Şirketlere Özel Televizyon Geliyor

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Turkcell’in alt kuruluşu olan Corbuss (Corporate Business Solutions), şirketlere çalışanların verimliliğini artırmaları için çeşitli çözümler sunuyor. Bir teknoloji şirketi olan Corbuss, insan emeğini geliştirmekte olduğu servis ve ürünler ile destekliyor. Farklı ihtiyaçlara uygun çözümler geliştiren şirketin ilginç projeleri bulunuyor.

Gelecek yıl yayında

Gelecek yıl hizmete sokulması planlanan Business TV de, bu projeler arasında. Bu proje dahilinde kademeli olarak şirketlere kurum içi iletişim, Pazar araştırması (market research) ve eğitim sağlayabilecekleri kuruma özel bir TV kanalı altyapısı yer alıyor.

Bu kanalın altyapı projeleri Corbuss tarafnıdan hazırlanıyor. Kanal yayın hayatına başladıktan sonra, söz konusu hizmetin şirketlere maliyetinin kullanıcı sayısı ve mesafelerle bağlantılı olarak değişebileceği bildiriliyor.

Mobicom ve Verinet

Business TV projesi Corbuss’un üzerinde çalışmakta olduğu projelerden yalnızca bir tanesi. Oysa Corbuss, iletişim teknolojileri alanında şirketlerin tüm ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulan irket. Temmuz ayında kurulan firma, proje bazında Mobicom ve Verinet isimli iki yan kuruluşuyla birlikte hizmet veriyor. Uydu haberleşmesi alanında Verinet firmasından destek alan Corbuss, kablosuz data transferi alanında çözümlerini Mobicom firmasıyla birlikte hazırlıyor. Verinet ve Mobicom dışında Corbuss’un proje bazlı çalıştığı çeşitli çözüm ortakları da bulunuyor.

Corbuss’un faaliyetlerini üç başlık altında toplamak mümkün. Bunlar; Kablosuz iletişim hizmetleri, uydu bağlantılı hizmetler ve kablosuz data transferi hizmetleri. Pazar potansiyeli açısından bakıldığında her üç alanın da gelişmekte olduğu görülüyor. Özellikle cep telefonlarını kapsayan kablosuz iletişim pazarının son birkaç yıldan bu yana kendisinden beklenenin çok daha üstünde bir performans gösterdiği biliniyor. Araştırmalar Türkiye’de 13.5-14 milyon civarında GSM abonesi olduğunu, gelecek yıl bu rakamın 18 milyona çıkacağını gösteriyor.

Corbuss bu alanda Turkcell’in GSM altyapısını kullanarak kurumlara yönelik çözümler geliştiriyor. Firmanın bu alandaki hizmetleri özellikle işyerleri, yüksek katılımlı organizasyonlar gibi çok kullanıcılı sistemlere hizmet ediyor. Verilen hizmetlerle çalışanların iş hayatındaki verimliliğinin artırılması ve şirketlerin iletişim maliyetlerinin minimuma indirilmesi amaçlanıyor.

Polislere bilgisayar

Firmanın uydu bağlantılı hizmetleri ise özellikle ileri derecede veri iletişimine ihtiyaç duyan şirketler tarafından kullanılıyor. Firmanın veri iletişiminde karasal hat yerine uydu bağlantısı seçeneğini sunan hizmetleri özellikle finans sektöründen talep alıyor. Bankalar bu sistemler sayesinde genel müdürlük ile şubeler arasında hızlı veri transferi sağlayabiliyorlar.

Bu alanda birçok özel sektör kuruluşuna hizmet vermekte olan Corbuss aynı amanda kamu kuruluşlarının açmış olduğu ihalelere de katılıyor. Bu ihaleler için proje ve teklifler hazırlanıyor. İstanbul ve Ankara Belediyeleri ile emniyet müdürlüklerinin bilişim altyapısı alanındaki ihaleleri firma için öncelik teşkil ediyor. Corbuss Genel Müdürü Hakan çelikoğlu oldukça uzun soluklu olarak nitelendirdiği bu ihalelere verilecek olan teklifler üzerinde uzun zamandan beri çalışmakta olduklarını belirtiyor.

Firmanın kamu kuruluşları için geliştirmekte olduğu projelerin arasında özellikle iki tanesi dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi şehir içi otobüs duraklarının akıllı durak haline getirilmesini içeren bir proje, diğeri ise polis araçlarına bilgisayar yerleştirilmek suretiyle plaka ve sürücü belgesi takibinin yapılmasını olanaklı kılacak olan proje. Çelikoğlu söz konusu projelerin 2001 yılı sonunda ya da 2002 yılında hayata geçirilebileceğini ifade ediyor.

İnternetten takip

Corbuss, uydu bağlantılı projelerinden bir diğeri olan bireysel araç takip sistemini Erdem Holding bünyesinde yer alan Genpa firmasıyla birlikte gerçekleştiriyor. Bu proje dahilinde kurulan daat-mobil.com sitesi sayesinde bireysel kullanıcılar kendi araçlarını internetten takip edebiliyor. Bunun için kullanıcıların firmadan bir şifre alması gerekiyor. Böylece kullanıcı sitenin abonesi oluyor. Abone ücreti ise aylık 30-40 dolar civarında. Abone olan kullanıcının aracına gerekli teknik donanımk yerleştiriliyor. Kullanıcı, istediği anda kendisine verilen şifre ile internet sitesine girerek, aracının yerini öğrenebiliyor. Yapılan her sorgulama karşılığında 45 bin lira SMS ücreti ödeniyor.

Çelikoğlu, deneme aşamasında olan bu sitenin Türkiye’deki ilk uygulama olduğunu vurguluyor. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.