Gates`ten Türkiye`ye övgü

17.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
SABAH`ın sorularını yanıtlayan Bill Gates, Türkiye`nin ısrarla üzerinde durulması gereken bir pazar olduğunu söyledi.

Gates, Tek eksiğiniz sermaye. O da oturarak gelmez. Kendinizi cazip kılacak bazı düzenlemeler yapmalısınız dedi.

65 milyar dolarlık kişisel servetiyle yıllardır dünyanın en zengin adamı ünvanına sahip olan yazılım devi Microsoft`un Başkanı Bill Gates, Intel`in San Fransisco`da düzenlediği eXCHANGE Event 2000 Fuarı`nda bir konuşma yaptı. Microsoft`un yeni geliştirdiği bilgi depolama sistemi Datacenter`ın lansmanını yapan Gates, konuşmasından önce sadece SABAH`ın sorularını yanıtladı. Türkiye`nin coğrafi avantajı, nüfus yoğunluğu ve yeniliğe açık insanlarıyla çok önemli bir pazar olduğunu belirten Gates, yeni ekonomide atağa kalkmak için sermaye gerektiğini söyledi. Türkiye`nin kendini cazip kılacak düzenlemeler yapması gerektiğini vurgulayan Gates, sermayenin oturup bekleyerek gelmeyeceğini vurguladı. Microsoft`un patronu Bill Gates, sorularımızı şöyle yanıtladı:


* Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, özellikle ve ısrarla üzerinde durulması gereken bir pazar. Biz bunun bilincinde olarak hareket ediyoruz. Çünkü önemli bir coğrafi avantajı var. İnsanları yeniliğe açık. Bunun için Türkiye`yi çevre ülkelere erişmek için üs olarak seçtik. Yarattığımız tüm sistemler Türkiye`de çok kısa sürede benimseniyor. Bilgi teknolojileri konusunda gelişmekte olan pazarlar arasında en hızlı büyüyenlerden biri.


* Türk şirketleri uluslararası arenada adını bilişimle duyurmak için neler yapmalı?

Uluslararası arenada başarılı olmak isteyen Türk şirketlerinin çıkış noktası, bugünün iş dünyasını bir bütün halinde almak olmalı. Ne tek başına verimliliği sağlamak, ne tek başına müşteri odaklı olmak, ne internet teknolojisini kullanarak devasa bilgi yığınağı yapmak ne de iyi bir marka imajı yaratmak yeterli değil. Bunların tümünü etkin bir şekilde kullanarak aradığınız başarıyı bulabilirsiniz. Bunları yapmadan 1 milyar dolarlık teknoloji yatırımı dahi yapsanız istediğinize ulaşamazsınız. Artık iş dünyası birbirine sıkı sıkıya bağlı halkalardan oluşan bir zincir. Biri bile eksik olsa sizin için üzgünüm.


* Teknolojiyi işte kullanmanın yolu ne olmalı? Yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?

Teknoloji gelişmekte olan ülkelere nasıl yardımcı olur? Teknolojiyi en efektif kullanmanın yolu, rutin olan her işi ona yükleyip, kendinize daha önemli sorunları düşünmek için zaman yaratmak. Biz bunun için Microsoft`ta yazılı form sayısını sadece 60`a indirdik. Bürokrasiyi sıfırladık. Siz de bunları yapmak zorundasınız.


PC SATIŞLARINDAKİ DÜŞÜŞ HEM TEHLİKE HEM FIRSAT;

* Son zamanlarda PC satışları ve kârlılıklar düşüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?


Tehlike ve fırsat. Satışların özellikle ABD`de düştüğü ortada. Bu, bilgisayar üreticileri ve yazılımcılar için önemli bir değişiklik yapmanın gerekliliğine işaret ediyor. Artık bilgisayardan öte, daha mobil ve kolay taşınabilir araçlar yaratmak gerekiyor. Bizler de yazılım firmaları olarak bu araçlara yönelik yazılımlar yaratmak zorundayız.

