Merkez faiz arttırmasın!

01.07.2013 - 09:29 | Son Güncelleme :

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, FED`in kararından sonra Türkiye`de faiz baskısı oluştuğunu söylüyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Merkez-Bankasi2.jpg">TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, FED`in kararından sonra Türkiye`de faiz baskısı oluştuğunu söylüyor. Büyükekşi, Türkiye`ye ihtiyaçtan fazla sıcak para geldi faizler artmasın diyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bugün Batman’da altı aylık ihracat sonuçlarını açıklıyor. Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerdeki sıkıntılar nedeniyle ihracatta beklenen artış gerçekleşemiyor. İhracatı canlandıran altın ihracatı da yüzde 75 gerilemiş durumda.

Radikal Gazetesi`nden Jale Özgentürk`ün haberine göre; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bir yandan ekonomideki gelişmeler diğer yandan Gezi Parkı olayları nedeniyle siyasi tansiyonun artmasından rahatsız. “Türkiye’nin imajı ve ekonominin geleceği için tansiyon düşürülmeli, sağduyu hakim olmalı” diyor. Büyükekşi ile son siyasi gelişmeler ışığında ekonomideki sorunları konuştuk.

Batman’da bugün 6 aylık ihracat rakamlarını açıklayacaksınız. İhracatın gidişatından memnun musunuz?

Beş aylık rakamlarda bizim yüzde 4,4’lük bir büyümemiz var. Ancak 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmamız için ihracatı yılda ortalama yüzde 12 arttırmamız gerekiyor. Orta vadeli hedefe uygun ancak yetersiz.

Sıkıntı nereden kaynaklanıyor?

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Avrupa Birliği’ndeki resesyon, Ortadoğu’daki, Kuzey Afrika’daki kriz, Mısır’da yaşananlar ihracatımızın istediğimiz kadar artmasına engel oluyor. Altın ihracatında da önemli sıkıntılar yaşanıyor. Altında son açıklanan rakama baktığımızda yüzde 75 düşüş var.

Bir de ABD Merkez Bankası FED’in kararları var. FED kararından sonra piyasalar çok daha karışık hale geldi. Oysa piyasalar hep daha çok istikrar ister, önünü görmek ister, güven ister. Dünya piyasalarında bu konuda şu anda maalesef bir çalkantı var. Çin de dahil olmak üzere. Bunların hepsi de insanları ürkütüyor şu anda.

Dolar kuru 1.95’leri gördü. Bu ihracatçının istediği bir şey değil mi?

Bu belki dışarıdan ihracatçı için çok iyi gibi gözükse de, aslında çok iyi değil. Çünkü çok oynak. Acaba yarın da tekrar 1.85 mi olacak, 1.95’te mi kalacak konusunda endişeler oluyor. Bu endişeler de ticaareti olumsuz etkiliyor. İhracatçı zarar edebiliyor. Rekabet konusunda da sıkıntı yaşanıyor. O yüzden bir an önce piyasaların durulması lazım.

İhracatçı için rekabetçi kur nedir? Nerede kalmalı?

2.20’lik kur sepeti ihracatçımız için rekabet gücü konusunda önemli bir katkı sağlar. Şu anda 2.25 civarında. Bunun 2.20’ye gerilemesi ve orada bir istikrar ve güven olması bizim için çok önemli. Şu an Merkez Bankası günlük 300-350 milyon dolar seviyesinde döviz satıyor. Sıcak paraya ihtiyaç yok.

Beklentiniz nedir?

Bizim bu aşamada Merkez Bankası’ndan talebimiz ani bir faiz artışına gitmemesi. Bu çok önemli. Döviz daha yükselmesin diye Merkez Bankası faiz arttırmak istiyor, biz de faiz artışı istemiyoruz. Bu panik havasının geçeceğini düşünüyoruz, tekrar stabil hale gelmesi bizim için önemli. Bize enerji maliyeti ve işçilik üzerinde etki, enflasyon olarak dönecek.

