Çare üretim artışı

19.12.2014 - 10:18 | Son Güncelleme :

Uğur, sektör ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bitkisel_yag.jpg">
 
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinin her yıl geleneksel hale gelen “Yağlı Tohumlu Bitkiler & Bitkisel Yağlar Konferansı 2014” 3 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirdi. Konferansta yerli ve yabancı uzmanlarca Dünya ve Türkiye’de yağlı tohumlu bitkiler ve ham yağların üretim ve arz-talep dengeleri değerlendirildi, sektör ilgililerince tartışıldı

Konferansın açılış konuşmasında BYSD Başkanı  A. Edip Uğur 2014 yılı Dünya ve Türkiye yağlı tohum ve hamyağ üretimlerini değinerek, sektör sorunlarını dile getirdi. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu sektör ile ilgili bilgiler vererek, Ekonomi Bakanlığı olarak sektör ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

dunyagida.com.tr'nin haberine göre: Prof. Dr. Süreyya Serdengeçti Türkiye ekonomisi ve para politikaları konularında katılımcıları bilgilendirdi, geleceğe dair öngörülerini paylaştı. Türkiye Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı ülkemizde Biyogüvenlik Kurulu çalışmalarına ilişkin konuşma yaptı.

Sektörde sahtecilik endişesi

Edip Uğur yaptığı konuşmada; son aylarda özellikle Güney Bölgesinde soya fasulyesi kırımının arttığı, yalnızca yem amaçlı ithalatına izin verilen GDO’lu soya fasulyesinin işlenmesi sonucu elde edilen soya yağını aylık 20 bin tonlara ulaştığının bilindiğini söyledi.  Uğur, yalnızca boya ve yem sanayinde kullanımına izin verilen GDO’lu ürünlerden elde edilen soya yağlarının tamamının bu iki sektöre gitmediği ihracatta ayçiçeği yağlarına karıştırıldığı endişesi bulunduğunu söyledi.

Uğur, “Karadelik olarak ifade edilen bu sorunların ana nedeni yüzde 0 Gümrük vergili (DIR kapsamındaki ithalat, teknik ve sınai amaçlı yağlar ve rafine edilmiş ayçiçekyağı) olan ancak amacına uygun kullanılmayan bu uygulamaların yanında koruma duvarlarının yüksek oluşundan kaynaklanıyor” diye konuştu.

Ayçicek üretimi cazibesini yitirdi

TrakyaBirlik Genel Müdürü Adnan Tekçe “Türkiye’de Ayçiçeği Tohumu, Pamuk Tohumu Üretimleri, Arz-Talep Dengesi” adlı bir sunum yaptı.
Tekçe, ayçiçeğin üretimindeki düşüş nedeniyle cazibesini yitirdiğini söyledi. Tekçe, “2012/2013 iş yılında ayçiçeği fiyatının  1.500 -1.550 tl/ton rekor fiyatlara ulaşması  ile ekimi cazip hale gelen ve ekim alanlarının 700 bin hektar seviyelerine yükselmesiyle  2013/2014 iş yılında 1.450 bin ton rekolteye ulaşan ayçiçeği üretimi,  fiyatların  söz konusu  iş yılının  hasat döneminde 1.000 tl/tonun dahi altına inmesiyle cazibesini yitirmiştir. Ekim alanında ciddi bir azalmaya sebep olmuş ve 2014/2015 iş yılında Türkiye toplam ekim alanı 530 bin hektara düştü” diye konuştu.

Tekçe, 2014/ 2015 sezonu Türkiye yağlık ayçiçeği üretiminin; ekim alanlarındaki ciddi azalışa rağmen özellikle Trakya’da yaşanan olumlu hava şartlarına bağlı olarak 1.150-1.200 bin ton (2013/14, 1.450 bin ton) seviyelerinde üretim miktarı beklendiğini söyledi.

Tekçe, “Türkiye ayçiçeği yağı tüketiminin 900 bin ton olduğu dikkate alındığında, ayçiçeği üretimimizin (2013/2014 yılındaki rekor üretime rağmen) yetersiz kaldığı ve ayçiçeği üretimde önemli bir açık olduğu görülmektedir.
(en az 1,1 - 1,2 milyon ton). 900 bin ton civarında yurtiçi ve 500 bin ton civarında ihraç talebini kendi imkanları ile karşılamak için; Türkiye yağlık ayçiçeği üretiminin, en az 3.4 milyon ton olması gerekir” dedi.

