Dolar Merkez Bankası ile geriledi

12.01.2017 - 07:16 | Son Güncelleme :
Dolar Merkez Bankası ile geriledi | Döviz Haberleri

Küresel gelişmelerin yanında, iç politikada anayasa görüşmelerine bağlı gerginliklerin etkisiyle tarihi rekorlar kıran dolar ve euro güne hareketli başlarken, Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalesi açmaması dolardaki tansiyonu düşürdü.

Dolar kuru yeni güne tarihi zirvenin bir miktar altında başlarken euroda yeni bir rekor daha görüldü. TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmaması dolar fiyatlarının gevşemesine sebep oldu. Gün içerisinde 3.92 seviyesinin üzerini gören dolar/TL, 3.7698 seviyesine kadar geriledi. Kur şu sıralarda 3.7920 seviyesinden işlem görüyor. 

EURO REKOR KIRDI

Dün tarihi zirve olan 4.1273'e kadar yükselen euro/TL bu sabah 4.1118/4.1180, dün tarihi zirve olan 4.03510'ye kadar yükselen sepet bazında TL ise bu sabah 3.9966/4.0002 seviyesinde.

Haberin Devamı

##$HABER_1436578$##

"350-400 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI GEREKLİ"

Nomura Ekonomisti İnan Demir, dün yayınladığı bir notta, geniş bir faiz artırımının gerekli olduğunu ancak adım atılmaması ve Kasım ayından bu yana TL'de görülen değer kaybının gerekli artırım boyutunun daha da büyüdüğü anlamına geldiğini söyleyerek, "Aralık ayında tahminimiz 200-250 baz puan artırım iken, reel faiz oranlarını stabil tutmak için artık 350-400 baz puanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Açıkça görülüyor ki mevcut siyasi ortamda bu kadar büyük bir artırım beklemek gerçekçi değil, sonuç olarak da TL'nin daha fazla zayıfladığını göreceğiz" dedi.

Demir, TCMB'nin 24 Ocak'taki toplantısında 25-50 baz puanlık artırım beklediklerini söyleyerek, "Bu TL'deki hareketi tersine çevirmeyecektir. Eğer TCMB Aralık'taki gibi adım atmamayı tercih ederse bu TL'yi reel anlamda 2001 krizi sonrası görülen düşük seviyelere itme riskini artıracaktır" dedi.

TCMB önceki gün TL'deki sert değer kayıplarının ardından yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında borç limitlerini de düşürdü ve gerekirse ilave adımlar atabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

TCMB'NİN BAĞIMSIZLIĞINA VURGU YAPILMALI

Piyasada TL'de son dönemdeki değer kaybında ana etken olarak bu kaybı durdurmak adına TCMB'nin gerekli faiz adımlarını atamayabileceği endişeleri etkili olurken, hükümet kanadından piyasanın TCMB'yi faiz artırımı için baskıladığı ve faiz artırımı yapılmaması gerektiği yönündeki açıklamalar da bir yandan TCMB'den aksiyon beklentilerini azaltıyor.

Bu sarmal TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına ve neredeyse her gün tarihi zirvelerini yenilemesine neden olurken, tersine ekonomi yönetiminin TCMB'nin bağımsızlığına dair güçlü bir mesaj vermesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

DURMUŞ YILMAZ: TCMB BAŞKANI TEST EDİLİYOR

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz da dün Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, "Şu an TCMB'nin yapması gereken şey hükümete gidip ekonomi politikalarıyla ilgili ortaya çıkan koordinasyonsuzluğa son verilmesini istemek... Çok seslilik ortadan kalkmazsa TCMB'nin piyasa müdahalelerinin faydası olmaz" dedi.

Yılmaz, "Şu an TCMB Başkanı gerçekten test ediliyor. TCMB böyle bir durumda kendi inisiyatifiyle hareket edebilecek mi, alınması gereken kararları alabilecek mi piyasa bunu görmek istiyor. Bunu görürse TCMB'ye güven artacaktır" dedi.

FITCH VE SİYASİ ENDİŞELERİN BASKISI

TL'deki değer kaybında diğer ana unsurlar olarak ise Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşırken, bir not indirimi gelebileceği yönündeki endişeler ile siyasi ve hem jeopolitik gelişmeler hem de iç güvenlik riskleri öne çıkıyor.

Siyasi tarafta ise TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan ve başkanlık sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin ilk beş maddesi yapılan oylamalarda kabul edildi.

Teklifin TBMM'de kabulü durumunda anayasal gereklilik olan 60 günün geçmesinin ardından Nisan ayında referandum düzenlenecek.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de görüşülmekte olan başkanlık sistemini öngören anayasa değişiklik teklifinin Meclis'te reddedilmesi halinde genel seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.773 Değişim: 0,58% Hacim : 16.492 Mio.TL Son veri saati : 10:35
Düşük 9.763 26.04.2024 Yüksek 9.798
Açılış: 9.763
32,5782 Değişim: 0,28%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9911 Değişim: 0,06%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0475
Açılış: 34,9718
2.456,19 Değişim: 0,82%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.459,89
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.