Altın, Dolar ve Borsa Üzerine...

03.11.2014
Borsa İstanbul pahalı mı?

<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Ekim ayının son haftasında hisse marketleri ortalama % 3,5 artış kaydederken, altın haftayı % 4,7 kayıpla tamamlayarak yatırımcısını üzdü.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com

FED ‘den faiz artırım sinyalinin gelmemesi ve cuma sabahı Japonya Merkez Bankasının açıkladığı sürpriz parasal genişleme kararı hisse marketlerinde ay kapanışının coşku ile gerçekleşmesinde belirleyici oldu.

Bu hafta Pusulada altında düşüş borsalarda yükseliş sürecek mi ve dolarda ibre yukarı döndü mü sorularına yanıt arayacak kasım-aralık dönemine yönelik beklentilerimi güncelleyeceğim.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/13112014_tablo1.jpg">

Borsa İstanbul

Bir önceki pusulada Borsa İstanbul’u diğer borsalara kıyasla pahalı hale gelmesi nedeni ile yakın vade adına bir süre diğer hisse piyasalarının altında performans göstermeye aday bulduğumu paylaşmıştım.

Geçen hafta negatif ayrışma başladı ve dünya borsaları % 7 ‘yi bulan değer artışlarına imza atarken BIST 100 endeksinde yükseliş % 1.5, BIST banka endeksinde % 0.7, BIST sanayi endeksinde % 0.9 ile sınırlı kaldı.

Bu hafta dünyaya paralel bir seyir muhtemel görünmekle birlikte ben kasım genelinde Borsa İstanbul’da negatif ayrışmanın devam edebileceğini düşünüyorum.

Ancak dünya borsaları bu ay yükselmeye devam ederse bu BIST’i de destekleyecek, ortalamanın altında kalsa da Borsa İstanbul’da değer kazanmaya devam edebilecektir.

Bu nedenle BIST’in kasım seyrini öngörmeye çalışırken önce dünya borsalarında yükseliş sürecek mi sorusuna yanıt üretmemiz gerekiyor. Lokomotif kuşkusuz ABD ve bu cephede Dow Jones endeksi ekim ortasında 15,850 puandan başlattığı yükselişte 12 işlem gününde 17.400 puana ulaşmayı başardı.

Ben bu cephede ( kasım ayına yönelik olarak ) yukarı yönlü marjın % 2 ile ( 17.750-800 )  kısıtlı olduğunu ve yakın vade adına aşırılaşma adresi olarak gördüğüm bu seviye test edilerek veya bu adrese ulaşılamadan ( 17.450-17.500 ara direnç ) hafta içinde ABD cephesinde ibrenin aşağı dönebileceğini düşünüyorum.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/03112014_grafik1.jpg">

Bu beklentiden hareket ile geçen haftayı 80.580 puanda tamamlayan Borsa İstanbul’da da hafta içinde 82.500 direncinin ( bir önceki pusulada sizlerle Harun Kahraman’ın paylaştığı major trend direnci ) test edilmesini takiben ( veya daha erken ) üç haftadır süren kısa vadeli yükselişin sona erebileceği görüşündeyim.
Geçen hafta aktardığım üzere BIST’in kasım sicili hiç parlak değil. Görece pahalılığın getirdiği baskıya ilave olarak dünya borsalarında da kısa vadeli yükseliş trendi sona erecek olursa Borsa İstanbul’da geleneksel sonbahar düzeltmesi bu sene de yinelenebilir.

FED’in bir sonraki toplantısına daha çok var (17 Aralık). Japon desteği gelmiş üzerine de bu perşembe Avrupa Merkez Bankası toplanacak ve bu cepheden de aralıklar dahilinde ekonomiye destek hamleleri geliyor. Bu şartlar altında borsalar neden düşsün ki?

En potansiyel tehdit yine Yunanistan. Bu cephede şubat ayında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça Syriza korkusu hükümeti popülist politikalara yönelmeye itiyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/03112014_grafik2.jpg">

Hükümetin mali disiplinden taviz verebileceğine ilişkin işaretler de Yunan tahvil faizlerinin hızla yukarı sıçramasına neden oluyor. Komşudaki hararet kendi sınırları içinde kaldıkça sorun yok.

Ama alevler yan bahçelere sıçrayınca ( borç stoku yüksek diğer Avrupa ülkeleri olan Portekiz, İspanya,  İtalya ) işte o zaman işin rengi değişiyor ve ekim ortasında olduğu gibi Yunanistan’ın derdi tüm dünyayı geriyor.

