İşte Varantla ilgili en çok merak edilenler

15.09.2014 - 14:43 | Son Güncelleme :

Varantlarda avantajlar nelerdir, vergi oranı kaçtır, Varantların fiyatlandırılmasında hangi yöntem kullanılır?

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafikler_650_5.jpg">

Varantlarda avantajlar nelerdir, vergi oranı kaçtır, Varantların fiyatlandırılmasında hangi yöntem kullanılır?... Varant ile ilgili en sorulan soruları İş Varant yatırımcılar için yanıtladı...

Varantların opsiyonlardan farkı nedir?

Opsiyonlar iki taraf arasında yapılmış sözleşmelerdir. Varantlar ise menkul kıymet niteliğindeki sermaye aracıdır. Tanım nedeniyle farklı vergilendirmeye tabi olmaktadırlar.

Varantlar ödünç işleme ve açığa satışa konu olamamaktadır. Varantlarda sadece ihraçcı kurumun ihraç yapabilmesi nedeniyle yatırımcılar kısa pozisyona geçememektedir. Dolayısıyla yatırımcılar için teminatlandırma gerekmemektedir.

Varantın avantajları nelerdir?

Limitli zarar,limitsiz kar: Aracı kuruluş varantları hakverir, yükümlülük vermez. Kar piyasa fiyatına bağlı olarak sınırsızdır. Zarar ödenen prim ile sınırlıdır.

Uzun opsiyon stratejilerine imkan verir: Opsiyon alınarak oluşturulabilecek stratejiler varantlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Spekülatif, Oynaklık, Kaldıraç, Anapara Koruma Stratejileri..

Düşük işlem komisyonu: Aracı kuruluş varantları, borsada ayarlama ile sağlanan ekonomik pozisyon karşılığında oluşan fiyat üzerinden işlem görür. İşlem komisyonu da, bu ekonomik pozisyon üzerinden değil, fiyat üzerinden alındığı için yatırımcı bu oran kadar düşük komisyon öder.

Kaldıraç veya anaparanın faizde değerlendirilmesi: Varantlar kaldıraçlı pozisyon almaya imkan kılar. Kaldıraç alınmasa bile ödenen fiyat haricindeki anapara faize yatırılabilir.

Teminat tamamlama zorunluluğu yok: VOB kontratları veya kredili alım işleminde olduğu gibi pozisyon zarar ettiği sürece teminat tamamlama zorunluluğu yoktur.

Varantlarda vergi oranı kaçtır?

Değiştirilen 926 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile, İMKB'de işlem gören ve hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı aracı kuruluş varantlarından elde edilen kazançlar için %0 stopaj öngörülmüştür. Bunun dışında, eğer yatırımcı gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacaksa, döviz gibi diğer dayanak varlık ya da göstergelere dayalı olarak ihraç edilmiş varantlardan elde edilen gelirler üzerinden %10 oranında tevkifat uygulanacaktır. Yatırımcıların İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş İMKB 30 Aracı Kuruluş Varantlarından elde edeceği gelirler %0 oranında stopaja tabi tutulacaktır. Vergi ile ilgili detaylı bilgi ilgili varantın sirkülerinde yer almaktadır.

KDV mükellefleri tarafından varant paylarının satışında KDV kesintisinin yapılıp yapılmayacağı tam açıklığa kavuşmamıştır. KDV mükellefi kurumların varantlarda işlem yapmadan önce vergi danışmanlarına başvurmaları tavsiye olunur.

Varantların fiyatlandırılmasında hangi yöntem kullanılır?

Endeks varantları için Black and Scholes modeli kullanılmaktadır.

Varantlar hangi piyasada işlem görmektedir?

Varantlar, Kurumsal Ürünler Pazarı altında, Varant Pazarında işlem görürler.

Varantlarda kaldıraç nedir? Sabit midir?

Varantlarda kaldıraç etkin ayarlama tabir edilen oran ile belirlenir. Etkin ayarlama varantın deltası ile ayarlama oranının çarpılması ile bulunur ve değişkendir.

Aracı Kuruluş Varantlarının riskleri nelerdir?

Kredi riski, piyasa riski, likidite riski, dönüşüm uyumsuzluk riski, sınırlı vade riskleri mevcuttur.

Varantların kullanım amaçları nelerdir?

Yatırım ve Korunma amaçlı kullanılabilir. Yatırım amaçlı olarak dayanak varlıkta uzun yada kısa pozisyon, oynaklık ve kaldıraç pozisyonları alınabilir. Korunma amaçlı olarak ise önceden alınmış bir pozisyonu koruma, nakit sağma ve anapara korumalı stratejiler kullanılabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.