Buğdayda tüm zamanların rekoru bekleniyor

18.05.2015 - 09:31 | Son Güncelleme :
Buğdayda tüm zamanların rekoru bekleniyor | Sektör Haberleri

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hava koşullarının bu yıl hububat açısından çok olumlu seyrettiğini belirterek, tüm hububat ürünlerinde rekolte artışı gerçekleşeceğini söyledi.Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hava koşullarının bu yıl hububat açısından çok olumlu seyrettiğini belirterek, tüm hububat ürünlerinde rekolte artışı gerçekleşeceğini söyledi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hava koşullarının bu yıl hububat açısından çok olumlu seyrettiğini belirterek, tüm hububat ürünlerinde rekolte artışı gerçekleşeceğini söyledi.

dunya.com'un haberine göre; Yaptığı yazılı açıklamada, buğdayda tüm zamanların Türkiye rekorunun kırılmasının beklendiğini belirten Yetkin, “Geçtiğimiz bahar aylarında bir çok ürünü vuran soğuk, kar yağışı ve don olayları, hububat üzerinde olumsuz bir etki yapmadı. Son günlerde havaların ısınması ise hasat dönemini öne çekti. Buğday hasadı bu ay (Mayıs) sonlarında Çukurova'dan başlayarak yaz ortalarına kadar sürecek” dedi.

Haberin Devamı

Çukurova bölgesinde her yıl ortalama 2 milyon dekar alana buğday ekildiğini ve ortalama 750-800 bin ton civarında ürün elde edildiğin belirten Yetkin, “Önümüzdeki haftalarda olumsuz bir durum olmazsa bu yıl bu rakamın aşılması bekleniyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle üretimde yüzde 30'a varan düşüşten ötürü büyük zarara uğrayan buğday üreticisi bu durumdan memnun” diye konuştu.

Üretimdeki artışın büyük ölçüde iklim koşullarına bağlı olduğunun altını çizen Yetkin, şunları söyledi:

“Her ne kadar yağışlar, bir çok bölgede uzun yıllar ortalamasının bir miktar altında kalsa da geçen yıla göre önemli ölçüde artmış bulunuyor. Buğdayın gelişimi açısından önemli olan Nisan ayındaki yağışlar ülke genelinde 48.6 mm. olarak gerçekleşti. Bu rakam uzun yıllar Türkiye ortalamasının yüzde 17 altında ancak geçen yılın rakamının yüzde 22 üzerinde. Yine Nisan ayı yağışlarına bölgeler itibariyle baktığımızda en düşük yağışların İç Anadolu bölgesinde, en yüksek yağışların ise Marmara bölgesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bölgelerimizde kısmi olarak bazı bölgelerde kuraklık ve aşırı yağış nedeniyle buğdayda zarar görüldü. Bu zararlar olmasaydı, ülke rekoltesi daha da yükselebilirdi”

Haberin Devamı

Buğday açısından büyük önem taşıyan Akdeniz Bölgesinde yağışların, normaline göre yüzde 30 civarında düşük kaldığını dile getiren Yetkin, yine de geçen yıla göre yüzde 46 artış olduğunu, aşırı yağış olmamasının da bölge açısından yararlı olduğunu vurguladı.

Türkiye genelinde yağışların geçen yıla göre yüzde 69 arttığını ifade eden İbrahim Yetkin, “Bu yıl hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30-35 arası bir artış bekleniyor. Derneğimizin bölgeler bazında yaptığı araştırmaya göre buğday üretiminin yüzde 15-21 arasında bir artışla 22-23 milyon ton arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen en yüksek üretim 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olmuştu. Bu durumda büyük ihtimalle bu yıl tüm zamanların en yüksek buğday üretimi gerçekleşmiş olacak” dedi.

Mültecilerin de nüfusa eklenmesiyle tüketimin bu yıl 20 milyon tonu bulmasının beklendiğini dile getiren İbrahim Yetkin, üretimin tüketimi rahatlıkla karşılayacağını, ithalata gerek kalmadığını bildirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.