Başbakan Davutoğlu'ndan 'balon' uyarısı

15.09.2014 - 10:02 | Son Güncelleme :

Davutoğlu imalat sanayindeki gerilemeye dikkat çekti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ahmet_davutoglu_650_8.jpg">

Başbakan Ahmet Davutoğlu imalat sanayindeki gerilemeye dikkat çekerek eğer üretmezsek finans sektörü ve diğer alanlara dayalı sektörlerin ekonomiyi bir balon gibi büyüteceğini vurguladı. Davutoğlu “Birçok ekonomik krizde ortaya çıkan tabloyu bir anda önümüzde buluruz” uyarısı yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, imalat sanayisindeki gerilemeyi, duraksamayı aşacak tedbirler konusunda çalışma yapılması talimatı verdiğini dile getirerek “Öncelikle neler yapılabileceğini detaylı ele alacağız. Kasım ayında yapısal ekonomik reformları da içeren bir toplantımız olacak. Adımlarımızı açıklayacağız” dedi. Reel sektör dinamizm içinde değilse, üretmiyorsa ekonomi, finans sektörü ve diğer alanlara dayalı sektörlerin ekonomiyi bir balon gibi büyüteceğine dikkat çeken Davutoğlu  “Bir çok ekonomik krizde ortaya çıkan tabloyu bir anda önümüzde buluruz” diye konuştu.

Kasımda açıklanıyor

Daha önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sanayideki kan kaybına dikkat çektiği sözleri aralarında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in de bulunduğu bir grup gazetenin genel yayın yönetmenleriyle önceki gün İstanbul’da yaptığı sohbet toplantısında Başbakan Davutoğlu’nun da gündemindeydi. Davutoğlu 2015 öncesinde hedeflerinin yürüyen bütün projeleri takip etmek, hiçbirinde aksamaya mahal vermemek olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:

İkinci atılım dönemi

“Bundan sonra ekonomide de göreceksiniz, orta vadeli hedefler içinde somut adımlarla yola devam edeceğiz. Hedefimiz, ekonomide ikinci atılım döneminin ilk işaretleri sayılabilecek orta vadeli plan doğrultusunda kapsamlı yeni ciddi adımlar atmaktır. Muhtemelen önümüzdeki bir ay içinde, en geç  kasım ayında geniş katılımlı bir toplantıyla bunu açıklayacağız.  Sektörel bazda ve diğer alanlarda yapılacak çalışmaları…”

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Geçtiğimiz salı günü aldığı ekonomik brifingde özellikle imalat sanayiindeki gerilemeyi ve duraksamayı aşacak tedbirler konusunda çalışma yapılması talimatı verdiğini açıklayan Davutoğlu öncelikle neler yapılabileceğini  detaylı ele alacaklarını belirtti. Davutoğlu bu çalışmaların ardından muhtemelen kasım ayında yapısal ekonomik reformları da içeren bir toplantı yapılacağını dile getirerek şu uyarıyı yaptı:

“Ama ben finansal sektör ile reel sektör arasında böylesine gerilim içinde bir tutumu da doğru görmüyorum. Ülkede eğer finansal sektör sağlıklı yapılanmamışsa reel sektörü destekleyecek tasarruf altyapısını hazırlayamaz.  Eğer reel sektör dinamizm içinde değilse, yani üretmiyorsa ekonomi, finansal sektör ve diğer alanlara dayalı sektörler bir balon gibi ekonomiyi büyütür ve birçok ekonomik krizde ortaya çıkan tabloyu bir anda önümüzde buluruz.”

Üreterek tüketmeliyiz

Davutoğlu Türkiye’yi üreterek tüketen ülke haline getirmek gerektiğini kaydederek “Dış borçlanma ve kredilerle gelen bir ekonomik istikrar değil sadece;  üretim, arzın artırılması suretiyle ortaya çıkan ekonomik istikrar ve üretkenlik...”

##$HABER_954847$##

Davutoğlu şöyle konuştu: “Türk ekonomisi iki şeye dayanmıyor. Bir, hazır bir doğal kaynağa dayanmıyor, yani Körfez ülkeleri, Rusya gibi, doğalgaz fışkırıyor ve siz bunu kullanıyor değilsiniz. İki geçmişteki sömürge geçmişi dolayısıyla birikmiş güçlü şirketlere dayalı sermaye terakümüne de dayanmıyor.  Bu durumdaki ülkelerin geldiği birikim bizde yok. O zaman bizim ne yapmamız gerekiyor? Kendi ürettiğimiz şeyler ve insan unsurumuzu  en optimum, en üretken kullanarak verimliliği  ve katma değeri artırmamız gerekiyor. İşte reel sektörün esası bu...”

İşte Başbakan'ı kaygılandıran tablo

Milli gelir içinde imalat sanayisinin payı giderek düşüyor (İmalat sanayisinin gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) payı, cari fiyatlarla)

Tasarruf oranımız maalesef çok düşük

BAŞBAKAN reel sektörün üretirken finansal yapının sağlam olması, makro ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini böylece tasarruf-yatırım istihdam dengesinin korunabileceğini belirtti. Davutoğlu “Tasarruf  oranları maalesef  bizde o kadar düşük ki diğer ülkelere göre, yatırımı teşvik etmek istediğinizde kaynak bulma zorunluluğu ortaya çıkıyor. Teşvik paketleri bu dengeyi kurmak için. Bazı alanlara, Afrika gibi yerlere Türk sermayesini oralara açmaya çalışma çabalarımız dışarıdan içeri sermaye birikimi aktarabilmek için. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var.”

Babacan da sanayi için  uyarmıştı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, sanayinin toplam milli gelirden aldığı payın düştüğünü ifade ederek, bunun iyi bir trend olmadığını söylemişti. Türkiye’nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması gerektiğine işaret eden Babacan, bu konuda istenilen noktada olunmadığını kaydetmişti. Sanayi yatırımlarının göreli olarak daha cazip hale gelmesi gerektiğini belirten Babacan, bir başka alanda daha kolay para kazanma ihtimali olduğunda sermayenin oraya kaydığını belirtmişti. Babacan, sanayi yatırımlarından para kazanmaya başlamanın 5-6 seneden önce mümkün olmadığını buna karşılık AVM ya da bir lüks konut projesinin hemen tamamlanıp satılabildiğini ifade etmişti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.