BSA, “Kopyacı” ları Reklam Vuruyor

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kopya yazılımla mücadele eden BSA, en etkili silah olarak reklamı şeçti. Kullanım oranı yüzde 97’den 70’lere indi..


Lisanssız yazılım kullanımı önlemek amacıyla yazılım sahibi belli başlı şirketlerin oluşturduğu bir birlik olan BSA Türkiye, 1995 yılından beri dünyadaki amaç ve hedefleri doğrultusunda yazılım telif hakları bilincini arttırmak ve bu amaçla satıcıları, kullanıcıları bilgilendirmek ve eğitmek yönünde çaba gösteriyor.REKLAM


EN ETKİLİ YOL;

BSA Türkiye, yaklaşık 5 yıldır bir çok yazılı materyal , reklam, seminer ve basın bülteni yoluyla büyük bir kesimi bilgilendirmek için çalışıyor. Bu yönde önemli bir yol kat ettiği de söylenebilir. Başlangıçta Türkiye’de yüzde 97 olan lisanssız yazılım kullanım oranı , şu anda yüzde 70’lerde seyrediyor. Hemen her sektörden özellikle de yöneticileri ve bilgi işlem müdürlerini bilinçlendirmek ve uyarmak amacıyla postalama çalışmaları yapan , sektörel bir çok dergide yayınladığı reklamlar ve haberlerle gündemde kalan , seminer ve fuar etkinlikleriyle her kesimden kullanıcıya ulaşmayı amaçlayan BSA, bu oranı kısa bir süre içindeçok daha düşük seviyelere çekmek istiyor.


“HEDEFİMİZ KOBİ’LER”

BSA Türkiye, bir süre öncesine kadar bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık veriyordu, geçen yılın ikinci yarısından itibarense bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra kurumları lisanslamaya zorlayıcı yöntemlere daha fazla yer verme kararı aldı. Marjinal Tanıtım BSA Müşteri temsilcisi Ayla Tanrıkulu, birliğin bilinçleştirme çalışmaları hedefinin , daha çok küçük ve orta ölçekli şirketler olduğunu belirtiyor; “Ciddi kurumsal yapıya sahip şirketler zaten lisanslı yazılım kullanımının altyapısını oluşturmuş durumdalar. Lisanssız yazılım kullanmanın neden olacağı iş ve prestij kaybının bilincindeler. Bizim hedefimiz daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerde korsan yazılım oranını azaltmak. Yapılan arama çalışmalarında çoğu yöneticiden “Bu konuda bilgiye sahip değilim” şeklinde cevap alıyoruz.” Marjinal Tanıtım Kreatif Direktörü Abdurrahim Sönmez ise bu cevapların ya da mazeretlerin üstesinden gelmek için en etkili yolun etkilibir reklam kampanyasından geçtiğini anlatıyor; “Kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik hedef ve kitlenin yöneticiler olduğu bir reklam kampanyası yaptık. Reklamların içeriği direkt yöneticilere sesleniyor. İşletmelerinde korsan yazılım kullandıkları tespit edildiği durumlarda başlarına geleceklerini doğrudan anlatan bu reklamlar, özellikle yöneticilere seslenenhaber ve ekonomi kanallarında “prime-time”larında yayınlandı. Aynı dönemde gazete ve radyo kampanyaları, ekonomi ve bilişim sektörü dergileri de destek mecra olarak seçildi.”


“YAZILIM SEKTÖRÜNE DARBE VURUYOR”

BSA Genel Koordinatörü Erol Özkür, müdahalenin nihai hedefinin Avrupa seviyelerine ulaşmak olduğunu söylüyor ve kopya yazılım’ın neden olduğu makro sorunları şöyle özetliyor;“Uzakdoğu’dan ABD’ye doğru korsan yazılım kullanım oranlarının düştüğünü görüyoruz. Minumum seviyelere düşürmeyi düşünüyoruz. 2000 sonunda yüzde 68’lik bir kopya yazılım kullanım oranı sonucuna ulaşacağımızı düşünüyoruz. Almanya ve İtalya kopya yazılım kullanım oranı en düşük ülkeler. Kopya yazılım kullanımının tüm dünyada ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyen , vergi kayıplarındave işsizlik oranlarında artışa neden olan etkilerinin yanı sıra yeni bilgisayar programlarının gelişmesini önemli ölçüdeengelleyen bir faktör olduğunu da belirtmek gerekiyor. Örneğin İsrail’de yasalar çok ciddi bir şekilde kopya yazılımla mücadele ediyor. Bu sayede gelişen bir yazılım üretimi ortamında ICQ programı, 4-5 yıl önce İsrailli girişimciler tarafından ABD’ye 270 milyon dolara satıldı. Yazılım devleri için en önemli yatırım alanlarından biri olan Hindistan’a yapılan yatırımlar neden Türkiye’ye de yapılması?”


2001’DE YENİ PROJELER; BSA Genel Koordinatörü Erol Özkür, 2000 yılı sonunda kopya yazılım oranının yüzde 68’e düşeceğini tahmin ettiklerini belirtiyor ve gelecek yıl sürdürecekleri aktiviteleri ise şöyle anlatıyor; “Bu kampanyanın son ayağı olarak, ilerleyen günler de bütün çalışmaları özetleyen bir advertorial hazırlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl geldiğimiz aşamayı tespit ederek bundan sonra neler yapabileceğimize dair çalışmalara başlayacağız.” (PARA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.034 Değişim: 2,58% Hacim : 84.417 Mio.TL Son veri saati : 17:38
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.071
Açılış: 8.864
32,3149 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0900 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.295,87 Değişim: 0,80%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.