Telekom`da 5 Usulsüzlük

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Satış işlemleri yasadışı

* Uğur Bayar`ın eğitimi yetersiz. Aynı anda ÖİB ve ihale komisyonu başkanlığını yürütemez.

**Bakanların bilgisi dışında kararname değiştirildi.

**ÖYK yetkisiz. Kararnameyle yetkilendirilmesi Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı.

**ÖYK kararında verilen yetki aşıldı.

**Ana sözleşme değişikliği gerektiği yok sayıldı.

Hükümet, hukuka aykırı düzenlemelerle Telekom`u yabancılara teslim etmeye çalışıyor. Telekom`un yüzde 33.5`inin satışına ilişkin kararnameyle yabancılara yönetim hakkının devredildiği ÖYK kararının hukukiliği tartışılırken ihale komisyonunun da yasalara aykırı bir şekilde oluşturulduğu ortaya çıktı.

KİGEM, Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Uğur Bayar `ın eğitiminin, Telekom Yasası`nda öngörülen İhale Komisyonu`na girecek kişilerde aranan koşulları karşılamadığına dikkat çekerek hukuka aykırı komisyonun alacağı kararların geçerli olamayacağını vurguladı. Telekom`un bir an önce satışının yapılabilmesi için kamuoyundan gizlenerek gerçekleştirilen işlemlerde ortaya çıkarılan yasaya aykırılıklar artıyor.

Yasal süreç işletilmedi

Telekom`un satılacak yüzde 20`lik payının yüzde 33.5`e çıkarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla, anasözleşme değişikliğiyle yapılması gereken düzenlemeler gerçekleştirilmeye çalışıldı. Telekom Yasası`na göre bu anasözleşme değişikliği genel kurulda yapılabiliyor ve Ulaştırma Bakanı`nın onayıyla yürürlüğe girebiliyor. Böylece Telekom Yasası`nı yok sayan hükümet, kararnameyle yabancı ortaklığa Telekom`un yönetimini vermeye çalıştı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer `in itirazı üzerine kararname değiştirildi. Ancak kararnamenin değiştirildiğinden Bakanlar Kurulu`nun haberi bile olmadı. Bakanların imzaları kararda yer aldığı, asıl düzenlemeler ise kararnamenin ekinde yapıldığı için, yeniden bakanların imzaları alınmadan değişikliğe gidildi. Bu değişiklikle ÖYK`ye yetki verildi.

Telekom`un özelleştirilmesi için ayrı bir yasanın mevcut olması nedeniyle 4046 sayılı yasa ve Özelleştirme İdaresi`nin yetkisi bulunmuyor. Bu kapsamda ÖYK`nin de Telekom`la ilgili karar alma yetkisinin bulunmadığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı`nın imzaladığı kararnamede, ÖYK`ye verilen yetkinin çerçevesi şöyle çiziliyor:

``Türk Telekomünikasyon AŞ hisse koşullarının belirlenmesinde; stratejik ortağa yönetim kurulunda hissesi oranında temsil hakkı verilmesi. Blok satış çerçevesinde imzalanacak sözleşmelerin şartlarının yerine getirilip getirilmediğinin izlenmesi ve genel kurula raporlanması amacıyla Telekomünikasyon Kurumu ve Hazine Müsteşarlığı`nın birer üye ile, Türk Telekom AŞ`deki kamu hisselerinin ve stratejik ortağın ikişer üye ile temsil edileceği toplam 6 üyeli bir İzleme Komitesi kurulması hususlarına yer verilmesi ve bunlarla ilgili olarak tanınacak diğer uygun yönetsel haklar ile stratejik konuların düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların ÖYK kararı ile belirlenmesi kararlaştırılmıştır.``

Yabancılar yönetime gelecek

ÖYK kararıyla ise, kararnamede hiç adı geçmeyen Stratejik Hizmetler Komitesi oluşturuluyor ve bu komiteye Telekom`un idaresi bırakılıyor. Komitede çoğunluk da yabancı ağırlıklı stratejik ortaklığa veriliyor. Kararnamede çizilen çerçeve içinde yer almayan bir düzenlemeye gidilerek İcra Komitesi de denilen Stratejik Hizmetler Komitesi`nin oluşturulamayacağı vurgulanıyor.

Bu yöntemle kararnamedeki, ``Stratejik ortağa yönetim kurulunda hissesi oranında temsil hakkı verilir`` hükmü de delinmiş oluyor. Stratejik ortağa hissesi oranında yönetimde temsil hakkı verilmesine karşın, ÖYK kararıyla stratejik ortağa yönetim kurulunda onay hakkı veriliyor. Kararlarla ilgili yaşanan bu hukuka aykırılıkların dışında Telekom İhale Komisyonu`nun da yasadışı olduğu belirtiliyor.

Uğur Bayar`ın eğitimi

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar`ın lisansının matematik, lisansüstü eğitiminin de katı atıkla ilgili olduğunu anımsatan KİGEM yetkilileri, ``ÖİB Başkanı olmak için 4 yıllık lisans eğitimi yeterli görülüyor. Ancak Bayar`ın eğitim düzeyi İhale Komisyonu`nda yer almaya yetmez. Komisyon üyelerinde işletme, ekonomi, istatistik, mühendislik dallarında lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olma şartı aranır. Ancak lisans düzeyinde bir öğrenimden sonra sayılan dallarda lisansüstü öğretim yapanlar da komisyonlarda üye olabilirler`` dediler.

Uğur Bayar`ın, İhale Komisyonu`nda yer aldığı sürece Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yapmaması gerektiği belirtildi. (CUMHURİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.139 Değişim: 0,65% Hacim : 87.169 Mio.TL Son veri saati : 17:50
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3757 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0353 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,54 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.