Zeytin’in kalbi Gaziantep'te attı

21.11.2014 - 12:23 | Son Güncelleme :

Tiryakioğlu, zeytinin öenmine vurgu yaptı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/gtb_11.jpg">

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle düzenlenen, ”Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Projesi Mevcut Durum Analizi Çalıştayı”, Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda zeytin üreticisi ve işletmecisinin yanı sıra akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, zeytin ve zeytinyağı sektöründeki mevcut durum ve ileriye dönük projeler masaya yatırıldı.

iha.com.tr'nin haberine göre: Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı çalıştayının açış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, barışın ve bereketin simgesi zeytinin ülke ekonomisi açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Tarihte ölümsüz ağaç olarak bilinen Zeytin’in asırlardır Anadolu insanın vazgeçilmez ürünleri arasındaki yerini koruduğunu kaydeden Tiryakioğlu, zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin ihracatta gösterdiği başarıyı, iç pazarda tüketimi arttırarak da sağlaması gerektiğini savundu. Zeytinyağının dünya piyasalarında daha rahat rekabet edebilmesi için devlet tarafından bu ürünün desteklenerek yetiştiriciliğinin teşvik edilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, gelecekte bu desteklerin faydasının çok daha da net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi.

Tarımsal üretimde ölçme ve izlemenin çok önemli olduğuna değinen Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Elde ne olduğunu bilmeden bir şeyin matematiksel hesabını yapamazsınız. Bu nedenle rekolte tahmini özellikle bu sektörde büyük önem ve ehemmiyet arz ediyor. Ayrıca ihracatın artması için kalitede sürekliliğin devam etmesi de önemli gördüğümüz hususların başında geliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dünya piyasalarında sürekli kalite ile ilgili ciddi bir boşluk ve algı eksikliği var. Sürekli kaliteyi sağladığımız ve standart hale getirdiğimiz sürece piyasalarda her zaman en üst noktaları hedefleyebiliriz.”Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son 5-6 yıl içerisinde çok sayıda yeni zeytin ağacının toprakla buluşturulduğunu hatırlatan Tiryakioğlu, “Bizim bir öngörümüz var. Zeytine kardeş gördüğümüz Antep fıstığında yeni dikilen fıstık ağaçlarının ürün vermesiyle birlikte şuan 100-150 bin ton olan rekoltemizin 4-5 yıl içerisinde 300-400 bin ton seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. İnşallah bu durum zeytin yetiştiriciliğinde de kendini aynı şekilde gösterecek ve yeni yetişen zeytinlerle birlikte bölgemiz bu üründe hak ettiği noktaya ulaşacaktır. Bilinçli ve bilimsel tarımın yanı sıra zeytin yağında lisanslı depoculuk en büyük eksiklerimiz arasında yer alıyor. Bu konuda bizim borsa olarak çalışmalarımız var lisanslı depoculuğu ilimize ve bölgemize en yakın zamanda kazandırmayı planlıyoruz” dedi.

Tiryakioğlu, konuşmasında ayrıca katılımcılara Türkiye’de en fazla zeytinyağı ihracatı yapan firmanın GTB üyesi olduğu ve Gaziantep’te faaliyet gösterdiği bilgisini de verdi.

17 FARKLI ÜRÜNE DESTEK VERİLİYOR

Türkiye’de stratejik öneme sahip 17 farklı ürüne destek verildiğini ve bunlardan birinin de zeytinyağı olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise, Türkiye’de zeytin yağını nasıl bir üst kademeye çıkarırız? Sektörü nasıl daha iyi destekleyebiliriz düşüncesinden yola çıkarak hareket ettiklerini söyledi.

TÜBİTAK TÜSSİDE proje biriminin ve kendi daire başkanlığındaki çalışan arkadaşlarının bilgi birikiminin birleştirilmesiyle kümelenme projesinin ortaya çıktığını anlatan Sığırcı, “Üretici, tüketici, sanayici ve ihracatçıyı bir araya getirmesinden dolayı kümelenme projesinin sektörün gelişimine katkı sunacağına inanıyoruz. Tüm paydaşların menfaatine olan bu çalışma ülkemizi zeytinyağı ihracatından tutunda, zeytinyağı tüketimine kadar her alanda en üst seviyelere taşıyacaktır ” ifadelerinde bulundu.

Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sektör çalıştayının İzmir ve Bursa’dan sonra 3’üncüsünün Gaziantep’te gerçekleştirildiğini belirten Sığırcı, çalıştayın neden Gaziantep’te yapıldığını ise şöyle açıkladı:

“Gaziantep bölgenin dışarıya açılan kapısı konumunda. İç dinamikleriyle ülkeyi ve bölgeyi rahatlıkla sürükleyebilecek bir potansiyele sahip olan Gaziantep’i sektör temsilcilerini daha rahat bir araya getirebileceğimizi düşündüğümüz için seçtik.”

ZEYTİN İÇİN ORTAK AKIL PLATFORMU

Moderatörlüğünü TÜSSİDE uzmanlarının yaptığı çalıştayın ikinci bölümünde ise katılımcılara yönelik kümelenme toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda zeytin ve zeytinyağı üreticisi ve işletmecisinin aynı masalarda buluştuğu toplantıda sektörün mevcut durumu üzerine görüşler dile getirildi. Toplantıda ayrıca sektörün güçlü ve zayıf yanları ele alınarak olası fırsat ve tehditlere karşı alınabilecek tedbirler anlatıldı.

Programa, Zeytin ve Zeytinyağı Kümelenme Çalıştayına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Kenan Seçkin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitkisel Yağlar Şube Müdür Vekili Gül Girişken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Hafize Hasar ve zeytin ve zeytinyağı konusunda çalışan akademisyenler, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4921 Değişim: 0,14%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,8550 Değişim: 0,39%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.479,90 Değişim: 0,72%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.482,60
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.