Geçen hafta Yunanistan’da tansiyon düşmedi Atina Borsası % 7.6 değer kaybederken 10Y tahvil faizi % 7,4 ‘den % 8,1’e yükseldi. Ama İspanya – İtalya ikilisinde bir hararete neden olmadı.

Bu Perşembe pozitif beklenti konumu ile piyasaları destekleyen Avrupa Merkez Bankası toplantısı gerçekleştikten ve geride kaldıktan sonra Yunanistan faktörünün bulaşma ( başta yumuşak karnı Katalonya nedeniyle 9 kasım gerilimi yaşayabilecek İspanya olmak üzere ) riski yükselecektir.

BIST ‘de aşağı yönlü marj nedir?

Olası bir sonbahar düzeltmesinde ben aşağı yönlü marjın 76.000 puan ( 78.000 ‘de major haber akışı yoksa ilk denemede zor kırılacak önemde bir destek ) ile kısıtlı kalacağını düşünüyorum.

Ancak bu hareket başlar ve devamında eyvah Avrupa veya ( çok güçlü gelecek ABD verileri ile ) eyvah FED çığlıkları ile birleşirse belki de son kez BIST 100 endeksinin 70.000 - 72.000 bandına gerileyerek son derece önemli bir alım fırsatı sunabileceği görüşündeyim.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...


<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/03112014_grafik3.jpg">

Okurlar haklı olarak neresi önemli zaten BIST hemen her fırsatta 75.000 puanın altına geliyor diye düşünebilir. Yukarıda aylık veriler ile BIST’in 2007-2014 dönemi seyri yer alıyor.

Dikkat çekici bir sıkışma içine giren Borsa İstanbul’un ben önümüzdeki 2-3 ay içinde yaşanması ihtimalini yüksek bulduğum eyvah FED satışı da geride kaldıktan sonra bir daha 75.000 puanın altına gelmeyeceğini ve 2015 yılının önemli bir ralliye sahne olacağını tahmin ediyorum.

3 haftadır paylaştığım bu beklentinin detaylarına önümüzdeki aylarda gireriz. Ancak şu aşamada olası bir sonbahar düzeltmesinin ve FED panik atağının değerine ( neden olabileceği belki de son alım fırsatı ) dikkat çekmek adına bu noktayı vurgulamak istedim.

Borsa İstanbul pahalı mı?

Diğer borsalara kıyasla ekim ayındaki performansı ile göreli bir pahalılık halen var. Ama daha geniş bir açı ile bakarsak Türkiye’de hisse senedi fiyatları 80.000 endeks itibarı ile dahi halen ucuz kabul edilebilir.

Aşağıda son 20 yıla ilişkin BIST 100 grafiğinin enflasyondan arındırılmış hali yer alıyor. Başka bir deyişle enflasyon oranı kadar artışlar yok sayılarak enflasyon üzeri veya altı getiriyi görüyorsunuz.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/03112014_grafik4.jpg"> 

Yüzbinlerce tasarruf sahibin borsaya hücum ettiği 2000 başını ve lokal olarak Türkiye ekonomisinin son 20 yılda yaşadığı tek reel ekonomik buhran olan 2001 – 2003 dönemini bir yana bırakırsak endeks belirli bir ( % 30 ‘luk ) bandın içinde dalgalanıyor.

Oysa endeksi oluşturan şirketler her yıl enflasyonun üzerinde kar elde ediyor ve senelik ortalama % 3 nakit temettü ödedikten sonraki öz-sermeye artışları da enflasyonun üzerinde gerçekleşiyor. Okurlar hani borsa uzun vadede hep kazandırıyordu, bu grafik yatay nerede kazanç diyebilir.

Endeks hesaplanırken şirketlerin ödedikleri nakit temettülerin sağladığı kazanç dikkate alınmıyor. 10 yıllık bir vadede her sene alacağınız % 3 nakit temettü bileşik ( getirinin getiri ile ) % 35 ek kazanca işaret eder.

Bu grafiği olası bir eyvah FED satışı ile endeks % 10-15 arası iskonto yaşarsa hem bunun değerine dikkat çekebilmek hem de 75.000 puan altının hisse satmak için doğru bir adres olmayacağına işaret etmek için paylaşmak istedim. 

Ya stop loss’lar. Şurayı kırarsa al burayı kırarsa sat stratejileri ne olacak? Yıllardır savunduğum üzere ben hisse senedi yatırımlarında kararların non stop alınması gerektiğine inanıyorum. ( stop loss stratejilerinin pek çok yatırımcıya faydadan öte zararı olduğu görüşündeyim)

Eğer işlemci & trader iseniz stop lazım ve faydalı. Ama tasarruf sahibiyseniz ve pro-aktif davranamıyorsanız Ankara usulü memur kafası ile bakmak bence daha güvenli ve yararlı.

