Taksitli ödemeler yüzde 17 düştü

24.04.2014 - 09:36 | Son Güncelleme :

Taksit sınırlamasının harcamalara olan etkisi devam ediyor...

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kredi-karti4.jpg" align="right">Taksit sınırlamasının harcamalara olan etkisi devam ediyor. Uygulamanın başladığı şubat ayında yüzde 18 azalan taksitli ödemeler, mart ayında yüzde 17 düştü.

Taksitli harcamalarda düşüş sürüyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2014 Mart ayı verilerine göre, kredi kartına taksit uygulamasının ardından taksitli harcamalar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 geriledi.

Yine BKM verilerine göre, şubattaki taksitli ödemeler ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 azalmış, 7.1 milyar liradan 5.9 milyar liraya gerilemişti.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin şubat ayı sonuçlarına göre de teknolojide taksit düzenlemesi bu kategoride yüzde 14 oranında düşüşe neden olmuştu.

Peşin satış büyüdü

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

BKM 2014 Mart ayı verilerine göre, bu yılın mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre kredi kartları ile yapılan taksitsiz ödemeler ise büyümesini sürdürdü.
Kartlar ile yapılan ödeme tutarları incelendiğinde mart ayında kredi kartları ile yapılan ödemeler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 arttı ve 31.3 milyar liradan 33.2 milyar liraya yükseldi.

Aynı dönemde banka kartı ile yapılan ödemeler de yüzde 35 artarak, 1.7 milyar liradan 2.3 milyar liraya ulaştı. Taksit sınırlamasına yönelik düzenlemenin kredi kartı ile yapılan taksitli ödemeler üzerindeki etkisi mart ayında da devam etti. Mart ayındaki taksitli ödeme rakamları incelendiğinde, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 17 daralma olduğu ve taksitli ödeme tutarının 8.2 milyar liradan 6.8 milyar liraya gerilediği görüldü. Aynı dönemde taksitsiz ödemeler ise yüzde 14 artışla 23.1 milyar liradan 26.3 milyar liraya çıktı.

İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Kredi kartının payı azaldı

Taksitli ödemelerdeki düşüş, toplam kartlı ödemeler içinde taksitin payının azalmasına neden oldu. Buna göre Ocak 2014’te yüzde 31’e kadar yükselen taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içerisindeki payı mart ayında yüzde 21’e geriledi. Bu oran geçen yılın mart ayında yüzde 26 düzeyindeydi.

Sınırlama, teknoloji endeksini düşürdü

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin şubat ayı sonuçlarına göre teknolojide taksit düzenlemesi bu kategoride yüzde 14 oranında düşüşe neden olmuştu. Endeksteki düşüşün mart ayında da devam edeceği tahmin ediliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.