TBMM Genel Kurulu`nda Başörtü Tartışması

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Devlet Bakanı Hasan Gemici`nin Başörtüsü`Nün Bir İdeolojinin Simgesi Olarak Kullanıldığını Söylemesi Fp Milletvekillerince Protesto Edildi -Fp`li Bazı Milletvekilleri Dsp Sıralarına Yürüdü -Anap İstanbul Milletvekili Nas, Başörtüsü İle İlgili Önyargıların Güneydoğu Bölgesindeki Kız Çocuklarının Topluma Katılmasını Engellediğini Söyledi -Devlet Bakanı Gemici: Başörtüsü Kadını Özgürleştiren Bir Simge Olarak Sunuluyor, Oysa Bir İdeolojinin Simgesi Olarak Kullanılıyor Ve Kadınları Tutsaklaştırıyor

ANKARA (A.A) - 08.11.2000 - Devlet Bakanı Hasan Gemici`ninin başörtüsünün bir ideolojinin simgesi olarak kullanıldığını söylemesi, FP milletvekillerince protesto edildi. Bazı FP milletvekilleri DSP sıralarına yürüdü. ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas, gündemdışı söz alarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ndeki kadın intiharlarını TBMM Genel Kurulu`na getirdi. İntiharların bölgede dalga dalga yayılan ciddi bir sosyal olay haline geldiğini belirten Nas, başta Batman, Diyarbakır ve Muş`ta özellikle kadın intiharlarında artış yaşandığına dikkati çekti. Bölgedeki kapalı sosyal yapının, ekenomik yetersizliklerin ve aileiçi baskıların intiharı artıran etkinler olduğunu belirten Nas, bu olayın tüm Türkiye genelinde yayılmaması için bir önce tedbir alınmasını istedi. Nesrin Nas, kadınların eğitiminin intiharın önlenmesinde gerekli olduğunu belirterek, Gelin Diyanet İşleri Başkanlığı`nın kadınlara yönelik eğitim kursları açılması önerisine kulak verelim. Başörtüsüyle ilgili önyargıları gözden geçimeliyiz. Bölgede kızların başörtüsü takması topluma katılmalarını engelliyor. Başörtüsü önyargısından kurtulmalıyız diye konuştu.

-DEVLET BAKANI GEMİCİ`NİN YANITI-

Devlet Bakanı Hasan Gemici, Nesrin Nas`ın konuşmasını hükümet adına yanıtladı. Bölgede özellikle kadın intiharlarının arttığını doğrulayan Gemici, buna karşılık Türkiye`deki intihar oranının dünya ortalamalarının altında kaldığına dikkati çekti. Gemici, dünya genelinde intihar eden her üç kişiden ikisinin erkek olduğunu, oysa Türkiye`de intihar eden her üç kişiden ikisinin kadın olarak değiştiğini kaydetti. Hızlı göçün yol açtığı, işsizlik, okur-yazarlık oranın düşüklüğü, eğitimsizlik, aile içi şiddet, berdel gibi faktörlerin kadın intiharlarında etkili olduğunun ortaya çıktığını anlatan Bakan Gemici, Televizyon ve gazetelerde görülen yaşam ile kendi yaşamları arasındaki farklılık insanlarımızı umutsuzluğa itiyor diye konuştu. Konuya sansasyonel yaklaşılmasının intiharlar için özendirici olabileceğini vurgulayan Gemici, bölgede psikolog, psikiyatr ve sosyolog görevlendirdiklerini söyledi.

-BAŞÖRTÜSÜ-

Devlet Bakanı Gemici, Nesrin Nas`ın, başörtüsünün kızların sosyal hayata katılmasını önlediği yönündeki görüşüne katılmadığını belirterek, şunları söyledi: Son günlerde bazı yazarlar da eğitimdeki başörtüsü yasağının kadınların özgürlüğünü ortadan kaldırdığı ve sosyal hayata katılmalarını önlediği yolunda sonuçlar çıkarıyor. Ben bu görüşlere katılmıyorum. Başörtüsü kadın özgürlüğünün simgesi olarak sunuluyor... Oysa bir ideolojinin simgesi olarak kullanılıyor ve kadınları tutsaklaştırıyor. Başörtüsü siyasi bir simge olarak kullanılıyorsa kadınları özgürleştiren bir etken olamaz. Bakan Gemici`nin bu sözleri FP`li milletvekillerince protesto edildi. Gemici bir protestolar yüzünden bir süre konuşmasına ara vermek zorunda kaldı. Gemici, TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu`nun müdahalesiyle konuşmasına devam ederek, Ben okuma-yazma bilmeyen başörtüsü takan bir ananın çocuğuyum. Kız kardaşlarım hala başörtüsü takıyor dedi. Kadınlara daha çok zarar veren ve ideolojik bir simge olarak kullanılan başörtüsüne karşı olduğunu belirten Gemici, Bir asker, bir hemşire üniformasının emrettiği gibi davranacaktır. Başörtüsü takan bu kadınlar da ideolojilerinin emrettiği gibi davranacaklardır dedi.

FP sıralarından itirazlar yükselince, DSP milletvekilleri de karşılık verdiler ve alkışlarla Bakan Gemici`yi desteklediler. Bunun üzerine FP Grup Başkanvekili Avni Doğan sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. TBMM Başkanvekili Sökmenoğlu, Sataşma neresinde? Siz niye üstünüze alınıyorsunuz? diyerek söz hakkı vermedi. Avni Doğan, daha sonra oturduğu yerden mikrofonunu açarak konuştu. Doğan, Bakan Gemici`nin Başörtüsü bir ideolojinin simgesidir şeklindeki sözlerinin başörtüsü takan kadınlara hakaret olduğunu ileri sürerek, Annesi ve kız kardeşlerinin başörtüsü taktığını söyledi. Onlar hangi ideolojiyi temsil ediyor? diye konuştu.DSP sıralarından Doğan`a protesto sesleri gelince, FP İstanbul Milletvekili mehmet Ali Şahin ve arkadaşları DSP sıralarına yürüdüler. Grup Başkanvekillerinin araya girmesiyle tartışmalar büyümeden önlendi. TBMM Başkanvekili Sökmenoğlu, oturuma 10 dakika ara verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6184 Değişim: 0,44%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0585
Açılış: 32,4917
34,7900 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,1351
Açılış: 34,7321
2.503,50 Değişim: 0,77%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.