Patateste verim düştü, fiyat yükseldi

19.11.2014 - 14:12 | Son Güncelleme :

Bulut: Patates ekimine yönenilmeli

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/patates_11.jpg">

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde alternatif ürün olarak ekilen patatesin hasadı tamamlanmak üzere. Patatesin rekoltesi düşük çıksa da, kilo başına 1,5 liradan alıcı bulması üreticiyi sevindirdi.

Uzun süredir alternatif ürün denemeleri yapılan Elbistan Ovası’nda mısırdan sonra patates de ön plana çıkmaya başladı. İlçeye bağlı çeşitli yörelerde ekilen cipslik patatesten sonra kışlık patates ekimi de yaygınlaşmaya başladı. Izgın Mahallesi’nde 40 dönüm alanda ekimi yapılan patatesin kalitesi ve fiyatı çiftçinin beklediği gibi ancak, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi verimde yaşanan düşüş, moralleri bozdu.

Izgın Mahallesi’ndeki tarlasında ürettiği patatesleri traktör römorkuna yükleyerek Elbistan’da satan Ekrem Tanrıverdi, hasadını yaptığı patatesin kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Tarladan hasat ettikleri patatesleri iç piyasaya sattıklarını belirten Tanrıverdi, “40 dönüm tarlama patates ektim. Hasadı bitmek üzere. Bu yıl kalite de fiyat da iyi. Ancak verim düşüklüğü var. Yine buna şükür” dedi.

iha.com.tr'den Murat Sürücü'nün haberine göre: Bölgede daha önceden ekimi yapılan cipslik patateslere oranla daha lezzetli ve kaliteli patates ürettiklerini anlatan Tanrıverdi, “150-200 ton arasında bir verim elde edeceğimizi umuyoruz. Ektiğimiz patatesin cinsi kışlık patatestir. Tadı ve kalitesi çok güzeldir. Bu kalitedeki patatesi hemşehrilerimiz yesin diye sadece iç piyasaya satıyoruz. Şu anda farklı ağırlıktaki çuvallar halinde satış yapıyoruz. Genelde vatandaşlarımız 50 kiloluk çuvallardan alıyor. 1’er tane de alan var 2-3 tane birden de alan var. Herkes ailesinin büyüklüğüne göre alıyor” ifadelerini kullandı.

“PATATES ÜRETİMİ YAYGINLAŞMALI”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, ilçede alternatif ürün olarak çiftçilerin patates ekimine yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Elbistan Ovası’nda 150-200 dekarlık alanda patates ekimi yapıldığını ifade eden Bulut, alternatif ürün olarak patatesin ekim sahasının artması gerektiğine dikkat çekti. Bulut, “Ovamızın toprakları verimli. Yetiştirilen ürünler de kalite yönünden birinci sınıftır. Çiftçi genel anlamda şeker pancarı, ayçiçeği ve hububat yetiştiriyor. Bizim amacımız çiftçinin arazisinde değişimli olarak ürün yetiştirmesidir. Bunun için mücadele veriyoruz. Bu durum toprak sağlığı açısından da önemlidir. Birkaç yıl aynı bölgeye aynı ürün ekimi yapıldığında hastalık oluyor. Bu nedenle biz çiftçilerimizin değişik ürünlere yönelmesini istiyoruz. Bunun için de şeker pancarı, ayçiçeği ve hububat ekimi yapılan alanlara dönüşümlü olarak patates ekimi yapılmasını istiyoruz” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.114 Değişim: 0,37% Hacim : 63.902 Mio.TL Son veri saati : 15:50
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3862 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0604 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,96 Değişim: 0,20%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.