Kent Yatırım`dan Büyük Atak

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Halka açılmak için çalışmalara başladıklarını belirten Kent Yatırım Genel Müdürü Nalan Erkarakaş, arzdan sonra yabancı ortaklığı gündeme alacaklarını ve araştırma şirketi kuracaklarını vurguladı.


Kurumsallaşma yolunda atılan önemli adımlardan biri olan halka açılmaya ilgi bütün yoğunluğuyla devam ederken, sermaye piyasalarında faaliyet gösteren aracı kurumlarda da bu yönde bir hareketlilik olduğu dikkat çekiyor. Şeffaflaşma, finansman sağlama ve tanınırlığı artırmak için şirketler halka açılmayı tercih ederken, sektörünün ilk halka açılan şirketi ünvanına sahip olan Global Menkul Değerler`in ardından Alfa Menkul Değerler ve şimdi de Kent Yatırım borsa şirketi olma yönünde çalışmalarını sürdürüyor.


YABANCI ORTAKLIK GÜNDEMDE;

Kent Yatırım`ın kurulduğu günden bu yana birçok açıdan yükselen bir grafiğe sahip olduğunu belirten Genel Müdürü Nalan Erkarakaş, Kent Yatırım`ı halka açmak için çalışmalara başladıklarını vurguladı. Bu konudaki çalışmaların tamamlanması ile birlikte koşulların uygun olduğu bir dönemde halka arzı gerçekleştireceklerini kaydeden Erkarakaş, arzın 2001 yılı içinde olabileceğine dikkat çekti. Halka arzın beraberinde bir yabancı ortağı da gündeme getirebileceğini ifade eden Erkarakaş, aracı kurum sektörünün, diğer sektörlerden farklı bir yapıya sahip olduğunu belirterek, özellikle kurumlara ait bilgi ve dökümanların SPK ve İMKB dışında da kamuoyu tarafından bilinmesi açısından halka açılmanın önemili olduğuna işaret etti.


Aracı kurumların gerek performans gerekse faaliyetlerine ilişkin detayları kamuoyuna duyurabilmesi için borsaya kote olması gerektiğini belirten Erkarakaş, Halka açık olmayan aracı kurumların performansı, bilanço yapısı gibi unsurlar sadece SPK ve İMKB tarafından biliniyor. Oysa kurumların halka açılması ile birlikte bu bilgiler kamuoyuna da ulaşacak. Bunun sonucunda tasarruf sahipleri kurumların boyutlarını daha net görecek ve daha detaylı bilgilere sahip olabilecek dedi.


SPK`ya başvurusu yapılan 610 milyar sermayeli portföy yönetim şirketi için teknik çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu belirten Erkarakaş, Kurul`dan izin alınır alınmaz bu şirketin de faaliyetlerine başlayacağını kaydetti. Portföy Yönetim şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı yürüteceğini belirten Erkarakaş, ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olan bu şirket kadrosunun tamamen profesyonellerden oluşacağını vurguladı.


ARAŞTIRMA ŞİRKETİ KURACAK;

Orta vadede ayrı bir araştırma şirketi kurmayı düşündüklerini belirten Erkarakaş, Kent Yatırım 4 - 5 yıl önceki boyutlarından sıyrıldı şu an daha büyük bir boyuta ve yapıya sahip. Yapı büyüdükçe her uzmanlık alanını aynı çatı altında yürütmek işleri hantallaştırıyor. Ayrıca bünyemizde yetiştirdiğimiz birçok yönetici adayına da yeni fırsatlar yaratmak ve daha iyi hizmet vermek amacıyla araştırma şirketi kuracağız. Bu hem işlerin daha kolay yürümesini sağlayacak hem de bu konuda ihtiyacı olan aracı kurumlara da hizmet verebileceğimizi düşünüyorum dedi.


YERLİ FİRMAYA YABANCI ORTAKLIK;

Yatırım danışmanlığı konusunda, yerli bir firma için yabancı ortak bulma konusunda sözleşme imzaladıklarını belirten Erkarakaş, halka arzlar konusunda da faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını ifade etti. Kasım ayı içinde Dimes`in halka arzını tamamlayacaklarını kaydeden Erkarakaş, Süzer GYO`nun da arz çalışmasının devam ettiğini belirterek, bu halka arzın GYO sektörünün büyük arzlarından biri olacağına dikkat çekti. Erkarakaş ayrıca, inşaat faaliyetlerinde bulunan büyük bir grubun da gayrimenkul yatırım ortaklığının da halka arzını gerçekleştireceklerini vurguladı.


YABANCILARDA FAZİLET PARTİSİ ENDİŞESİ;

Türkiye ekonomisinde ilginç bir gelişme yaşandığını belirten Nalan Erkarakaş, bütün iyimser gelişmelerin yılın ilk aylarında satın alındığını vurguladı. Nisan ayından itibaren borsada düşen bir trendin hakim olduğunu, faizlerde ise dalgalı ve zaman zaman yukarı giden seyirler yaşandığını ifade etti. Ekonominin önümüzdeki dönemlerdeki trendini belirleyecek gelişmelerin bu döneme sıkıştığını belirten Erkarakaş, Şu an piyasadaki en önemli gelişme açıklanan 2001 yılı bütçesi. Bunun piyasalarda genel bir kabul gördüğü söylenebilir. Hem portföy yöneticileri hem de yatırımcılar açısından şu an bütçenin gelir kalemleri bekleniyor. Bu açıdan borsa için bir tedirginlik yok. ancak faizler biraz daha bütçeyle bağlantılı olacak gibi gözüküyor dedi. Yabancılar konusunda en büyük sıkıntının siyasi alanda yaşandığını belirten Erkarakaş, yapılan görüşmelerde yabancıların siyaseti ön planda tuttuklarını söyledi. Ekonomik programın yabancılar tarafından desteklendiğini hatırlatan Erkarakaş, Ancak siyasi gelişmelerde özellikle FP davası konusunda yabancıların endişeli olduklarını görüyoruz. Ancak bu dava aşılırsa, önümüzdeki dönemde ekonomideki iyileşmeye paralel olarak borsanında iyi bir döneme gireceğini düşünüyorum dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4273 Değişim: -0,18%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7471 Değişim: -0,64%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.438,56 Değişim: 0,10%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.