Yağlı tohum üretiminde önemli üretim kapasitelerine sahip Karadeniz havzası ülkelerinde yağlı tohum ihracatının zorlaştırılıp, hamyağ ihracatında düşürülen vergiler  ve bu ülkelerde kurulan  yüksek kapasiteli tesisler nedeniyle yağlı tohum ithalatının zorlaştığını ifade eden Tekçe, “İleri ki yıllarda aynı ilgili ülkelerin hükümetlerinin katma değeri daha yüksek olan rafine yağ ihracatını teşvik etmeleri kaçınılmazdır. Yüksek miktarda yağlık ayçiçeği üretimi ve dolayısıyla ihracatı yapan bu ülkelerin ayçiçeği ihracatını kısıtlaması yerli kırma sanayi için hammadde temininde büyük sorunlara yol açacaktır. Söz konusu ülkelerde yağlık ayçiçeği ihracatları  önemli ölçüde düşerken, ayçiçeği tarımı için ülkemizde uygun ekolojik koşullar olmasına ve potansiyel üretim alanının bir milyon 450 bin ha. olmasına rağmen  üretim arttırılamamakta ve potansiyel üretim alanının yaklaşık 650 bin ha’dan yararlanılabilmektedir” diye konuştu.

Malezya  Economics Industry Development Direktörü Ramli Abdullah “Dünya Palm Yağı Arz-Talep Dengesi” hakkında bir sunum yaptı.  Palm yağının dünyada en fazla üretilen ticareti yapılan yağ olduğunu söyledi. Birçok alanda kullanıldığını, çeşitlilik arz ettiğini dile getiren Abdullah, aynı zamanda en fazla ithal edilen ve tüketilen yağ çeşidi olduğunu dile getirdi.

Pamuk stratejik ürün olarak kabul edilmeli

Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Önder  Serin, pamuk tarımını kısıtlayan nedenleri anlatırken üretimin artırılması için önerilerini sundu.

Serin, “Pamuk tarımını kısıtlayan faktörleri sıralayacak olursak... Pamuk üretim  maliyetlerinin yüksek olması (Gübre, mazot, makineli hasata rağmen seyretme ve çapalama işçiliği maliyeti, zararlı ile mücadele (özellikle yeşil kurt); yurtiçi alternatif ürünler arası parite oluşumunda uluslararası piyasalarla dengelerin kurulamaması; ürün desteklemeleri hesaplanırken özellikle gümrük fon uygulamalarının destekleme pariteleri oluşumunda dikkate alınmaması; alternatif ürünlerin getirinin daha yüksek olması (yerfıstığı, soya, mısır, narenciye v.b.).”

Serin, üretimi artırmak için pamuğun stratejik bir ürün olarak ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Serin, “Ürün desteklemeleri belirlenirken destekleme fiyatı belirlenirken uluslar arası piyasalardaki fiyat pariteleri  ve Dünya fiyatları, alternatif ürünlerdeki fiyatlar ve gümrük vergisi  politikaları, girdi maliyetleri birlikte ele alınarak değerlendirilmelidir. Ürün destekleme primlerinin ekim tarihinden önce bildirilmesi ve aynı yıl içerisinde ödenmesi sağlanmalıdır. Çiğit işleyen fabrikaların yan ürünleri yurtiçi firmalar tarafından “Yerli Malı Genelgesi/GDO’suz” kapsamında satın alınarak desteklenmelidir” diye konuştu.

Konferansta ayrıca “AB’de Gıdada GDO Uygulamaları”, “Sürdürülebilirlik Kavramı Işığında Kurum ve Marka İletişimi”, “Dünya’da ve Karadeniz Ülkelerinde Yağlı Tohum İle Ham Yağ Üretimi, Arz ve Talep Dengesi” konularında yerli ve yabancı konu uzmanlarınca sunumlar yapıldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5585 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,9049 Değişim: 0,70%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9176
Açılış: 34,6636
2.432,56 Değişim: -0,01%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.