AVM'lerle ilgili köklü değişiklikler yolda: İndirimli alışveriş sona mı eriyor?

19.08.2014 - 15:11 | Son Güncelleme :

Yeni kanun tasarısı ile, AVM'lerde ortak kullanım alanları oluşturulacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/vialand_avm.jpg">

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili bilgi verdi. 28 maddeden oluşan yeni kanun tasarısı ile, alışveriş merkezlerinde (AVM) ortak kullanım alanları oluşturulacak. Acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi alanların oluşturulması zorunlu hale getirilecek. İndirimli ve kampanyalı satışlara tasarı ile yeni kurallar gelecek. Perakende Bilgi Sistemi kurulacak (PERBİS) kurulacak. Böylece bütün iş süreçleri tanımlı ve standart hale gelecek. İnsan sağlığını tehdit eden, ’merdiven altı’ diye tabir edilen ruhsatsız işletmelerin faaliyete geçmesi önlenecek.

Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 16’sının perakende sektöründe faaliyet gösterdiğini bu oranın kayda değer olduğunu belirten Yazıcı, TÜİK verilerine göre, 2002 yılında Türkiye’de perakende ticaret ciro olarak 35 milyar dolardır. DHA'nın haberine göre; bu sektör 2011 yılında, 182 milyar dolarlık bir ciro büyüklüğüne ulaşmıştır. Türkiye dünya perakende ticareti ile kıyaslandığında, Türkiye’nin perakende hacmi, yüzde 1.2’ye tekabül etmektedir. 1 milyon 800 bin kişi, bu sektörde faaliyet göstermektedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 16’sı perakende sektöründe bulunmaktadır. Perakende sektörü son 10 yılda, yüzde 5.7’lik yıllık ortalama büyüme hızıyla Türkiye’nin en hızlı gelişen bir sektörünü oluşturmaktadır diye konuştu.

28 maddelik yeni kanun tasarısı 

28 maddeden oluşan yeni kanun tasarısına ilişkin Yazıcı, Tasarının temel hedefleri sektörün gelişmesinin desteklemesi, ödeme süreleri, çalışma saatleri gibi sorun alanlarına çözüm getirmektedir. Geleneksel perakendeciliğin korunması hedeflenmektedir. Rekabetin sağlanması tüketicini korunması, kayıt dışılığın önlenmesi gibi konuları amaçlamaktadır dedi.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Amaç kavram kargaşasını ortadan kaldırmak

Yazıcı tasarı ile kavram kargaşasının ortadan kaldırılmasının amaçlandığını vurgulayarak, Perakendeciliğe dair kavramlar mevzuatımızda ilk kez tanımlanmıştır. Perakende sektöründe sıklıkla kullanılan alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza özel markalı ürün bayi gibi kavramlar ilk kez bu tasarı ile tanımlanarak hukuki bir niteliğe kavuşturulmuş, kavram kargaşasının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır diye konuştu.

Merdiven altı işletmelerin faaliyete geçmesi önlenecek

Tasarı ile Perakende Bilgi Sistemi kurulacak (PERBİS). Böylece bütün iş süreçleri tanımlı ve standart hale gelecek. PERBİS ile iş yerlerinin ruhsatlı olup olmadığı denetlenebilecek. Böylece insan sağlığını tehdit eden, merdiven altı diye tabir edilen ruhsatsız işletmelerin faaliyete geçmesi önlenecek. Bir belge ikinci kez istenmeyecek. İşlemlerdeki bürokrasi süresi kısalacak.

Üreticiden keyfi olarak alınan pirim ve bedeller önlenecek

Tasarı ile üretici ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan pirim ve bedelleri önlenerek kurallara bağlayacak. Küçük ölçekli üretici ve tedarikçilerin markalaşması bu tasarı ile desteklenecek.

Kampanyalı satışlar

Kampanyalı satışlarda süre, iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet değişikliği 3 ayı geçemeyecek. Tasfiye söz konusu ise bu süre 6 ayı geçemeyecek. Kampanyalı satışlar ve alışveriş festivalleri, yasal dayanağa kavuşturulacak. Belli kurallar çerçevesinde yürütülebilecek.

Outlet veya fabrika satış mağazalarının indirimli satışları kurallara bağlı olacak

Outlet veya fabrika satış mağazası olarak bilinen sürekli indirimli satışlar, tasarı ile kurallara bağlanacaktır.

AVM’lerde ibadet yeri ve acil tıbbi müdahale ünitesi alanları oluşturulacak

Tasarı ile, alışveriş merkezlerinde (AVM) ortak kullanım alanları oluşturulacak. Acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi alanların oluşturulması zorunlu hale getirilecek.

Perakendeciler konseyi oluşturulacaktır

Tasarı ile, Perakendeciler Konseyi oluşturulacak. Konseyde, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak sorunlar görüşülecek.

Ustalık belgesi alımındaki uygulamalarda mevzuat kaynaklı sorunlar tasarı ile giderilecek. Modern ile geleneksel ahenkle bir araya getirilecek. Yöresel ürünlerin satışında kolaylık sağlanacak. Emlakçılar ve oto galericiler bir düzenlemeye kavuşmuş olacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.