İş-Tim, 2 Bin Bayi İçin Düğmeye Bastı

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Önümüzdeki ay 0555 numaralı hat numarasıyla abonelerine alo dedirtmeyi planlayan türkiye’nin üçüncü GSM operatörü iş-Tim, bayilik teşkilatını kurmak üzere adayların başvurularını almaya başladı.

Üçüncü GSM ihalesinde verdiği 2 milyar 550 milyon dolar fiyatla, türkiye cumhuriyeti tarihinin en büyük özelleştirmesine imza atan İş Bankası-Telecom İtalia (İş-Tim) konsorsiyumu, Turkcell veTelsim’in uyguladığı distribütörlük sisteminden farklı bir yapılanmaya gidecek.

Turkcell ve Telsim, satış ve pazarlama faaliyetlerini sermaye ortaklığı şeklinde organik bağı bulunan distribütörler ve diğer bağımsız distribütörler kanalıyla yürütüyor. Bu distribütörlerin altında ise toptancı ve perakendeci bayiler yer alıyor. Yani, bayi teşkilatlarını milyonlarca dolar ciro yapan distribütör firmalar kuruyor.

Yeni sistem

İş-Tim’in Türkiye’de ilk kez, avrupa’da uygulanan direkt satış yöntemini gerçekleştireceği belirtiliyor. Kuruluşun, girişimcilerin bayiilik taleplerini İstanbul Destek Reasürans binasındaki genel merkezinden almaya başlaması da bunun kanıtı olarak gösteriliyor.

Direkt satış sisteminde cep telefonlarını üretici firmalardan ithal eden GSM operatörü, cihazlara SİM kartını takarak satış gerçekleştiriyor. Yerli pazarda kendilerini daha da güvenli hisseden cep telefonu üritecisi firmaların bu sisteme herhangi bir itirazları söz konusu olmuyor.

Mevcut bayiler

Konuyla ilgili olarak turkcell hatlı cep telefonlarının toptancı bayisi olan Şengüller Elektronik’in sahibi Fevzi Şengül şu açıklamaları yapıyor:

“İş-Tim’in bayi taleplerini genel merkezden kendisinin olması, direkt satışı tercih ettiğini gösteriyor. Bu sistemde, cep telefonlarının operatör kuruluş tarafından yurtdışından ithal etmesi ve kendi bayiileri kanalıyla satışı söz konusu.

İş-Tim, tam bir kapalı kutu. Önümüzdeki ay faaliyete geçecek olmalarına karşın, büyük bayilerle görüşme yapmış değiller. Bizler de kendileriyle temasa geçmedik. Çünkü büyük hacimli bayiler teklifin karşı taraftan gelmesini beklerler. Bildiğimiz kadarıyla, herhangi bir distribütörle de anlaşma yapmadılar.”

Genpa’yla temas

Diğer yandan İş-Tim üst düzey yönetiminin bir süre önce, Turkcell ve Telsim hatlı cep telefonlarını pazarlayan ve pazarda yüzde 34 paya sahip olan bağımsız distribütör Genpa’yla temasa geçtiği, ancak bu görüşmeden herhangi bir sonuç alınmadığı bildiriliyor.

Genpa Genel Müdürü Gündüz Başaran, şirketin İtalyan yöneticilerinin Genpa İcra Kurulu Başkanı Hasan Güleşçi’yi ziyaret ettiklerini doğrularken, bu konuda somut bir adımın atılmadığını belirtti.

İş-Tim’in distribütör seçimi konuşulurken, adı sık sık gündeme gelen Başarı Ticaret yetkilileri ise İş-Tim’le yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını açıkladı.

Kapalı diyalog

Başarı Grubu bünyesindeki Başarı Ticaret’in üst düzey bir yetkilisi, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“İş-Tim yöneticileri, piyasada nasıl bir strateji izleyecekleriyle ilgili olarak kurdukları diyaloglarında net değiller. Biz kendilerini ketum ve kapalı bulduk. Taraflar birbirlerine açık olamadıkları için görüşmeler sonuçlanmadı.

Biz İş-Tim’in, ocak ayında nasıl alo dedirtebileceğini bilemiyoruz. Olsa olsa kuruluşun başka bir altyapı üzerinden roaming alması ve İş Bankası şubeleri, Petrol Ofisi bayileri, Şişe-Cam mağazaları, gazete bayilerinde hazır kart satarak piyasaya ilk girişi yapması sözkonusu olabilir diye düşünüyoruz.”

Başvurular alınıyor

Telekomünikasyon piyasasının önemli oyuncularının, İş-Tim’in satış ve pazarlama stratejileriyle ilgili görüşleri bu yöndeyken, Ekonomist İş-Tim’in bayilik taleplerini, kuruluşun (02129 233 03 60 numaralı genel müdürlük telefoundan almaya başladığını öğrendi.

Önümüzdeki üç yıl içinde 5 milyon abone hedefleyen, 2001 yılı içinse 1.400 yeni istihdam sağlamayı planlayan İş-Tim, en az 2 bin adet olarak oluşturacağı bayilik taleplerini iki aşamada alıyor.

Birinci aşama olarak, İş-tim bayiliğine aday olan girişimci, özgeçmişini hazırlıyor. Girişimci ticaretle uğraşıyorsa ticari profili konusunda bilgi veriyor.

Aranan özellikler

Özgeçmişin yanında, adaydan bayilik yapmak istediği mekanın krokisi ve metrekaresi isteniyor. İş-Tim yetkilileri, 15-20 metrekarelik bir mağazanın küçük olacağını, kendileri için 40-50 metrekarelik bir yerin ideal olabileceğini belirtiyorlar.

İş-Tim’e ilk başvuruda, sözkonusu bilgilerin dışında verilecek referanslar da çok büyük önem taşıyor. Referanslar, adayın piyasada en kadar tanındığını gösteriyor. İş-Tim yetkilileri, adayların Turkcell ve Telsim bayisi olmalarının kendilerine bir avantaj sağlayıp sağlayamayacağı konusunda “Adayların mevcut operatörlerin bayileri olmaları, tecrübe sahibi olmaları açısından kendilerine avantaj yaratır” diyor.

Sermaye desteği

İş-Tim, ilk başvuruda girişimcilerden sermaye şartı istemiyor. Adaylar söz konusu belgeleri, kendilerine ait açık adres ve irtibat numaralarını da ekleyerek, İş-Tim’in, “Abdi İpekçi Caddesi, Destek Reasürans Binası, No:75, Maçka-İSTANBUL adresine gönderiyorlar. Bayi adaylarının ilk başvuraları olumlu bulunursa, ikinci aşamaya geçiliyor.

İş-Tim yetkilileri yaptıkları açıklamada, birinci aşamada başvurusu uygun bulunan adaylara, sermaye ve teminat konularında finansman desteği sağlayacaklarını belirtiyorlar ve “Girişimcilere finansman desteklerimiz söz konusu olacak. Ancak bu, bütün sermayelerini karşılayacağımız anlamına gelmemeli” diyorlar.

İş-Tim ancak ikinci görüşme sırasında bayi adaylarından teminat istiyor. İş-Tim, ikinci görüşme sırasında istenen teminat miktarı ile ilgili bir açıklama yapmıyor. Fakat piyasadan konuyla yakından ilgilenen bayi adaylarından aldığımız bilgilere göre istenen teminat miktarı 150 milyar lira. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 25.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5485 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0016 Değişim: 0,50%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0334
Açılış: 34,8286
2.428,78 Değişim: 0,23%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.