istendi. Niye, 29 Ekim değil de 23 Nisan tarihi baz alındı? diye konuştu.


TOPLUMSAL İHTİYAÇLAR, ZARURİ HALE GETİRDİ

DSP istanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, tasarının af olarak değerlendirilemeyecini belirterek, toplumsal ihtiyaçların böyle bir yasa çıkarılmasını zaruri hale getirdiğini savundu. 1974 affıyla çıkarılan birçok insanın TBMM`de miletvekili, bürokratların ise önemli görevlerde bulunduğunu ifade eden Aydınlı, Terörle Mücadele Yasası`na muhalefeten yaklaşık 10 bin gencin de aftan yararlanması gereğini söyledi.


DAĞ FARE DOĞURDU

FP İstanbul Milletvektili Mehmet Ali Şahin de tasarı için dağ, fare doğrudu derken, yasanın bu şekilde çıkması halinde sıkıntı ve huzursuzlukların artacağını, Cumhuriyet`in 100. yıldönümünde daha büyük bir af beklentisine neden olacağını öne sürdü. FP Erzurum Milletvekili Fahrettin Kukaracı ise tasarıın Anayasa`ya aykırı olduğunu ve adil olmadığını ileri sürerek, suçlara farklı uygulamaların adaleti sarsacağını savundu. Tasarı üzerindeki görüşmeler, saat 18.00`den itibaren devam edecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5568 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8456 Değişim: -0,06%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.431,34 Değişim: 0,05%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.