500 bin kadını üzen haber

04.07.2012 - 07:19 | Son Güncelleme :

500 bin kadını ilgilendiren karara yapılan itiraz sonuca ulaşırsa...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/kadinn.jpg">Yargıtay`ın dul kalan kadına hem eşten hem de babadan maaş verilmesinin önünü açan kararına SGK itiraz etti. 500 bin kadını ilgilendiren karara SGK, Tek bir maaş verilebilir dedi

Yargıtay, ölen eşinin maaşını alan kadına babasından kalan emekli aylığını da alma yolunu açarken, bu koşulları taşıyan 500 bin dul kadının olduğu ortaya çıktı.

Sabah`ın haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu kadar kişiye çifte maaş verilmesi yönündeki karara itiraz etti.

Kurum, mahkemeye verdiği savunmada, Kız çocukları hem eşten hem babadan hak kazanabilir. Bunlar içinde yüksek olan aylığı seçebilir dedi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun dul kadınların çift aylık alabileceğine yönelik kararı, bu durumdaki binlerce kişiyi harekete geçirdi.

Yargıtay Genel Kurulu, yerel mahkemenin ölen eşinden maaş alan kadının ölen babasının aylığını alamayacağına yönelik kararını bozmuştu.

Kararda, 2005`teki yasal düzenlemeye atıf yapılırken 1 Ekim 2008`de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu, bu konuda sil baştan düzenleme getiriyor.

Bu kapsamdaki kadınlar SGK`ya müracaat ederek ikinci maaş talep etti. Kuruma giden vatandaşlar, Çift maaş bağlanması söz konusu değil. Bu münferit bir karar. Henüz mahkeme kararına ilişkin gerekçeler gelmedi yanıtı ile karşılaşıyor.

MAHKEME `ALABİLİR` DEDİ

Kurum, iki hafta önce mahkemeye konuya ilişkin savunmasını verdi.

SGK uzmanları, Bu kadar kişiye çift maaş bağlanması imkânsız. Kurum savunmasını mahkemeye iletti. Ödeme yapılması için kararın kesinleşmesi gerekiyor. Şu anda kesinleşmiş bir karar yok. Biz aylığın kesilme maddesine bakıyoruz. Yargıtay 2008`de yapılan SGK reformunu dikkate almadığı için ortaya bir kafa karışıklığı çıktı. Yargıtay Genel Kurulu, yerel mahkemenin ölen eşinden maaş alan kadının ölen babasının aylığını alamayacağına yönelik kararını bozmuştu. 2003 yılında ölen kocasından emekli maaşı alan bir kişi, 1996 yılında vefat eden babasından aylık bağlanması için yaptığı başvurunun SGK tarafından reddedilmesi üzerine Ankara 13. İş Mahkemesi dava açtı. Yerel Mahkeme, davayı reddedince dosya Yargıtay 21. Hukuk Dairesi`nin önüne geldi. Daire davacının eşinden ölüm aylığı almakta olsa bile babasından da ölüm aylığı talep etme hakkına sahip olduğuna hükmetti. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun gündemine geldi. Dosyayı inceleyen kurul, eşlerinden ölüm aylığı alan kadınların babalarından da ölüm aylığı alabileceğine hükmetti...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.