Altın Cephesi

Altın 4 yıldır yatırımcısını üzüyor. Üstelik kaçtan aldık şimdi kaça ile de bu cephede mesele bitmiyor. 2010 yılında gram altını 55 TL den alanlar dahi şu anda karda değiller. Bırakın alternatif faiz geliri maliyetini 4 sene önceki 55 TL ‘nin enflasyon bazında bugünkü karşılığı 83 TL ‘ye geliyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/03112014_grafik5.jpg">

Geçen hafta bu cephede yaşanan sert değer kaybının ana gerekçesi FED korkusu. Ancak tali etken ons da 1,180 doları aşağı geçerse stop olurum diyenlerin satışları.

Bu hafta stop loss satışları geride kaldığı için altında bir tepki yükselişi yaşanması olasılığını daha yüksek buluyorum. USD/TRL’den de destek bulabilirse ( mümkün ) gram altın kısa vadede 86-87 TL aralığına yönelebilir.

Ancak daha uzun soluklu bir toparlanma veya yükseliş için FED fiyatlamasının tamamlanması gerektiği görüşündeyim. Bu ne zaman olur?

ABD Merkez Bankasının önümüzdeki 2 toplantıdan birinde ( 17 Aralık veya 28 Ocak ) faiz artırım sinyali vermesini bekliyorum.

Başka bir deyişle Altın için beklenen kötü haber konumundaki bu sinyalin gelmesini takiben ( veya geleceği güçlü şekilde anlaşırsa gelmeden hemen önce ) son bir panik atakla taban oluşumunun gerçekleşeceğini ve bu final sahnesi ile 3 yıldır süren düşüş trendinin sona ereceğini düşünüyorum.

Piyasalarda hiçbir faktörün sonsuza kadar kutlanamayacağı veya mateminin tutulamayacağı gerçeği altın için de geçerlidir.

Eyvah FED satışı geride kaldıktan sonra ben bu cephede 2015-2016 döneminin ölçülü bir ralliye sahne olabileceği görüşündeyim.

Bu nedenle de önümüzdeki 2-3 ay içinde gram altında geri çekilmenin 75 TL civarına kadar sürmesi durumunda son derece cazip bir alım fırsatının oluşacağını düşünüyorum.

Gram altın 75 TL ‘yi görmeden yukarı dönebilir mi ? Pekala mümkün. Ben bu seviyeyi fiyat nereye düşerse bir aşırılaşmadan bahsedilebilir sorusuna yanıt üretmek adına paylaştım, taban adresi 80 TL de olabilir.

Altın’da zaman maliyeti fiyat maliyeti kadar etkilidir. Gram fiyatta % 2 görece düşük fiyattan almakla, aldıktan sonra 3 ay daha az taşımak zorunda kalmak aynı anlama gelir.

1 yıl önce 85 TL ‘ye alanın reel maliyeti ( aradan geçen sürede sağlanabilecek TL bazı faiz gelirinden mahrum kalınması nedeni ile ) bugün 93 TL ‘ye altın alan tasarruf sahibi ile aynıdır.

Dolar Cephesi

Ekim başında 2,30 seviyesinden başlayan kısa vadeli düşüş hareketinin geçen hafta test edilen 2,19 ile tamamlandığı görüşündeyim. Kasım ayı içinde bu cephede yeniden 2,30’a yönelim olasılığının şansını yüksek buluyor, önümüzdeki 2-3 aylık kesitte yaşanabilecek yükselişlerin FED beklentisi ile güç kazanan dolardan çıkış için son derece cazip bir satış fırsatı olacağını düşünüyorum.

Kasım ayı içinde yaşanabilecek yukarı yönlü seyrin 2,30 üzeri adreslere taşınabilmesinin hareketin eyvah FED veya eyvah Avrupa çığlıkları ile taçlandırılması durumunda söz konusu olabileceğini tahmin ediyor, 2015 yılında düşüş trendine girmesini beklediğim bu finansal enstrümanda hisse piyasasının aksine stop loss’lu stratejileri daha güvenli buluyorum. 

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi her pazartesi bigpara‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde (@eralkarayazici) düzenli olarak paylaşıyorum.

Bir sonraki Pusulada görüşmek dileği ile...

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5608 Değişim: 0,23%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5833
Açılış: 32,4865
34,9608 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0062
Açılış: 34,9718
2.448,79 Değişim: 0,52%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.449,33
Açılış: 2.436,22
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.