Sindirilemeyen af yeniden çıktı

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İlk çıkarıldığında Cumhurbaşkanı`nca veto edilen ve TBMM`de değişiklik yapılmadan yeniden kabul edilen Şartlı Salıverme Yasası, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylandı.


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dolaylı af getiren Şartlı Salıverme Yasası`nı onayladı. Yasa, Meclis Genel Kurulu`nda dün sabaha kadar süren çalışmalar sonucu değişiklik yapılmadan kabul edilmişti. Yasa, değişmeden Meclis`ten geçtiği için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in tekrar Meclis`e iade yetkisi bulunmuyordu. Ancak Sezer, Anayasa Mahkemesi`nde iptal davası açabilecek.


Apo tartışması;

Görüşmelerde sorulara geçildiğinde, DYP Ankara Milletvekili Cihan Paçacı, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`e, Yasa`dan Apo da yararlanacak mı? diye sordu. Türk, soruya karşılık olarak, Şehit analarının duyguları, ucuz bir demagoji ile istismar ediliyor. Öcalan cezasını çekiyor. Bu kanun üzerinde başka şeyler söylemenizi beklerdim. Bölücübaşı ile ilgili durumu bu kürsüde anlattım. Herhalde dinlemediniz dedi. DYP`li milletvekileri, sıra kapaklarına vurarak tepkilerini dile getirirken, DSP`li milletvekileri ise Bakan Türk`ü alkışladı. Daha sonra yapılan oylama ile yasanın maddelerine geçilmesi kabul edildi.


Ölüm cezaları uygulanmayacak;

Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edildikten sonra TBMM`de değişmeden benimsenen ve 23 Nisan 1999`a Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine olanak sağlayan yasanın getirdiği önemli düzenlemeler şöyle:

Ölüm cezaları yerine getirilmeyecek. Bu durumda olanlar hakkında, tabi oldukları yasalardaki infaz hükümleri aynen uygulanacak. Müebbet ağır hapis cezasına hükümlü olanların çekmeleri gereken toplam cezalarından on yıl indirilecek. İndirim, verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defa yapılacak.


Erbakan cezaevine girmeyecek;

Yasanın ikinci maddesine göre, yazılı ve görsel basın yoluyla yahut miting vb. her türlü toplantıda yapılan konuşmalarla işlenmiş olup; 12 yılı geçmeyen suçlardan hapse mahkum edilmiş kimselerin cezaları erteleniyor. Yasa yürürlüğe girerse, kapatılan FP`nin yasaklı Genel Başkanı Necmettin Erbakan`ın kesinleşen hapis cezası da ertelenecek.
Ancak, Erbakan`ın siyasi yasaklılığı sürecek. Yasa Cumhurbaşkanı Sezer`in onayı ve Resmi Gazete`de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Sezer bundan sonra Anayasa Mahkemesi`ne iptal başvurusunda bulunabilir.


Karaparaya indirim yok;

Yasayla devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, cumhurbaşkanına fiili tecavüz, ırza geçme, kötü muamele, çete kurma, rüşvet, yolsuzluk, uyuşturucu ticareti, tehdit ve bazı suçlar indirim dışında tutuluyor. Bunlar dışında, Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun`nun 26 ila 30, 33 ve 36`ncı maddeleri, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanununda, Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine, 2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun`da, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda ve 178 Sayılı Maliye Bakanlığı`nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK`de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7`inci maddesinde, Bankalar Kanunu`nda, Vergi, resim ve harçlara ilişkin kanunlarda yer alan suçları işleyenler de indirimden yararlanamayacak.
Daha önce şartla salıverilme hükümlerinden yararlandığı halde yeniden suç işleyerek hüküm giyenler ile dahe önce çakarılmış bir aftan yararlananlar da indirime tabi olmayacak. Haklarında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunup da firar halinde olanlardan, bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde resmi mercilere başvurup teslim olmayanlara indirim uygulanmayacak. Yasa, Resmi Gazete`de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.


Yine kupür tartışması;

DYP Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle`nin, yasayı, Ecevit`lerin affı olarak nitelendirmesi, DSP milletvekilerinin tepkisine neden oldu. 30 bin kişinin katili Apo`yu da affedin diyen Karakelle`ye, DSP sıralarından laf atıldı. DYP ve DSP milletvekilerinin sözlü tartışmaları, DSP`li Akif Serin`in Çiller`in ağzından Tabii yalıda oturacağım sözünün yer aldığı gazete kupürünü göstermesi üzerine daha da büyüdü. Milletvekilerinin tartışmasını Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, oylamayı başlatarak sona erdirdi. Yapılan oylamaya 369 milletvekili katıldı. Oylamada, 282 kabul, 85 red, 2 çekimser oy kullanıldı. FP Genel Başkanı Recai Kutan, oylama sonrasında Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz`ı kutladı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5870 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7872 Değişim: 0,16%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.509,02 Değişim: 0,99%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.