Rahşan Ecevit: Benim İstediğim Af Bu Değildi

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

DSP genel başkan yardımcısı rahşan ecevit: benim istediğim af bu değildi. Benim istediğim af, kader kurbanları içindi -amacımız, kader kurbanı denen ve daha çok toplumdaki bozuk düzenin etkisinde kalarak suç işlemiş olan kişileri ve çoluk çocuğu cezaevlerinde daha fazla yozlaşmadan, ailelerine ve yeni bir yaşama kavuşturabilmektir -buna adam öldürme suçunun da dahil edilmiş olması, bazen pek de adaletli olmayan eşitlik şartının kaçınılmaz bir sonucudur -affın ilham kaynağı aylanur ve annesi değil, baklava çalan çocuklardı




ANKARA (A.A) - 11.12.2000 - DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit, TBMM`de kabul edilen Şartla Salıverilme Yasası`nın kendisinin öngördüğü aftan farklı nitelikler taşıdığını belirterek, Benim istediğim af bu değildi. Ben istediğim af kader kurbanları içindi dedi. Rahşan Ecevit, DSP Genel Sekreteri Zeki Sezer, Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Diri, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa ve görev süresini tamamlayan TBMM Trafik Komisyonu Başkanı Ahmet Tan ile birlikte DSP Genel Merkezi`nde bir basın toplantısı düzenleyerek, şartla salıverilme konusunda açıklamalarda bulundu. Rahşan Ecevit, 8 Aralık gecesi TBMM`den çıkan yasanın bir af yasası değil, Şartla Salıverilme Yasası olduğunu vurguladı. Bu yasadan yararlanan bir hükümlünün yeniden suç işlemesi durumunda bedelini eski cezasıyla birlikte ağır şekilde ödeyeceğini ifade eden Ecevit, şöyle konuştu: Yasa, af olarak çıksaydı cezalar kayıtsız şartsız ortadan kalkacak, memnu haklar iade edilecekti. Ancak şartla salıvermede cezalar ortadan kalkmayacak, memnu hakları ceza süresi tamamlanıncaya kadar iade edilmeyecektir. Şahıs bu süre zarfında suç işlememeye özen gösterecek ve suç eğiliminde bir gerileme olabilecektir. Amacımız kader kurbanı denen ve daha çok toplumdaki bozuk düzenin etkisinde kalarak su işlemiş olan kimseleri ve çoluk çocuğu, cezaevlerinde daha fazla yozlaşmadan ailelerine ve yeni bir yaşama kavuşturabilmektir. Yasa ile 23 Nisan 1999 tarihinden önce hüküm giymiş olanların cezalarından 10 yıl düşürülmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Ecevit, Buna adam öldürme suçunun da dahil edilmiş olması, bazen pek de adaletli olmayan eşitlik şartının kaçınılmaz bir sonucudur diye konuştu.



Yasa ile binlerce trafik canisinin affedildiği yolundaki iddiaların kesinlikle doğru olmadığını belirten Rahşan Ecevit, şöyle devam etti: Çünkü ülkemizde yüzde yüzde yüz suçlu bile olsa trafikte adam öldürenlere verilen trafik cezaları çok yetersizdir. Bu yüzden içeride yok denecek kadar az trafik suçlusu vardır. Çünkü, trafik canilerine iş kazası türünden suç değil, ancak kusur yüklenebilmektedir. Bu nedenle de 4 yıl ceza alsalar bile TCK`nın 455. maddesine ve infaz uygulamasına göre, en fazla 19 ay 20 gün cezaevinde yatıp çıkmaktadırlar. Trafikte ölüme yol açmaktan 23 Nisan 1999 tarihinden 1 gün önce suç işlemiş olanlar 4 yıl cezaya çarptırılmış bile olsalar zaten geçtiğimiz hafta tahliyeye hak kazanmıştırlar. TCK`da trafikte adam öldürenler ile ilgili özel bir düzenleme yoktur. Bu türden suç işleyenler için iş kazası yapanlara uygulanan 455 ve 459. maddeler uygulanmaktadır. Böylece bir tek trafik kazasında 20 kişinin bile ölümüne yol açanlar çeşitli nedenlerlekısa bir süre sonra serbest kalmaktadırlar. Buna, bir süre önce Konya yakınlarında meydana gelen ve 28`i üniversite öğrencisi 49 yolcunun yanarak ölmesine neden olan otobüs kazasını örnek gösteren Ecevit, 49 yolcunun yanarak ölmesine yol açan otobüs şoförünün bir kaç gün önce hiç ceza almadan beraat ettiğini hatırlattı. Ecevit, Üstelik şoförün ehliyet alırken bir gözünün kör olduğunun da gizlediği ortaya çıkmışken beraat etmiştir dedi. DSP Genel Başkan Yardımcısı Ecevit, yılda ortalama 450 bin trafik kazasının olduğu, 12 bin dolayında yurttaşın yaşamını yitirdiği ve 14 milyon sürücü belgesi sahibinin bulunduğu Türkiye`de çok hızlı bir yasal düzenlemeye gitmek gerektiğini belirterek, Adalet Bakanlığı`nın bu konuda hazırladığı tasarının TBMM`ye sunulacak durumda olduğunu kaydetti.


