Üyelikte İkinci Kritik Adım

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Çarşamba günü Avrupa Birliği, Türkiye`nin birliğe üyeliği için kritik öneme sahip Katılım Ortaklığı Belgesi`ni açıklıyor. Belgede Tükiye`nin üyelik için yapması ve yapmaması gerekenler yazılı.


Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne üyelik konusunda dönmesi gereken birinci köşe Helsinki Zirvesi idiyse ikincisi de 8 Kasım 2000 Çarşamba günü Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB)`nin açıklanması olacak. Avrupa Birliği Komisyonu`nun Genişlemeden sorumlu Komisyoneri Günter Verheugen, Türkiye saati ile 15:30`da başlayacak olan oturumda Avrupa Parlamentosu`na Türkiye`nin AB`ye katılım sürecine ilişkin stratejisinde AB`nin beklentilerini ve bunların yerine getirilmesi için öngörülen zamanlamayı yansıtan Katılım Ortaklığı Belgesini (KOB) takdim edecek. Burada yaptığımız temaslardan da anlıyoruz ki Türkiye`nin geleceği açısından çok şeyler ifade edecek bu belge üzerindeki pazarlıklar hafta sonu da devam etti ve belki son dakikaya kadar devam edecek.


Komisyoner Verheugen, Türkiye KOB`unu Avrupa Birliği`ne üyelik yolunda ilerleyen ve KOB`ları daha evvelden yürürlüğe girmiş olan diğer 13 ülkenin İkinci Düzenli Gelişme Raporları ile birlikte sunacak. Dolayısıyla, Avrupa Birliği kamuoyu, açıklanacak Türkiye stratejisinden çok bu ülkelerin gösterdiği gelişmenin, genişleme açısından ne manaya geleceği ile ilgili. Zira, Avrupa Birliği Konseyi`nin Biarritz`deki son toplantısında su yüzüne çıktığı gibi, aday ülkelerin Birliğe kabule mevcut üyeler açısından bir sürü dert açacak.


BÜYÜK ÜYE - KÜÇÜK ÜYE;

Bunların başında Avrupa Birliği kurumlarında yeniden düzenlemeler ve icra ve yasama organlarındaki temsil haklarının yeniden dağılımı geliyor. Bu konu, şüphesiz beraberinde büyük üye ­ küçük üye ayırımını ve dolayasıyla Avrupa Birliği`ne kim hakim olacak mücadelesini kuvvetlendiriyor. Aday ülkeler de Verheugen`in açıklayacağı İkinci Düzenli Gelişme Raporları`nın kendileri açısından ne anlama geleceğini merakla bekliyorlar. Çünkü, söylenenlere göre, Verheugen`in çarşamba günü Avrupa Parlamentosu önünde, önde olduğu söylenen aday ülkelerle bile yapılmakta olan müzakerelerin 2002 yılından önce bitirilemeyeceği ve ilk yeni üyeliklerin 2004 yılından önce mümkün olamayacağı şeklinde bir ikazda bulunması bekleniyor.


Türkiye ile ilgili olarak, Ankara`nın, KOB`da üyelik şartını Kıbrıs konusuna bağlayan hükümler olduğu takdirde AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere engel konulacağı şeklindeki ikazları konuşuluyor. Öyle gözüküyor ki Türkiye artık Kopenhag Kriterleri konusundaki tartışmalarda daha olumlu ve yapıcı bir tutuma girmiş . Yani bu çerçevede belirtilen siyasi kriterleri AB`nin görmemezlik edilemez ve olmazsa olmaz gerçekleri olarak kabul etmiş durumda ve dolayısıyla olumlu gelişme beklentileri yükselmiş durumda. Kıbrıs konusunda ise, özellikle Türkiye ve Yunanistan arasında, biraz daha diplomatik müzakereye gerek var.


İŞ BAŞLIYOR;

Katılım Ortaklığı Belgesi`nin açıklanması AB yolunda ikinci önemli köşe diyoruz. Çünkü KOB, katılım öncesi mali yardım ve Birlik Programlarına iştirak hakkı ile birlikte katılım öncesi stratejisini kuvvetlendiren önemli bir faktör. KOB, Türkiye`nin AB`ye üyeliğe hazırlanabilmesi için hangi öncelikli alanlarda, ne gibi gelişmeyi, hangi zaman dilimi içinde göstermesi gerektiğini değerlendirecek. Aynı zamanda AB`nin Türkiye`ye bu süreç içinde nasıl yardımcı olacağını da gösterecek. 20, en fazla 22 sayfa olacak olan Belge, demokrasi, makroekonomi, kurumsal düzenleme, ekonominin yeniden yapılandırılması ve topluluk müktesebatına uyum konusunda Türkiye`nin kısa, orta ve uzun vadedeki tam ve kesin taahhütlerini içerecek. Önümüzdeki günlerde de Türkiye, yayınlayacağı Ulusal Program ile bu taahhütlere nasıl uyacağını belirtecek ve iş başlayacak.


İşte, bu iş başlayacak lafı çok önemli. `İş`in başlaması ile Türkiye, konuşmaktan ve yapmaktan çekindiği, üzerinde konuşması gerekip de konuşmadığı, yapması gerekip de yapmadığı konuları konuşmaya ve yapmaya başlayacak. Türkiye`nin önünü tıkayan değerler, gerekçeler, bakışlar, tartışma şekilleri, dinleyişler, toleranslar, yorumlar değişecek. Değişmezse, fakirlik devam edecek; hem gelirde, hem düşüncede... (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5709 Değişim: 0,30%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6781 Değişim: -0,16%
Düşük 34,6156 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.507,01 Değişim: 0,91%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.507,45
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.