Lütfi Yenel: Telekom`a fazla ilgi olmaz

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Alcatel-Teletaş Genel Müdürü ve TÜSİAD Teknoloji Komitesi Başkanı Lütfi Yenel, Türk Telekom`un özelleştirilmesinin zamanlama açısından talihsiz bir döneme rastladığını söyledi.


Yenel, uluslararası telekom firmaları ve operatörlerinin 2000 yılında büyük yatırımlara girdiklerini ve finans çevrelerinin de bu yatırımları fonlarken kılı kırk yardıklarını belirterek, Geçtiğimiz sene ortam çok daha rahattı. Bu nedenle şimdi Türk Telekom`a olan ilginin eskisinden daha fazla olması beklenemez. Çünkü firmaların kredileri artık limitsiz değil dedi. Lütfi Yenel, her şeye rağmen firmaların önünde mayıs ayına kadar uzun bir dönem olduğunu ifade ederek, bu dönemin, Türkiye`nin içinde bulunduğu krizi ne ölçüde yönettiğine bağlı olarak Telekom`un lehine gelişebileceğine dikkat çekti. Telekomünikasyon hizmetlerine konulan vergilerin sektörü olumsuz yönde etkilediğini de vurgulayan Yenel, Bir taraftan Telekom`u satmaya çalışırken, diğer taraftan da KDV`leri yüzde 17`den yüzde 25`e çıkarmanın nasıl bir mantık olduğunu bilmiyorum dedi. Türk Telekom`un değeri konusunda çıkan tartışmalarda ise, Bakan Öksüz`ün haklı olduğunu dile getiren Yenel, Muhakkak uzmanlar tarafından yeniden bir değer tespiti yapılması gerekiyor diye konuştu. Yenel, Telekom`un özelleştirilmesine yönelik sorularımızı şöyle yanıtladı:


- Dünya piyasalarında ve uluslararası telekom pazarında Türk Telekom`a ilgi şu anda hangi seviyede?

- Dünyadaki piyasaları, telekom firmalarının satışı açısından şu an çok da elverişli değil. Özellikle telekom sektöründe operatörler çok büyük yatırımlara girdiler. Bankalar projeleri finanse ederlerken, kılı kırk yarıyorlar. Geçtiğimiz sene Telekom dediğiniz zaman istediğiniz kadar finansal destek bulabiliyordunuz. Şimdi biraz daha dikkatli davranılıyor. Dolayısıyla operatör şirketlerin artık fonları, paraları çok geniş değil. Çoğu mecburen Universal Mobile Telecommunications Systems`e (UMTS) para yatırdı. Bu bakımdan şirketlerin piyasa değerleri düşüyor. Buna karşılık Telekom`un satışı için 14 Mayıs`a kadar da bir süreç var. Krizi ne ölçüde yönettiğimize bağlı olarak, bu durum leyhe dönebilir. Türkiye`nin bu zamana kadar krizi iyi bir şekilde yönetmesi gerekiyor. Eğer yönetemezse, Türkiye`nin bugünki durumu da aleyhte bir faktör olabilir.


- Türk Telekom`un değerinin tespiti konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

- Fiyat konusunda hiç kimsenin bir şey söylemesi mümkün değil. Bence Bakan Öksüz haklı. Değerlemenin yeniden revize edilmesi gerekiyor. Çünkü bir sürü faktör var, dünya piyasalarına paralel olarak gelişen. Türk Telekom bugüne kadar çok yatırım yaptı. Gelirlerinde değişimler oldu. Türk Telekom`un içinde hangi servisler olacak, hangileri olmayacak? Uydu kapsama alınacak mı? Bunları içine alan bir kurum üzerine tek bir uzmanın değer tespiti yapması mümkün değil. Bunun ciddi bir ekip tarafından değerlemesinin yapılması gerekiyor. Bankacı, akademisyen, telekom uzmanı bunun değişik taraflarını görür.


- Sizce, Telekom`un özelleştirilme süreci başarılı mı?

- Kesinlikle, ÖİB`nin Türk Telekom`u özelleştirme sürecini başarılı bulmuyorum. Eylül ayında yapılan özelleştirmenin olmayacağı baştan belliydi. Özelleştirme için seçilen firmanın da sorgulanmasının doğru olduğunu düşünüyorum.


- Telekom sektöründe yaşanan en büyük sorun nedir?

- Telekomünikasyon sektöründeki vergilerin artırılması bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Bir taraftan Telekom`u özelleştireceğim diyorsunuz, bir taraftan da KDV oranlarını yüzde 17`den yüzde 25`e çıkartıyorsunuz. Bunun nasıl bir mantık olduğunu anlamıyorum. Ancak, gerek büyük yabancı telekom operatörleri, gerekse Türk yatırımcıları böyle bir fırsata hiçbir zaman hayır demeyeceklerdir. İnceleme dönemi geçecek, yeterli bir süre verildi.


BAKAN ÖKSÜZ`E HAKSIZLIK EDİLDİ

Lütfi Yenel, uygulanan istikrar programının işlememesinin sadece Türk Telekom`un özelleştirilmesine endekslenmesini doğru bulmadığını belirterek, şunları söyledi:
Bana göre Bakan Öksüz`ü haksız şekilde eleştirdiler. Kamu bankalarında 20 milyar dolarlık delik açılıyor, özel bankalar ise 10 milyar dolar fonlanıyor. Ama bakıyorsunuz, Telekom`un özelleştirilmesi öne çıkarılarak, programın aksamasına neden gösteriliyor. Değer tespiti konusunda da Bakan haklı. Eğer çok sayıda talep gelirse ve iyi bir rakabet oluşursa değerleme o kadar önemli değil. Ama gelen talep sayısı az olursa Özelleştirme İdaresi neye göre karar verecek? Değerinde midir, değil midir? Kim doğruyu söyleyecek? Dünyada bunun profesyonelleri var. ÖİB ve hükümet buna karar verir ama, değer tespit edilmeden yapılan satış, sorunlar çıkarabilir. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.679 Değişim: 0,35% Hacim : 68.914 Mio.TL Son veri saati : 15:18
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5112 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7879 Değişim: -0,22%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.419,11 Değişim: -0,45%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.