Alışveriş Sepetleri Akıllanıyor

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Exim’in sunduğu kablosuz teknoloji , bugün zincir mağazalarda stok ve satışları yönetirken yakında alışveriş sepetlerini bile konuşturacak. Türkiye’de en hızlı gelişme gösteren sektörlerin başında kuşkusuz perakende sektörü geliyor. Kısa süre önce barkod sistemleri ile sağlanan otomasyon şimdi kablosuz teknolojiler sayesinde mobil halegetiriliyor. Eskiden market veya mağaza içinde mallar bu barkod cihazlarının yanına taşırken mobil sistemler zorunluluğunu ortadan kaldırarakyepyeni imkanlar sunuyor. Malların kamyon ve üzerinden sisteme girilmesinden rafların kontrol edilmesine ve satışına kadar tüm operasyon kablosuz sistemlerle takip edilebiliyor. Hatta gelecek yıl barkod terminalleri market için cep telefonu gibi kullanılabilecek. Bu sistemleri Tükriye’ye getirmeye başlayan Exim’inExim’in satış Müdürü Neda Şeçkin, “Artık bir malı depoya girdiği andan satışının yapıldığı ana kadar yürütülen tüm operasyonların bilgisiz kablosuz olarak yönetmeye çalışıyoruz” diyor.


DEPODAN RAFA;

Exim, projelerinde radyo frekansıyla veri aktarımı yapan taşınabilir veri toplama terminalleri kuruluyor. Bu çözümle , mal kabulü, sipariş, envanter ve etiket basma gibi operasyonlar , el terminalleriyle kablosuz olarak gerçekleşiyor. Mağazalara kurdukları altyapıyla ürünün depo girişinden satış noktasına kadar yürütülen tüm operasyonların bilgisini topladıklarını belirten Seçkin, “bu amaçlarda mağazalardaki baz istasyonları ve el terminalleriile kablosuz bir ağ kuruyoruz” diyor. Sistemin getirdiği ilk avantaj ise depo yönetiminde oluyor. Barkodları Örneğin, sürümü çok olan mallar deponun arka kısımlarına koyularak ,zaman ve işgünü kaybının önüne geçilmiş olunuyor. Ayrıca müşterinin en çok talep ettiği malların raflara düzenli olarak dağıtılmasının çok önemli olduğunu belirten Seçkin, “Bir markette gelen müşteri istediği malı bulamayınca bir daha oraya gitmekten vazgeçebilir” diyor. Kablosuz terminallerle raflardaki stok takibi de kolaylıkla yapılabiliyor.


İSTEDİĞİN ZAMAN MAL SAYIMI;

Seçkin, sistem ile mağazalara sadece bir bölüm ya da ürün için anında sayım yapma imkanı sunduklarını söylüyor. El terminalleriyle ürünün barkodu okutulup adedi giriliyor. Bu bilgi anında kablosuz mağaza içine kurulan sisteme aktarılıyor. Mağazalar için büyük sorun olan sayım işlemini kolaylıkla çözdüklerini belirten seçkin, ayrıca çalışanlara çok daha organize çalışma imkanı , işgücünden tasarruf ve müşteri memnuniyeti gibi yaralar sağladıkları söylüyor. Seçkin, zincir mağazalara yönelik çözümlerimaliyetinin 2 milyon dolara kadar çıktığını belirtiyor. Orta büyüklükteki bir mağaza içinse bu fiyat 10-15 bin dolar arasında değişiyor.Orta büyüklükteki mağazalarda genellikle beş terminal kuruluyor. Bunlardan iki tanesi mal kabulüne , bir depo içinde diğerleri mağaza içinde yer alıyor.Exim bu çözümleri şu anda Tansaş, YKM, Damat&Tween veÇarşı gibi büyük mağazalarda kullanıyor.


SEPETLER AKILLANIYOR;

Bu sistemler günlük hayatımızdaki yerini de hızla alıyor. Örneğin bu sistemle hızla yaygınlaşan elektronik ticaret sitelerinden yaptığımız alışverişlerin size yanlış ulaşması riskini ortadan kaldırıyor. Seçkin, internetten bir sipariş geldiğinde el terminallerinin üzerine müşterilerin siparişlerinin yüklendiği ve bunların mağaza içinde görevli tarafından toplanabildiğini belirtiyor. Böylece sipariş hatasız bir şekilde tüketiciye ulaştırılıyor. İkinci olarak önümüzdeki yıl bu kablosuz el terminalleri market içinde cep telefonu gibi iletişim için kullanılabilecek. Böylece örneğin bir mağaza müdürü oturduğu yerden deterjan reyonunun anlık stok ve raf durumunu gönderebilecek ve görevlileri bu telefon barkod terminallerle bir ürün bilgisini başka birine e-mail ile gönderebilecekler. Ancak asıl bomba akıllı alışveriş sepetleri ile geliyor. Bir markete gittiğinizde yukarıdaki terminallere benzeyen cihazlara sahip sepetleri alarak alışveriş yapabileceksiniz. Böylece aldığınız ürünlerin fiyatlarını anında görebilecek , bu üründe promosyon varsa anında öğrenebileceksiniz. Aldığınız bu ürünleri bu cihazlara okutarak kasa da sıra beklemek gibi sıkıntılardan kurtulacaksınız. Marketler açısından baktığımızda ise tek tek müşterilerinize özel promosyon ve kampanya yapmanızın bile mümkün olabileceği söylersek nereye doğru gidildiğini net olarak görebilirsiniz. (PARA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.