THY`de sözleşme dönemi

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

THY`de özelleştirme ile toplu sözleşme görüşmeleri başa baş gidiyor. Nisan ayında yüzde 51`i satılacak olan kurumda, 2 Ocak itibariyle 18. dönem toplu iş sözleşmelerine adım atılıyor

Özelleştirme süreci nisan ayında tamamlanacak olan Türk Hava Yolları(THY), yeni yılla birlikte 18. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerine de adım atıyor. İşyerinde örgütlü olan Hava-İş Sendikası tarafından iki yıllık süre için yapılacak toplu sözleşmelerde sendika özellikle iş güvencesi maddesinde diretme kararı aldı. Hava-İş Sendikası Başkanı Atilla Ayçin, toplu sözleşme görüşmelerinin nisan-mayıs ayında kadar uzayacağına işaret ederek, THY`de başlayan özelleştirme sürecinin de nisan ayında bitecek olması bir tesadüf değil dedi.

THY yeni yıla ikili bir süreçle adım atarken, bir yandan kurumun özelleştirilmesi ile ilgili teklifler alınıyor, diğer yandan da çalışanlarla masaya oturulması için hazırlıklar yapılıyor. Ocak ayının ilk yarısında işveren ile masaya oturacak olan sendika yola TUHİS (Türkiye Ağır Hizmet Sanayi İşverenleri Sendikası) ile çıktı, ancak bu sırada satış tamamlanırsa masadaki patronun değişme ihtimali var. Bu da görüşmelerin uzaması ve sarkması anlamına geliyor. Çünkü satış sözleşmelerinin imzalanması, yeni yetkililerin atanması gibi olaylar zaman alacak görünüyor. Sendikaya göre THY`de özelleşme ile toplu sözleşmelerin başlaması bir tesadüf değil ve daha çok çalışanlara baskı altında tutmaya dayalı bir yöntem. 2 Ocak tarihinden itibaren başlayan toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili Hava-İş Sendikası Başkanı Atilla Ayçin, masaya 10 bin kişi adına oturulacağını söyledi. Çalışanlar arasında yapılan anket sonucunda ücretin önüne çıkan bu maddeyle ilgili kaygıların arkasında ise 14 Aralık`ta başlayan THY ile ilgili özelleştirme sürecinin etkili olduğu ifade ediliyor. Sendika tarafından çalışanlara dağıtılan THY, 18. Dönem Toplu Sözleşme Ön Taslağı`nda, Ülke çıkarları ile taban tabana zıt politikalar, halkın sesine kulak tıkanarak ne pahasına olursa olsun sürdürülmek isteniyor. Ülkemizde özelleştirmenin sonuçları görülmüştür. Bu nedenle iş güvencemizin sağlanması temel talebimiz olacaktır deniliyor. Bu talebin süs olsun diye önerilmeyeceği ve üzerinde ısrarla durulacağı belirtilen taslakta toplu sözleşmenin özelleştirme karşıtı verilen mücadele ile birleştirildiği ifade ediliyor. Özellikle işverene öncelik veren 13 maddenin kalkması için mücadele verecek olan sendika, bir yandan da sayıları 2 bin 500`ü bulan taşeron işçilere yönelik çözüm isteyecek.

Pazarlık uzayabilir

THY`de 14 Aralık`ta başlayan ve 28 şubatta son tekliflerin alınacağı ihale süreci tamamlanıp, toplu-sözleşme bağıtlanamazsa çalışanlar için bu ilk etapta sürenin uzaması anlamına geliyor. Yola TÜHİS`le çıkan çalışanlar, pazarlığa yeni patronla devam etseler de sendika görüşmeleri sürdürecek.

Türk-İş`le ortak hareket

THY`nin de aralarında bulunduğu çeşitli sektörlerde çalışan 500 bin kişi için 2001 yılı ile birlikte sözleşme dönemine adım atılıyor. Geçtiğimiz günlerde Türk-İş`te üye sendikaların katılımı ile yapılan toplantıda iş güvenliği ve taşeronlaşmaya karşı ortak hareket kararı alındı.(YENİ BİNYIL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.090 Değişim: 0,11% Hacim : 70.137 Mio.TL Son veri saati : 16:24
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3818 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0443 Değişim: -0,06%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,19 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.