Çünkü PC satışlarındaki düşüşün nedeni pazarın doyması. Bu da internet bağlantısı olan insan sayısının artması demek. Demek ki özellikle internet üzerinden satış yapan şirketlerin satış ve kârlılıklarında artış meydana gelecek. Bunu iyi değerlendirebilen firma ve yatırımcılar için fırsat.


* PC teknolojisinde gelişme nereye kadar devam edecek?

Artık PC iletişim sağlanacak tek unsur değil. Yani bilgisayar teknolojisinin kablosuz iletişimle, mesela cep telefonuyla bağdaştığı döneme geçiyoruz. Örneğin, şu anda biz bir tablet PC üzerine yazılım geliştiriyoruz. PC`lerdeki mikrofon ve kameraları palm`ler üzerinde çalıştıracak yazılımlar yaratıyoruz. Kablosuz iletişim dünyayı giderek daha kolay yaşanır bir yer haline getirecek.


SERMAYE OTURARAK GELMEZ;

* Bilişimde Türkiye`nin en büyük eksiklikleri ve atması gereken adımlar neler?


Sadece Türkiye`de değil, gelişmekte olan tüm ülkelerde ekonominin yeni yüzünü roketleyecek sermaye eksikliği var. Buna bir şekilde ulaşmak zorundasınız. Sermayeyi de oturup bekleyerek elde edemezsiniz. Bu hafta Meksika Devlet Başkanı ABD`ye geliyor. Birçok büyük şirketin CEO`suyla görüşüp onları yatırıma davet edecek. Ay sonunda da benzer bir road show`a Tayland Devlet Başkanı çıkıyor. Bu ülkeler gelirken beraberlerinde ülkelerini cazip kılacak bazı avantajlar sunarak geliyorlar. Kimi vergiyle, kimi teşviklerle kolaylık sağlıyor. Rakamlarla ilgili çok net bilgim yok, belki araştırıp başka yollar da bulabilirsiniz, ama gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkacaklar, bu konuda erken atak yapanlar olacak. Türkiye bunun için bir an önce harekete geçip çözüm yolları aramalı.


ARACILAR ORTADAN KALKACAK;

* Bilişim teknolojileri yakın gelecekte dünya ekonomisini nasıl etkileyecek? İş yaşantısını nasıl değiştirecek?


Dünya büyük bir dijital değişim yaşıyor. Bu bir geçiş süreci. Bu sürecin sonunda çok önemli değişiklikler ortaya çıkacağını düşünüyorum. Öncelikle iş yapma şekilleri değişecek. Aracılık işi yapanlar ortadan kalkacaklar. Sadece artı değer yaratmayı başarabilenler ayakta kalacak. Çünkü bilişim sistemi aracıların görevini üstlenecek. Artık şirketlerin teknolojiye yaptıkları yatırımlar öne geçmek için yeterli olmayacak. Çünkü bu artık tüm şirketlerin yapmak zorunda oldukları bir şey. Her şirket için en önemli artı değer müşteri hizmetleri olacak. Şirketlerin başarıları, müşterilerine ne kadar dokunabildikleriyle ölçülecek.


* Şirketler müşterilerine nasıl dokunabilir?

Bunu da bilişim teknolojileri sağlayacak. Şirketler artık daha yaratıcı olmak zorunda. Yaratıcılığın en büyük düşmanı ise rutin işler. Teknolojiyi rutin işlerden kurtulmak için kullanmaya başladığınızda, size düşünmek ve yaratıcı olmak için daha fazla zaman kalacak. Bunu en erken başarabilen şirketler bir adım öne çıkacak. Rekabette öne çıkmak için bir başka önemli adım ise maliyetler olacak. Artık fiyat belirleyici olmayacak. Çünkü düşük fiyat veren şirketlerin sayısı çok artacak. Bu durumda tüm şirketler müşteri ihtiyaç ve isteklerini gözönüne alarak fiyat dışı bir strateji belirlemek zorunda kalacaklar. (SABAH)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.097 Değişim: 0,18% Hacim : 24.546 Mio.TL Son veri saati : 10:49
Düşük 9.095 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3696 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9448 Değişim: -0,34%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,48 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.