’Rüşvetin belgesi mi olur’ kahramanlarına zamanaşımı

14.12.2006 - 10:30 | Son Güncelleme :

Eski Emlak Bankası Genel Müdürü Engin Civan ve işadamı Selim Edes’in de aralarında bulunduğu 14 sanığın bankayı zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın dünkü duruşmasında Savcı Rasim Işıkaltın, 7.5 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğunu bildirdi.


Selim Edes’in ’Rüşvetin belgesi mi olur’ sözü ile hatırlanan davada sanıklar hakkında açılan davanın ortadan kaldırılmasını talep eden Savcı, kararın kesinleşmesinden sonra sanıklardan Engin Civan hakkındaki yakalama emrinin de kaldırılmasını talep etti.

SAVCININ MÜTALAASI:


İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mütalaasını açıklayan Savcı Rasim Işıkaltın, dava konusu olayların meydana geldiği 8 Aralık 1989 ile 16 Şubat 1990 arasında sanıklardan Engin Civan’ın Emlak Bankası Genel Müdürü olduğunu belirterek şunları söyledi:

Aynı tarihlerde Yalçın Sayın Genel Müdür Yardımcısı, Osman Fethi Okyar, Ökmen Atamyıldız, Veli Öztürk, Hüseyin Kömürcüoğlu bankanın yönetim kurulu üyesi, Ünal Özüak Emlak Portföy Yönetim Başkanı, Necati Altıntaş Planlama Grubu Müdür Yardımcısıydı. Selim Edes ile Kemal Ayyıldız, Eksan A.Ş, Konut A.Ş ile Eska İnşaat A.Ş’nin sorumlu ve yetkilisiydi. Yurtdışındaki yüklenici firmanın yönetici ve sorumluları da Bertel Stenhelmer Nethorst, Marıo Delfovero, Thomas Kimar Filhelm Stenberg ve Anyhony Wertherill’di.

Anatepe projesinde, Eska grubuna dahil Eksan A.Ş, 16 Eylül 1987 tarihli sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinin bir bölümünü, işi yapmadan avansı almak için, paravan Mang Şirketi’ne devretti. Sözleşmede bankanın hareket serbestisini ortadan kaldıran hükümlere yer verildiği, orantısız tazminat yükü altına sokulduğu, inşaat metrekare fiyatlarının Bayındırlık Bakanlığı’nın fiyatlarını katladığı iddia edildi.

Eska grubuna usulsüz para aktarıldığı, banka aleyhine hileli ve dengesiz sözleşmeler yapıldığı iddiasıyla sanıklar hakkında dava açıldı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, sözleşmelerin avans uygulamasına ilişkin hükümleri, Borçlar Kanunu’na ve bankacılık uygulamalarına aykırı bulundu. Bankayı zarara uğratıcı nitelik taşıdığı saptandı. Mang Properties ile yapılan sözleşmelinin banka zararına yol açtığı belirtildi. Bu sözleşmeyle 16 Şubat 1990’da banka zararına 27 milyar 702 milyon 510 bin lira avans ödendiği belirlendi. Sanıkların görevlerini kötüye kullandıkları anlaşıldı.

YARGITAY BOZMUŞTU:

Haberin Devamı

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 20 Temmuz 2003’te yerel mahkemenin sanıkların suç vasfını emniyeti suiistimal olarak değerlendirerek zamanaşımı nedeniyle davanın ortadan kaldırılması yönündeki kararını bozmuştu. Sanıkların eylemlerinin zimmet suçunu oluşturabileceği belirtilen bozma kararında, sanıkların suç vasfının 12 yıla kadar hapis cezası öngören zimmet olduğunun tespiti durumunda zamanaşımının da ortadan kalkacağı ifade edilmişti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.