İnteraktif Dokunmatik Danışma

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Enformasyon ve tanıtım amaçlı dokunmatik ekrana sahip kioskları ve yazılımlarını üreten Gonca Grubu, bankacılık ve turizm sektörüne yönelik `kameralı kiosk` üreterek, görüntülü dokunmatik danışma dönemini başlatacak.


Tanıtım ve enformasyon amaçlı kullanılan dokunmatik ekrana sahip kioskların kabinlerini ve yazılımlarını birlikte üreten tek yerli firma olan Gonca Grubu, ağırlıklı bankacılık ve turizm sektörüne yönelik kameralı kiosk üretmeye başlayacak. 2001 Haziran`ından sonra kiosklara kamera yerleştirerek interaktif iletişim sağlayacak olan Gonca Grubu, medya pazarlama firmalarına yönelik olarak da proje geliştirmeyi planlıyor. Gonca Grubu Yazılım ve Bilgisayar Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Gökhan Uçarkaya, yeni bir vizyon geliştireceklerini söyleyerek, kiosklara kamera yerleştireceklerini belirtti. Uçarkaya, bankacılık ve turizm sektörüne yönelik geliştirecekleri kameralı kioskların çalışma yöntemlerini şöyle açıkladı:


`Kameralı kiosklar, bankaların bankacılık hizmetlerini anlatmak amacıyla kullanılacak. Call Center grubuna kamera aracılığıyla müşterisini tanıtacağız. Üzerinde telefon ahizesi kullanmadan, direkt interaktif iletişim kuracağız. Ekrandaki telefon numarasına dokunulduğunda otomotik olarak ilgili numarayı arayacak, kiosk içindeki gizli mikrofonlar ve hopörlörden konuşularak her türlü irtibat sağlanacak, ayrıca kamera aracılığıyla görünüm sağlanacak. Bu teknolojiye hem yazılım bazında, hem de fiziksel bazda önemli yatırımlar yapılıyor. Bu projeyi bankacılık, turizm ağırlıklı olmak üzere yürüteceğiz. Yurtdışında büyük merkezlere, alanlara çeşitli otel gruplarını tanıtan kiosklar koyma anlaşmaları yapmak üzereyiz.`


Bugüne kadar 250 - 300 bin dolarlık AR-GE, yazılım ve lojistik yatırımı gerçekleştirdiklerine değinen Uçarkaya, üretim kapasitelerinin yüzde 25`ini kullanarak ayda 50 tane kiosk ürettiklerini söyledi. Tam kapasiteyle ayda 200 tane üretebileceklerini anlatan Uçarkaya, dünya standartlarının ise ayda 300 adet olduğunu belirtti.


AKILLI KİOSKLAR GELİYOR;

`Neşeli kiosklar` sloganıyla hareket ettiklerini ifade eden Gökhan Uçarkaya, 2001 yılı için Akıllı Kiosk projeleri de olduğuna işaret etti. Akıllı kiosk`ların bankaların ürün satışlarında ve e-ticaret ortamında kullanılabileceğini anlatan Uçarkaya, bunun müşteriyi tanımaya yönelik bir sistem olduğunu kaydetti. Türkiye`de kiosk üreticilerinin 5-6 firmayı geçmeyeceğini söyleyen Uçarkaya, `Diğer üreticilerin kullandığı sistem sunta üzerine kaplamadır. Bizim gibi ultra pvc kalıp sistemine dayanan bir sistem yok şu anda. Bizim kiosklarımızın içindeki donanım da özeldir. Bütün sistemi kontrol eden özel bir yazılım vardır, 7 güne programlanabilir. 24 saat non - stop çalışmayı taahüt ediyoruz. Pazarda bu ölçütte yerli üretici yok. NCR, Siemens Niksdorf gibi, yurtdışından gelen self servis kiosk üreten devler var. Biz onların 3`te biri fiyatlarıyla karşılarındayız, yedek parça garantimiz var, yazılımda da istenildiği zaman komple paketi değiştirebiliyoruz` diye konuştu.


MEDYA PAZARLAMA FİRMALARI SICAK BAKIYOR

Kiosk pazarında büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Uçarkaya, özellikle reklam yasaklı firmaların kioskları yoğun olarak kullanmaya başlayacaklarını öne sürdü. Türkiye`nin üç büyük medya pazarlama firmasıyla görüşmelerde bulunduklarını anlatan Uçarkaya, `Reklam şirketlerine kiosk`u anlatmaya çalıştık. Medya pazarlama firmaları bu kiosklara çok sıcak bakıyorlar, kioskları reklam mecrası olarak kullandırmayı düşünüyorlar. Medya firmaları ürün yapıları gereği en az 100 tane kiosk almak zorundalar. Ayrıca Türkiye`nin en büyük meşrubat markalarından biri de bizim kiosklarımızı kullanmayı düşünüyor. Buna göre, süpermarketlere meşrubat şişesi biçiminde kiosklar konulacak. Yine, 2001 yılında uluslararası bir gıda firması Türkiye`deki bütün plajlara bu kioskları koyacak` dedi.


ANITKABİR RAHAT GEZİLECEK;

Enformasyon, bankacılık, satış, pazarlama, promosyon, AR-GE, tanıtım ve halkla ilişkiler alanlarında firmaların hedef kitlelerine ürün ya da hizmetlerini anlatmaya yarayan, dokunmatik ekrana sahip özel tasarlanmış bir sistem olan kiosklar artık Anıtkabir`de de yer alıyor. Anıtkabir`in ana giriş kapılarına konulan iki kiosk sayesinde, ziyaretçiler 10 Kasım`larda Anıtkabir`i daha rahat gezebilecek. 4 - 6 bin dolara alıcı bulan kiosklar Türkiye`ye 1988-1989`da ATM`lerle geldi. Bireysel bankacılık sisteminin konsept haline gelmesiyle birlikte self servis kiosklar uygun hale geldi. İlk olarakbankalara kiosk satmayı planlayan Gonca Grubu, bu işe Silahlı Kuvvetler`le başladı. Dokunmatik Enformasyon Kiosk Projesi`ni ilk uygulayan Gazi Orduevi oldu. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.976 Değişim: 1,93% Hacim : 42.660 Mio.TL Son veri saati : 12:50
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3309 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0352 Değişim: -0,25%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.284,56 Değişim: 0,31%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.