‘Kapalıçarşı’dan bankalara isyan

01.02.2013 - 08:16 | Son Güncelleme :

Bankalara şubelerden Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verildi. Kapalıçarşı’daki kuyumcular karara tepkili

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin..jpg">Bankalara şubelerden Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verildi. Kapalıçarşı’daki kuyumcular karara tepkili: “Altın ticareti yapan bankalarla rekabete girer, altın sattırmayız

FEHİM GENÇ

Bankalara Cumhuriyet ve ziynet altını satma yetkisi verildi. Vatandaş bugüne kadar kuyumcudan satın aldığı tam ve yarım Cumhuriyet altını ile takı olarak kullanılan çeyrek altınları, bundan böyle banka şubelerinden satın alabilecek. Altın ticaretinin kalbinin attığı Kapalıçarşı’daki kuyumcular ise, “Altın alım satımı yapan bankalarla savaşırız, POS cihazlarını sökeriz, kredi kartlarını iptal ederiz” diyerek karara sert tepki gösterdiler.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EFT sistemi kurulacak

Yayımlanan yeni yönetmelik sayesinde artık vatandaş, bankalardan ziynet altını alıp satabileceği gibi, altın hesabı açtırmak suretiyle altını havale olarak da gönderebilecek. Vatandaş bankada açtıracağı altın hesabıyla, kendi hesapları ya da başka müşterilerin altın hesapları arasında havale yapabilecek. Vatandaş ayrıca, banka şubelerinden ya da internet bankacılığı kanalıyla fiziki altın taşıma riski almadan, kendi hesapları arasında ya da başka müşterilerin hesaplarına altın transferi yapabilecekler. Başka bankalara transfer işlemi ise henüz mevcut bir sistem olmadığı için şimdilik yapılamıyor.

Bankamatikten ‘külçe’ satıyorlar

Bir süre önce altın hesabı uygulamasıyla altın toplamaya başlayan bankalar şimdi de şubelerden altın satacak. Yastık altındaki altınları para piyasalarına çekebilmek amacıyla vadeli, vadesiz altın hesabının yanı sıra birikimli altın hesabı ve ana para korumalı altın yatırım fonu gibi birçok tasarruf paketini uygulamaya sokan bankalar, şimdi de doğrudan altın alım satımıyla kuyumcuların iş alanına girdiler. Daha önce yapılan düzenlemelerle vatandaş bankalardan sadece 24 ayar, bir gram ile 1 kilo arasında değişen ölçülerdeki külçe altınları satın alabiliyordu. Hatta bazı bankalar bankamatiklerden altın satışına bile başlamışlardı.

‘Bankalarla savaşırız’

“Bu işi hangi banka yaparsa biz o bankayla savaşırız. Rekabete girer o bankaya altın sattırmayız. Bütün kuyumcu odaları ve dernekleri olarak, altın satan bankalarla ilişkilerimizi kesme kararı aldık. Hangi banka cumhuriyet altını işine girerse biz o bankayla ilişkimizi keseceğiz. Katılım bankaları bu konuda çok ısrarcı oldu. Bankaların 1 gram ile 1 kilo külçe altın alıp satmalarına hiçbir itirazımız yok. Bu bir finans aracıdır. Cumhuriyet altını satmaları ise yanlıştır. İhtisas gerektiren bir konu. Ekmeği fırıncıdan, altını da kuyumcudan alacaksınız. Banka sattığını geri alabilecek mi? Bankalar bir yandan yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak amacıyla uygulama yaparlarken, bir yandan da altın satışı yetkisi vererek, bu altını al yastık altına koy deniyor. Bugün çeyrek altın 158 lira. Bir kuyumcu 158.50’ye, bir diğeri 157.50’ye satabilir. Fiyatı beğenmezseniz öbür kuyumcuya gidersiniz. Vatandaş bankaya yatırdığı altını geri almak istediğinde banka, ‘altın yok para vereceğim’ diyor. Altına karşı, altının alım fiyatından TL’yle ödeme yapıyor. Aradaki farkı vatandaş ödüyor. Vatandaş zarar ediyor.”

‘Alım satımda 4-5 lira fark var’
Emrah Süsler / Hasan Nuri Kardeşler Kuyumcusu)

“Bankaların altın alıp satması hiç doğru bir karar değil. Kuyumculuk sektörüne darbe vuran bir karar. Öte yandan vatandaşın da aleyhine olan bir uygulama. Bankalar altın alım satımında önemli oranda fark uyguluyor. Kuyumcu bir gram altını 94 liradan alıp 95 liradan satıyorsa, bankalar 94’e alıp 98’e satıyor. Arada 4-5 lira fark oluşuyor, vatandaş mağdur oluyor.” 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.269 Değişim: 0,20% Hacim : 94.982 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.188 09.05.2024 Yüksek 10.304
Açılış: 10.274
32,2193 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2042 10.05.2024 Yüksek 32,3103
Açılış: 32,2421
34,7815 Değişim: -0,06%
Düşük 34,7353 10.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8007
2.441,53 Değişim: 0,37%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.442,76
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.