Döviz açığı olan hisselere dikkat!

03.06.2013 - 09:47 | Son Güncelleme :

Dolar/TL kuru 1.89 seviyesine kadar yükseldi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar.jpg">Dolar/TL kuru 1.89 seviyesine kadar yükseldi. Yüzde 6.37’lik çıkışın devam etmesi halinde döviz açığı olan firmalar olumsuz etkilenirken döviz fazlası olanlar kârlı çıkacak.

FED Başkanı Bernanke’nin geçtiğimiz hafta tahvil alımını küçültmekten bahsetmesi mayıs ayında başlayan kurdaki çıkışı daha da hızlandırırken, hareketlilik hafta boyunca sürdü. Çıkışla birlikte dolar/TL kuru bir ara 1.89’u da test ettikten sonra haftayı 1.87’den kapattı. Son olarak Aralık 2011’de 1.91’i gören dolar kuru mayıs ayında gerçekleştirmiş olduğu çıkışla birlikte tekrar tarihi zirve seviyelerine yaklaşmış oldu.

Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; dolarda gözlenen yükselişin devam etmesi özellikle döviz cinsi borçlanan firmaları düşündürüyor. Döviz kurundaki çıkışın devam etmesi döviz açığı olan firmaların bilançolarını olumsuz yönde etkileyecek. Düşük faiz, dengeli döviz kurlarının yarattığı iyimser mali tablolar, önümüzdeki dönemde bozulmaya aday konumunda bulunuyor.

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Geçtiğimiz yıl, borsa şirketleri, tarihi dip seviyelerdeki faizler ve kurda dengelenen fiyatlarla, maliyetlerini ve finansman giderlerini azaltırken karlılıklarını da artırmışlardı. Gerçekten de 2012 yılında faizlerin yüzde 11’lerden yüzde 6’lara gerilemesi, doların 1.89’lardan 1.79’lara düşmesi ve euro’daki yüzde 3.73 oranındaki düşüş, şirketlerin bilançolarına olumlu yansımıştı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Satış gelirleri artanlar

Satış gelirleri yüzde 10.84 oranında artan borsanın öncü konumunda bulunan 25 sanayi ve hizmet şirketinin net kârı yüzde 23 oranında artış göstermişti. Bunun en önemli nedeni ise borsa şirketlerinin ‘esas faaliyet dışı finansal giderler’ kaleminde meydana gelen azalmaydı. Ancak geldiğimiz noktada ise kurda tekrar bir çıkış gözleniyor.

Faizde ise kıpırdanma söz konusu. Faizler dipten çıkış eğiliminde ancak hâlâ çok düşük. Dolar kuru ise 1.90’a dayandı. Euro/TL 2.42’de. Kurlarda oynaklık sadece Türkiye’de değil, gelişmekte olan diğer piyasalarda da yaşanıyor. Dolar güçlenmeye devam ederse gelişmekte olan ülkeler içerisinde Türkiye not artışının etkilerini görebilir. Ancak 1.90 sınırı bile bilançolarda etkisini gösterecektir.

Bilançoları etkileyecek

Bu noktada borsada pozisyon almış yatırımcıların özellikle firmaların döviz pozisyonunu takibe alması yerinde olacaktır. Zira döviz açığı olan şirketlerin açıkları devam ettiği sürece bilançoları da olumsuz yönde etkilenmesi kaçınılmaz.

Madalyonun bir de diğer yüzü olduğunu unutmamalı. Artan kurların döviz fazlası olan firmalara olumlu yönde yansıyacak olması bu yönlü bir pozisyon almayı da göz ardı etmemeyi gerektiriyor.

TÜYOYA DEĞİL HİKAYEYE YATIRIM

Türkiye’nin gelişiminde sermaye piyasalarının önemine inanan Gedik Yatırım ve İGED (İstanbul Genç İşadamları Derneği), 25 Mayıs 2013 tarihinde ortaklaşa “Türkiye ve Dünya Finansal Piyasalarında Beklentiler ve Fırsatlar” konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, yatırımcıların tüyolara değil hikayesi olan şirketlere yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Belli oranda risk almayanların reel getiri elde etmesinin zor olduğu bir dönem yaşıyoruz. Böyle durumlarda trendleri takip etmek oldukça önemli.

BORSA İSTANBUL’UN DÜNYA İLE ENTEGRASYONU KAÇINILMAZ

Bollinger Bantlarının mucidi John Bollinger Türkiye’deydi. Tacirler Yatırım’ın Forex Markası FXTCR’nin 1. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye’ye gelen John Bollinger, Borsa İstanbul’da yaşanan değişimi küresel pazarlara erişim için şart görürken, bu değişimi Türk yatırımcılarının küresel pazarlarda yer alma isteğiyle doğru orantılı bulduğunu dile getirdi.

Bollinger, borsada fırsatı dışarda değil içerde, yani yerel piyasada aramak gerektiğini söylüyor. Böylece hem fırsatlara erişiminiz kolay olur hem de Borsa İstanbul’un New York Borsası gibi küresel bir oyuncu olma şansını arttırırsınız diyor.

Mantıklı karar vermeli

Geçmiş tecrübelerini yatırımcılar ile paylaşan Bollinger, duyguların bir yatırımcının en büyük kabusu olduğunu söylüyor. Yatırımcılar soğuk, hesaplı ve mantıklı kararlar alabilmeli. Yatırımcıların en büyük hatalarından birisi hiç kuşkusuz gerçekleştirdiği işlemler sırasında verdiği kararlarda duygularını öne çıkarması ile ilintili bulunuyor.

Bunun temel nedeni ise duyguların mantığın üstüne çıkması. Çoğunluk yatırımcı, mantığı ile karar vermekten çok bilerek ya da bilmeyerek mantığını duygularına göre şekillendiriyor. Bu durum yatırımcının, gelişmeleri mantığı ile değil duyguları ile değerlendirmesine neden olurken değişen ruh haline göre kararların oluşmasına neden olmakta.
 Bu ise yanlış kararların alınması olasılığını yükseltiyor. Bollinger bu noktada duyguların yatırımcılar için zararına dikkat çekiyor.

‘Al ve tut işlemiyor’

Bollinger, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların gelişmekte olan borsalarda al ve tut stratejisinin işlememesine neden olduğunu belirtiyor. Ona göre piyasalarda volatilite artıyor bu da alım ve satımlar için fırsat yaratıyor.

Bir trader hayatı boyunca sadece bir kere dipten yani en düşük fiyattan alış, bir kere de tepeden yani en yüksek fiyattan satış yapabilir diyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.195 Değişim: 0,35% Hacim : 57.948 Mio.TL Son veri saati : 15:12
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.254
Açılış: 10.189
32,1988 Değişim: 0,11%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2532
Açılış: 32,1637
35,0841 Değişim: -0,02%
Düşük 34,9685 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.469,57 Değişim: 0,07%
Düşük 2.463,16 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.