Faizler dünyada artıyor. Türkiye’nin arttırmaması fon girişini engellemez mi?

Faiz meselesinden çok biz şunun altını çizmek istiyoruz. Türkiye’nin ihtiyacından çok daha fazla sıcak para geldi. Fazlasına ihtiyacımız yok, olumsuz etkiler yaratıyor. Bizim sıcak para yerine doğrudan sermaye yatırımına ihtiyacımız var. Bunun için de ihracat odaklı üretim stratejisine ilgi göstermemiz gerekiyor.

Doğrudan yabancı sermaye de yeterince gelmiyor?

Bunun için de üreticinin ve ihracatçının para kazanması gerekiyor. Eğer para kazanacağını görürse gelir. Yatırım teşvik kararnamesi bu konuda oldukça cazibesi olan bir şey oldu. Biz de 6. bölgeye daha çok odaklandık.

Batman’da ihracat rakamlarını açıklamak kararı bu nedenle mi alındı?

Evet, Batman’a gitmemizin de bir sebebi o. Muş’la başladık, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır’a gittik. Şu anda çözüm süreciyle bir adım atıldı, hızlı bir şekilde ilerliyor. Eğer bunları başarabilirsek, o da bizim açımızdan önemli olacak.

Evet hatalar oldu ama mitingler artık bitsin Dünya ekonomisinde sıkıntılar yaşanırken, Türkiye’de siyaset sancılı günler yaşıyor. Gezi Parkı süreciyle başlayan bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün Brezilya gibi birçok ülkede sokak gösterileri, yolsuzlukla, işsizlikle, açlıkla ilgili yapılıyor. Türkiye’de bu olaylar bunların hiçbirisi için başlamadı, tam tersine yeşil ve çevre diye başladı. Milli gelirimizin on bin dolara çıkması sayesinde oldu bu. İlk başta çok güzel duygularla başlayan birşeydi. O anda polisin özellikle orantısız güç kullanması, olayı farklı bir yöne çekti.

Barış süreci konusunda son yaşananlar da endişe verici değil mi?

Türkiye yeni bir süreç içinde. Barış sürecini baştan beri destekliyoruz. Hatalar olabilir. Daha iyi yönetilebilirdi, ama yönetilemedi. Ancak artık bir an önce tansiyonun düşürülüp sağduyuyla hareket edilmesi gerekiyor. Mitinglerin artık devam etmemesi lazım.

Başbakan Erdoğan da miting yapıyor ve destekçilerini yüzde 50 olarak ayırıyor.

Ben yüzde elli diye birşeye de inanmıyorum. Bunlar yanlış şeyler. Hepimiz aynı gemideyiz. Yüzyıllardan beri bu topraklarda yaşamışız. Hepimiz aynı havayı soluyoruz. Barış içerisinde dostça, kardeşçe hep birlikte yüzyıllardan beri nasıl yaşadıysak, aynı şekilde çok daha güçlendirerek bunu devam ettirmemiz lazım.

Yeniden nasıl sağlanacak bu birlik?

Başörtülülere tekrar çok kötü muameleler başladı, çok yanlış şeyler oluyor. Herkes birbirinin hakkında saygı ve sevgi gösterecek. Türkiye’nin on yılda kazandığı çok güzel bir imajı var. Bunu bir anda kaybetmememiz lazım. Bunu gençlerimizin de çok iyi anlaması lazım. Ekonomimize zarar vermememiz lazım.

“TOBB Başkanlığına aday değilim”

Şu anda başkanlık konusunda öyle bir düşüncem yok. Ben TİM başkanıyım. Görevime en iyi şekilde devam ediyorum. Ankara ’ya da gitmek istemem. Benim gıyabımda herkes bir şey yakıştırabilir. Benim şu anda böyle bir talebim yok.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.