Altın devi için kritik karar

10.09.2013 - 09:16 | Son Güncelleme :

Yargıday daha önce Goldaş’ın iflasına hükmeden kararı bozdu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/goldas.jpg">Goldaş ile Fransız Societe Generale Bank arasındaki 15 tonluk altına ilişkin alacak davasında, Yargıday daha önce Goldaş’ın iflasına hükmeden kararı bozdu.

Yaklaşık 5 yıldır süren davada süreç başa döndü. Bu kararla Goldaş’ın üzerindeki iflas kararının kalkabileceği beklenirken, Societe’nin aralarındaki anlaşma gereği İngiliz mahkemesine başvurması gerekebilir.

Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; yaklaşık 5 yıldır Fransız Bankası Societe Generale ile Goldaş arasındaki 15 tonluk altına ilişkin alacak davasında süreç yeniden başa döndü. Goldaş ile Societe arasında devam eden hukuk savaşında Yargıtay, son noktayı koyarak, Societe Generale’nin taraflar arasındaki sözleşme gereği bir alacak iddiası varsa bu alacağını öncelikle İngiltere’de ilama (mahkeme kararı) bağlaması gerektiğine ve ancak bundan sonra Türkiye’de bu alacağını bir iflas davasına konu edebileceğine hükmetti.

DAVANIN REDDİ TALEBİ

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Societe Generale, 2009 yılında Goldaş şirketleri aleyhine o dönem değeri 500 milyon dolar olan ve satmak üzere Goldaş’a verdiği 15 tonluk altının bedelini alamadığı iddiasıyla iflas davası açmıştı. Goldaş da, taraflar arasındaki sözleşmede yetkili mahkemelerin İngiliz mahkemeleri ve uygulanacak hukukun İngiliz hukuku olduğu gerekçesiyle davanın reddini talep etmişti. Ancak İstanbul 25 Asliye Ticaret Mahkemesi bu itirazı reddetmiş ve 4 yılı aşkın bir süre devam eden yargılama sonunda Goldaş şirketlerinin iflasına karar vermişti.

KARAR KALKABİLİR

Goldaş ise, yerel mahkemenin yetkisiz olduğu iddiası dahil bir çok gerekçe göstererek kararı temyiz etmişti. Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, Goldaş’ın taleplerini yerinde buldu ve çok önemli bir içtihata imza attı. Bundan sonra her iki kurum arasındaki hukuk süreci yeniden başlayacak. Societe’nin İngiliz mahkemesinde dava açması gerekiyor. Goldaş’ın avukatları bu karardan sonra şirket üzerindeki iflas kararının kalkacağını savunuyor.

İş dünyası için çok önemli karar

GOLDAŞ’ın savunmasını üstlenen Başpınar ve Ortakları Hukuk Bürosu Ortağı Gökmen Başpınar, karara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Yargıtay 23. Hukuk Dairesi tarafından yerinde görülen itirazımızı ilk itiraz olarak daha duruşmalar başlamadan dahi İstanbul 25 Asliye Ticaret Mahkemesine yapmıştık ancak bu itirazımız reddedilmişti. Bu kararla haklılığımızın kanıtlandığına inanıyoruz. Ayrıca Yargıtay’ın bu kararıyla hukuk sistemimizdeki önemli bir boşluk doldurulmuş oldu.”

Yargıtay’ın kararının iş dünyasını ilgilendiren çok önemli bir karar olduğu görüşünü dile getiren Başpınar, şunları söyledi: “İflas davası iki aşamalı bir davadır. İflas yolu ile takip yaptığınız taraf takibinize süresinde itiraz eder ise, ticaret mahkemesine başvurur itirazın kaldırılmasını talep edersiniz.’’

Kavga 2008 yılında başladı

GOLDAŞ ile Societe arasındaki anlaşmazlık Mart 2008’de Fransız Societe Generale’in, Goldaş “15 ton altınımızı dolandırdı” diyerek savcılığa başvurması ile başladı. Societe Generale, o dönem 500 milyon dolar değerinde olan 15 ton altını konsinye sözleşmesiyle satılmak üzere Goldaş’a verdiklerini, ancak ne altınları ne de altınların parasını geri alabildiklerini iddia etti.

Sözleşme gereği Goldaş’ın altınları satıp komisyonunu aldıktan sonra bankaya ödeme yapması gerekiyordu. Belirlenen süre içinde bankaya herhangi bir ödeme yapılmadığı ve 15 ton altının da verilmediği ileri sürüldü. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat eden Societe Generale, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla Goldaş firmasının 15 ton altınlarını geri vermesini talep ederek suç duyurusunda bulundu.


İş hayatında vakit nakitse, Turkcell EkipMobil ve Akıllı Araç hizmetinizde!


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.275 Değişim: -0,02% Hacim : 77.249 Mio.TL Son veri saati : 15:57
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.326
Açılış: 10.282
32,2681 Değişim: -0,21%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,8199 Değişim: 0,03%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.411,71 Değişim: 0,76%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.418,17
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.