Cisco`dan İçerik Duyarlı Bilgisayar Ağları

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Cisco Systems, ağ teknolojilerinde mobil kullanıcılarından en karmaşık ağ omurgalarına kadar geniş bir alanda çözümler sunuyor. Ayrıca müşterilerini eğiterek İnternet ekonomisine hazırlayan şirket, Türkiye`de 1996 yılından bu yana hizmet veriyor. Kamudan askeriyeye, servis sağlayıcılarından bankalara, KOBİ`lerden büyük şirketlere kadar birçok kurumun bilgisayar altyapısını yapan Cisco Türkiye, 1999 yılında 76 milyon dolarlık bir ciroyla bilişim sektörünün 22. sırasında yer alıyor. Biz de bu altyapı devinin Genel Müdürü Suat Baysan`la Cisco hakkında görüştük.


** Cisco Türkiye, nasıl bir yapıda işliyor?

BAYSAN: Cisco, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de, faaliyetlerini iki iş birimi altında yürütüyor. Bunlar; İnternet Servis Sağlayıcıları ve kurumsal müşteriler. İnternet Servis Sağlayıcıları`nın her türlü altyapılarını kuruyoruz. Onlara destekler veriyoruz. İster lokal isterse de birçok bölgede faaliyet gösteren kurumsal müşterileri de İnternet`e bağlayabiliyor, onların istedikleri ölçüde ve içerikte ağlar kurabiliyoruz. Bizim amacımız şirketlere bir ağ satmak veya kurmak değil onların iş planlarını öğrenip, önceliklerini belirleyip ona uygun bir ağ tasarlıyoruz. Ayrıca Türkiye`deki satış sonrası hizmetlerin eksikliklerini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden destek birimimizi yeniden yapılandırdık. Destek birimimiz, müşteri tatminine çok önem veriyor. Her türlü sorunu anında çözmeye çalışıyor. Cisco da Türkiye`ye çok önem veriyor. Gelişmekte olan Türkiye pazarının etrafındaki birçok ülkeyi etkileyeceğinden eminler. Türkiye ofisi de buna paralel olarak giderek büyüyor. Şu anda 60 kişilik profesyonel bir ekip oluşturduk.

** Cisco`nun ağ çözümleri neler?

BAYSAN: Cisco`nun iki farklı ağ çözümü bulunuyor. Biz müşterilerimize diyoruz ki, herhangi bir ağ almayın. Size içerik duyarlı ağlar kuralım. Ağların çoğunluğu bilgileri bir yerden bir yere gönderiyor ama içeriğin ne olduğunu bilmiyor. Aslında normalde bir kullanıcının erişmek istediği yer; içerik ya da uygulamalar. Cisco`nun yaptığı içerik ve uygulama duyarlı ağ yapıları kurmak. Bu ağlar üzerinde Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları da çalışabilir, İnsan Kaynakları Yazılımları da. Hiç farketmez. Amacımız müşteriye göre ağ kurmak, ağ sunmak değil. Buna göre müşterinin iş planını belirleyerek en optimum çözümü verebiliyor ve ileriye dönük olarak onun yol haritasını çıkarabiliyoruz.

** İnternet çözümleri üzerine ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

BAYSAN: Evet bütün müşterilerimizi `İnternet Ekonomisi` olarak adlandırdığımız döneme hazırlıyoruz. Sadece İnternet`in altyapısını hazırlayan ürünleri satmıyoruz. Aynı zamanda yaptığımız her alanda İnternet`i kullanan bir şirketiz. 1998 yılında aldığımız bir kararla, kendi üzerimizde kullanarak verimliliğe ulaştığımız İnternet tecrübesini bundan sonra müşterilerimize aktarmaya başladık. Bu doğultuda, başında Ahmet Hasanbeşoğlu`nun bulunduğu İnternet İş Çözümleri Grubu kurduk. Buradaki misyonumuz Cisco`yu başarılı yapan faktörleri müşterilerimiz uygulamak. Bir anlamda müşterilerin İnternet ekonomisinden maksimum verimliliği sağlamalarına yardımcı olmak. Özellikle Avrupa`daki gelişen pazarlara baktığımızda, bu ülkelerin İnternet altyapıları diğer ülkelere oranla daha geri ve kullanım oranı düşük. Bu bir dezavantaj gibi görünse de, Avrupa ve Amerika`daki İnternet alanında yapılan yanlışlıkları görmeleri ve aynı hataları yapmamaları gibi şansları var. Böylece Türkiye gibi gelişen bir ülkenin başarıyı yakalaması çok daha kolay.


Cisco, küçük ve orta boy işletmelere yönelik çeşitli İnternet çözümleri de sunuyor. KOBİ`ler Türkiye ekonomisinin en dinamik kesimi. Biz bir İnternet Servis Sağlayıcıyla beraber KOBİ`leri en uygun ve verimli nasıl elektronik ortama taşırızı planladık. Bu alanda birçok çözümümüz var. KOBİ`ler çözümlerimiz sayesinde işletme maliyetlerinde önemli oranlarda tasarruf sağlıyor ve kendilerine yeni iş alanları yaratıp yeni pazarlara erişebiliyorlar.

** Eğitime yatırım yapıyor musunuz?

BAYSAN: Cisco olarak IDC`ye Türkiye`deki ağ ve bilgi teknolojilerindeki istihdam üzerine bir araştırma yaptırdık. Bu araştırma sonuçlarına göre 2003 yılında Türkiye`de talep ile arz arasında yarı yarıya bir fark olacak. Yani yeteri kadar insan kaynağı olmayacak. Bunu biraz olsun azaltmak için üniversitelerde Cisco destekli bilişim dersleri veriyoruz. Bu derslerden mezun olan öğrenciler, Cisco tarafından bir sınavdan geçirilerek Cisco sistem destek mühendisi ünvanını alıyor ve birçok şirkette profesyonel çalışma ortamı bulunabiliyor.


** Ağ nedir?

Tedarikçileriniz, iş ortaklarınız ve müşterilerinizle kendi aranızda kurduğunuz çalışma ağı yapısına benzer bir şekilde, bir bilgisayar ağı da, bilgisayar, yazıcı, faks, modem, sunucu ve bazen de telefonlarınızı basit bir şekilde birbirine bağlar. Gerçek bağlantılar, masaların arkasına, zemine veya tavana gizlenmiş olan kablolarla yapılır. Bilgisayar ağı, teknolojik kaynakların hepsinin birbirleriyle konuşmasına imkan tanır. Ağlar, işletmenizi İnternet`e bağladığı gibi, telekonferans, multimedya çalışmaları, video ve grafik dosyalarının yüksek hızlı transferi gibi ek yaraları da beraberinde getirir. Cisco Systems, dünya üzerinde ağların yüzde 80`ini kuran, dünyanın en büyük beşinci bilişim firması. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3669 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9807 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,34 Değişim: 0,26%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.