YENİ FIRSAT;

Rahşan Ecevit, sözlerini şöyle tamamladı: Ayrıca, DSP grubunca bundan 6 ay önce hazırlanmış olan özellikle içkili ve belgesiz araç kullananların tecilsiz hapis cezasına çarptırılmalarına, araçlarına ve sürücü belgelerine de 2 yıla kadar el konulmasını öngören yasa önerisi, TBMM Adalet Komisyonu`nun gündemindedir. Yine, ufak tefek hırsızlıklar yapanlara verilen cezalar, devleti ve halkı soyanlara verilen cezalardan çok daha ağırdır. Pankart veya döviz asan çocuklara verilen cezalar da genellikle daha büyük suçlara verilen cezalardan daha ağırdır. Yasalarımızdaki suçla ceza arasındaki dengesizliğin ortadan kalkması için yeni bir ceza yasası tasarısı hazırlanmıştır. Bu arada yarı yarıya rahatlayacak olan cezaevlerine de çeki düzen vermek için bir fırsat çıkmış olacaktır.


SORULAR;

Rahşan Ecevit, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Ecevit`e yöneltilen sorular ve verdiği yanıtlar şöyle: Soru: Size yönelik eleştiriler yoğunlaştı. Vicdanınız tamamıyla rahat mı? Cevap: Bu pek kolay cevaplanacak bir soru değil. Soru: Affın ilham kaynağı Aylanur`un annesi aftan yararlanamıyor. Bu konuda ne diyorsunuz? Cevap: Affın ilham kaynağı Aylanur`un annesi veya kendisi değildi. O, baklava çalan çocuklar ile ilgiliydi. Kader kurbanı dediğim kimselerle ilgiliydi. Ama daha sonra yine burada da söylediğim gibi, eşitlik şartının kaçınılmaz sonucu olarak da başka durumlar eklenmiştir bu yasaya. Soru: Yasa içinize sindi mi? Cevap: Bu yasa benim önerdiğim bir yasa değil. Benimkisi kader kurbanları ve çocuklar içindi. Ama dediğim gibi, buna bir eşitlik şartı eklenerek bu hale getirildi. Bana da yapacak bir şey kalmadı. Soru: Sizin Eşber Yağmurdereli için verilmek istenen önergeyi engellediğiniz söyleniyor... Cevap. Yok, ben öyle bir şey yapmadım. Soru: Haluk Kırcı için müdahaleniz olduğu söyleniyor, bu doğru mu? Cevap: Ben her zaman için cinayet işleyenlere karşıyım. Ama dediğim gibi, burada bir eşitlik ilkesi, dendi. Bunun üzerinden yeni düzenlemeler yapıldı. Bunda benim dahlim yok. Soru: MHP`li bir milletvekilinin Sayın Başbakan`a yönelik eleştirileri oldu. Bu konuda ne diyorsunuz? Cevap: Eleştiriler hep olacaktır tabi.


Soru: Sayın Başbakan, 12 Eylül`den sonra cezaevinde kaldı. Bu affı önerirken o zamanki duygularınız etkili oldu mu? Cevap: Zannetmiyorum. Onu yaşadım ben. O sırada ben de bir mahkum ailesi sayılırdım. Ama bunu düşünerek yapmadım. Soru: Yasa ile toplumsal barış sağlanabilecek mi? Cevap: Ümit ediyorum. Soru: Bir anlamda rahatsızlığınızı dile getiriyorsunuz yasadan... Cevap: Tabii, demin de söylediğim gibi, benim istediğim af bu değildi. Benim istediğim af, kader kurbanları içindi. Soru: Keşke yapmasaydım dediğiniz oldu mu? Cevap: Hayır, olmadı. Çünkü içeride 50-60 bin kişi var. Ve onların çıkmalarını hala çok istiyorum. Soru: Çankaya Köşkü`nde kabul edilir mi? Cevap: Bundan sonra her şey olabilir. Veto edilebilir, edilmez, öyle olur, böyle olur. Ben, bundan ötesine karışamam. Bu benim sadece bir hamlemdir, o kadar. Soru: Eğer veto edilirse kendi tasarınızın yasalaşması için tekrar gündeme getirecek misiniz? Cevap: Olmuyorsa olmuyor, artık daha başka bir şey yapamam. Soru: Erbakan`ın af kapsamına alınmasını nasıl karşılıyorsunuz? Cevap: O, siyaset. O konuda cevap vermeyeyim. Soru: Ölüm oruçları konusunda ne düşünüyorsunuz? Cevap: Başbakan cevapladı. Soru: Deniyor ki kapsamlı bir adalet reformu gerçekleştirilmeden affın bir yararı, af çıkarmanın çok fazla bir faydası yok. Siz bu anlamda beklenen yararın sağlanabileceğine inanıyor musunuz? Cevap: Her zaman söylerim ve başkaları da her zaman der ki, çıkanların en azından beşte biri geri dönecektir. Ben de diyorum ki; beşte dördü için bu gereklidir. Ve bu şekilde de hamleyi yaptım.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.091 Değişim: 0,12% Hacim : 42.791 Mio.TL Son veri saati : 12:54
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3713 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9953 Değişim: -0,20%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,02 Değişim: 0,24%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.