Türkiye İçin Gore ile Bush Fark Etmiyor

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`de 7 Kasım başkanlık seçimi için geri sayım başlarken, Türk - Amerikan ilişkilerinin sağlam stratejik temellere oturmasında büyük payı olan Başkan Bill Clinton yönetiminden sonra Beyaz Saray`ı hangi aday kazanırsa kazansın, Türk - Amerikan ilişkilerinin olumlu seyrinde değişiklik beklenmiyor. Ancak, her iki adayın da dış politika yaklaşımları birbirinden farklılıklar gösterdiği için, bu yaklaşımların Türkiye ile ABD arasında, ikili ve bölgesel bazı konularda görüş ayrılıklarına yol açması da olası görülüyor. Bazı yorumculara göre, Demokrat aday Gore`un, 8 yıldır başkan yardımcısı olarak Clinton ile birlikte izledikleri politikaları, başkan seçilirse aynen sürdürmesi, Cumhuriyetçi Parti adayı Bush`un ise belli konulara farklı yaklaşması bekleniyor. Adayların TürkAmerikan ilişkilerinde önemli yer tutan bazı dış politika konularına yaklaşımları için siyasi gözlemcilerin beklentileri şöyle sıralanıyor:


KIBRIS;

Demokrat Gore, Kıbrıs`ta muhtemelen Türk tarafını yumuşatma çabalarına girecektir. Gore`un, Beyaz Saray`a seçilmesi durumunda, Dışişleri Bakanlığı için düşündüğü isim, ABD`nin BM Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke. Bu ismin ise, Kıbrıs`ta çözüm için özellikle Türk tarafına baskı yapmasını beklemek şaşırtıcı değil. Gore, Kıbrıs sorununun çözülmesinin kendi döneminde de öncelikli konu haline getireceğini söylemişti. Al Gore, çözüm çabaları başarıya ulaşamazsa, Kıbrıs Rum Kesimi`nin AB`ye girmesine izin verilmesi gerektiğini de belirtmişti. Bush`un başkan seçilmesi halinde ise, ABD`nin Kıbrıs konusuna, Clinton dönemindeki kadar ilgi göstermesi beklenmiyor.


AVRUPA BİRLİĞİ;

Gore`un bu konuda da, Türkiye`nin AB üyeliğini destekleyen Clinton yönetimi dönemindeki tavrını sürdürmesi bekleniyor. Başkan seçilirse Gore`un, AB üyeliğini, Kıbrıs sorununda ilerlemeye bağlayarak destekleyebileceği belirtiliyor.
Bush yönetimi için ise Kıbrıs`ın öncelikli bir mesele olmasının beklenmediği gibi, Türkiye`nin AB üyeliğinin desteklenmesinin de öncelikli dış politika yaklaşımları arasında yer alması muhtemel değil.


İNSAN HAKLARI;

Gore`un başkanlığındaki ABD`nin, Türkiye`nin AB`ye katılım hedefleriyle bağlantılı olarak, insan hakları konularındaki telkinini sürdüreceği belirtiliyor. Bush yönetimindeki bir ABD`de ise, dünyada insan hakları konusu, dış politika hedefleri arasında yer almayacak.


AGSK;

Gore`un, NATO müttefiki Türkiye`nin, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) girişimine aktif olarak katılımını destekleyeceği belirtiliyor. Başkan seçilirse, Amerikan ordusunu Balkanlar`dan çekmek istediğini her fırsatta dile getiren Bush yönetiminin ise, yine bu konuya da ilgisizliği nedeniyle, Türkiye`nin AGSK girişiminde yer alma çabasına zararı dokunabileceği öne sürülüyor. .


IRAK;

Beyaz Saray`ı hangi aday kazanırsa kazansın, ABD`nin, Irak lideri Saddam Hüseyin`i devirme çabalarını sürdürmesi bekleniyor. Gore, başkan seçilirse, Irak konusunda Türkiye`yi rahatsız edecek bir girişimde bulunması beklenmiyor. Bush`un ise, seçim konuşmalarında Irak`a karşı daha radikal bir yaklaşım sergilediği gözlenirken, başkan seçilmesi halinde, zamanla Türkiye`nin hassasiyetlerini daha iyi anlayabileceği belirtiliyor.


ERMENİ MESELESİ;

ABD Temsilciler Meclisi`nde Genel Kurul aşamasına kadar yükseldikten sonra son anda Başkan Clinton`ın girişimiyle durdurulan Ermeni soykırımı tasarısının, gelecek Kongre döneminde yeniden gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. ABD yönetiminin Başkan Yardımcısı sıfatını da taşıyan Gore, Ermeni oyları için tasarıya destek verecek açıklamalar yapmaktan kaçındı. Bush ise, oy kaygısıyla Ermeni lobisinin hoşuna gidecek açıklamalarda bulundu. Ancak hangi aday seçilirse seçilsin, Türk - Amerikan ilişkileri çerçevesinde, Ermeni tasarısının geçmesine karşı çıkmaları bekleniyor.


BAKÜ - CEYHAN;

Bakü - Ceyhan petrol boru hattı konusunda ABD`nin siyasi desteğinin, Gore`un seçimi kazanması halinde yine sürmesi bekleniyor. Bush, seçim kampanyasında, Hazar enerji politikası konusunda belli bir görüş ifade etmedi. Texas Valisi Bush ve başkan yardımcısı adayı Dick Cheney, petrol lobisine yakın isimler olarak biliniyor. Siyasi gözlemciler, Gore seçilirse, siyasi nedenlerle İran`a uygulanan ambargonun kalkabileceği ve bu durumun Bakü - Ceyhan`ın aleyhine olabileceği değerlendirmesini yapıyorlar.


SAVUNMA İHALELERİ;

Clinton döneminde, gelişen Türk - Amerikan ilişkileri çerçevesinde, Türkiye`ye silah satışlarına tam destek verilirken, hem Gore`un hem de Bush`un bu politikanın takipçisi olması bekleniyor. Gore`un Türk - ABD ilişkilerinde önemli yeri olan dış politika konularındaki görüşleri

KIBRIS; Başkan seçilmesi halinde Kıbrıs`ta Türkiye`yi yumuşatma çabalarına girecek.

AB; Türkiye`nin AB üyeliğini Kıbrıs sorunundaki ilerlemeye bağlayarak destekleyebilir.

BAKÜ - CEYHAN; Cilinton`ın boru hattına veridiği desteği sürdürmesi bekleniyor.
AGSK: Türkiye`nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Girişimi Kimliği`ne katılımını destekleyecek.

Bush`un Türk - ABD ilişkilerinde önemli yeri olan dış politika konularındaki görüşleri

KIBRIS; Bu konuya Clinton kadar ilgi göstermesi beklenmiyor.

AB; Türkiye`nin AB üyeliğinin desteklenmesinin öncelikli dış politika konuları arasında yer alması beklenmiyor.

BAKÜ - CEYHAN; Bush bu konuda, seçim kampanyasında belli bir görüş ortaya koymadı.

AGSK; Türkiye`nin AGSK bünyesinde yer alma çabalarına zarar
verebilir. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3875 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0651 Değişim: 0,00%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,11 Değişim: 0,25%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.