AB`nin En Büyük Teknoloji Projesi Tanıtıldı

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Komisyonu`nun, Avrupa ile Akdeniz ülkeleri arasındaki teknoloji farkını gidermek üzere yaklaşık 20 trilyon lira bütçe ayırarak başlattığı Avrupa-Akdeniz Enformasyon Toplumu (EUMEDİS) Projesi, ilgililere tanıtıldı.


Proje için irtibat noktası olarak belirlenen Ulaştırma Bakanlığı ve koordinatör görevini üstlenen TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Araştırma Enstitüsü (BİLTEN), ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi`nde bir tanıtım toplantısı düzenledi.Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Vekili Atilla Çelik, EUMEDİS`in Avrupa ve Akdeniz ülkelerini kapsayan en kapsamlı teknoloji projesi olduğunu, pilot proje teklifi sunulması amacıyla BİLTEN ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
EUMEDİS çalışmaları için Türkiye`ye ayrılan bütçenin, Avrupa Komisyonu`nda geç onaylanması nedeniyle projenin Türkiye`de tanıtımının bugüne kadar yapılamadığına işaret eden Çelik, projeye ilişkin bir eylem planı hazırladıklarını ve bu planı Avrupa Komisyonu`na sunduklarını ifade etti.


TÜBİTAK BİLTEN Müdürü Prof. Dr. Murat Aşkar da EUMEDİS kapsamında Türkiye`den sunulacak projelerin sistemli bir şekilde hazırlanabilmesi için BİLTEN`in katkıda bulunacağını anlattı. TÜBİTAK BİLTEN`den projenin koordinatörlerinden Yüksek Mühendis Altan Küçükçınar da EUMEDİS ile ilgili bilgi verdi. Küçükçınar, EUMEDİS projesinin Avrupa-Akdeniz enformasyon toplumunun gelişimi ve bu alanda ülkeler arasındaki teknolojik farkları giderme amacıyla başlatıldığını söyledi. Avrupa AB Komisyonu`nun, geçen yıl Avrupa-Akdeniz Bilgi Toplumu (EUMEDİS) Projesi`ni başlatma kararı aldığını belirten Küçükçınar, projenin Avrupa Topluluğu`nun bugüne kadar ki en kapsamlı teknoloji projesi olarak nitelendirildiğini kaydetti.


42 MİLYON EURO`LUK BÜTÇE;

İki bölüme ayrılan EUMEDİS`in ilk aşaması için, 7 milyon EURO bütçe tahsis edildiğini belirten Küçükçınar, bu aşamada Avrupa ile Akdeniz ülkeleri arasında bir teknolojik araştırma ağı kurulmasının istendiğini vurguladı.Küçükçınar, ikinci aşamada ise 35 milyon EURO bütçeyle Egitim sistemine uygulanacak bilgi ve iletişim teknolojileri, Elektronik Ticaret ve Ekonomik İşbirliği, Sağlık-Bakım Ağları, Kültürel Miras ve Turizme Multimedya Erişimi ve Sanayide ve modernizasyonda kullanılacak bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında pilot projeler geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Küçükçınar, geliştirilecek pilot projelerin maliyetinin yüzde 80`inini karşılamayı taahhüt eden AB Komisyonu`nun, iki ayrı bölümden gelecek projeler için toplam 42 milyon EURO (yaklaşık 20 trilyon lira) bütçe ayırdığını bildirdi.


AB Komisyonu`nun, EUMEDİS kapsamında proje sunabilmek için konsorsiyumlar oluşturulmasını, projelere AB üyesi en az 2 ülkeden özel ve kamu kurumu, Akdeniz ülkelerinden de maksimum sayıdaki ortaktan oluşan konsorsiyumların katılmasını istediğini belirten Küçükçınar, Akdeniz ülkelerinin yoğun olarak katıldığı projelere öncelik verileceğini ifade etti. Küçükçınar, EUMEDİS kapsamında, hastaneler, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, kamu ve özel araştırma merkezleri, müzeler ve Avrupa-Akdeniz bölgesinde turizmin gelişmesine katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarının proje sunabildiklerini de ifade etti. Toplantıya, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. (HÜRRİYET)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.