30 Türk firması Rusya’da yatırım yapacak

01.09.2014 - 10:51 | Son Güncelleme :

Türk Otomotiv Yan Sanayi yatırımcı sayısı 30'a çıkacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/otomotiv_74.jpg">

Otomotiv endüstrisinin ihracatta ve yatırımda yeni fırsatlar kolladığını kaydeden OİB Başkanı Sabuncu, Rusya Federasyonu'nda 13 olan Türk Otomotiv Yan Sanayi yatırımcı sayısının önümüzdeki beş yılda 30’a çıkacağını beklediğini söyledi

Otomotivde dünyanın en önemli ve büyüyen pazarlarından biri haline gelen Rusya Federasyonu’nun,  2020 yılına kadar Avrupa’nın en büyük pazarı olması öngörülüyor. Rusya Federasyonu’nun bu büyük hedeflerinde başrol almak isteyen Türk otomotiv endüstrisi de Moskova’da düzenlenen MIMS Automechanika Fuarı’nda boy gösterdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonuyla MIMS Automechanika Fuarı’nda 1623 m²’lik Türkiye standında milli katılım ile 56 otomotiv yan sanayi firması yer aldı. Fuarda yakıt transfer hatlarından fren sistemlerine, debriyaj setlerinden hava süspansiyon sistemlerine, motor yataklarından güvenlik setine kadar çeşitli ürün gruplarını sergileyen Türk firmaları, Rus markalarıyla gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerde işbirliği ve yatırım fırsatlarını masaya yatırdı. Türkiye ayrıca 13 milli katılım standının yer aldığı fuarda en başarılı milli katılım ödülünün de sahibi oldu.

TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

30 Türk firması Rusya’da üretim yapacak

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya Federasyonu’nun hedeflerini Türk otomotiv endüstrisinin globalleşmesi ve ihracatını artırabilmesi için çok önemsediklerini kaydederek, “Halen bu ülkede 13 firmamız yatırım yapmış durumda. Bu sayının önümüzdeki beş yılda 30 adede ulaşacağını tahmin ediyoruz. Katıldığımız fuarlar ve ticari heyetler çerçevesinde birçok firmamızın bu yöndeki girişimlerini ve işbirliği görüşmelerini gözlemliyoruz. Ruslar Türk otomotiv sanayinin kalitesine ve becerisine güveniyor. Mutlaka orada olmamızı istiyorlar” diye konuştu.

Otomotiv yan sanayi avantajlı

##$HABER_953152$##

Sabuncu, Rusya Federasyonu’nun son dönemlerdeki Ukrayna ile siyasi gelişmelerden dolayı AB ülkeleri ve ABD ile arasındaki ticari ilişkilerin gerilmesinin Türk otomotiv endüstrisine avantaj sağlayabileceğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya yan sanayi, ana sanayi ile tamamen entegre olmuş durumda. Halen yan sanayi üretiminin büyük bir bölümü bu üreticiler tarafından yapılmakta. Rus hükümeti yabancı tedarikçileri yurtiçinde üretim yapmaya teşvik etmek için çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Rusya yan sanayi firmaları sayı olarak az olduğu gibi, ayrıca büyük bir bölümü, Sovyetler zamanından kalma ekipman ve sistemlerle üretim yapmaktadır. Bu şirketlerin şimdiye kadar ayakta durmalarının nedeni ana sanayinin alternatifinin olmamasıydı. Dolayısıyla Rus hükümeti, uluslararası kalite standartlarında üretim yapan yan sanayinin gelişmesini istiyor. Tüm bunlar kalitesini kanıtlayan Türk otomotiv yan sanayi için fırsat.”

Türk firmalara özel ilgi

Türk heyeti ayrıca Rusya Federasyonu’nun en büyük hafif ticari araç ve otobüs üreticisi GAZ Group Satınalma Direktörü  Alexander Vasiliev ve  ülkenin en büyük kamyon üreticisi KAMAZ’ın Satınalma Direktörü Rustam Shamsutdinov başta olmak üzere birçok üst düzey yönetici ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Özellikle GAZ yöneticileri Türk firmaları tesislerine davet ederek iki tarafın da işbirliğinden olumlu sonuçlar elde edeceğine dikkat çektiler. Türk firmaların GAZ’ın daveti üzerine önümüzdeki günlerde yeniden bu ülkeyi ziyaret etmesi planlanıyor.

Rusya otomotiv pazarı

Rusya Federasyonu’nda 2013 yılında 190 bini hafif ve ağır ticari olmakla birlikte toplamda 2 milyon 190 bin adet araç üretildi. 2020 yılında ise üretimin 3.6 milyon adede yükselmesi hedefleniyor.  İç pazarda ise geçen yıl 2 milyon 910 bin adet araç satışı gerçekleşmişti.

Türkiye ise Rusya Federasyonu’na geçtiğimiz yıl bir milyar 160 milyon dolarlık otomotiv ihracatı yapmıştı. Otomotiv ihracatında en büyük 5. pazar olan Rusya Federasyonu’ndaki toplam 40 milyon aracın yaklaşık yarısının 10 yaş ve üzeri olması ve karayollarının AB standartlarının gerisinde kalması, bu ülkede çok canlı bir satış sonrası hizmetler ve yedek parça pazarı ihtiyacı da doğuruyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.883 Değişim: 1,71% Hacim : 60.741 Mio.TL Son veri saati : 14:08
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5382 Değişim: 0,16%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9555 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.456,56 Değişim: 0,83%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.