Çek kendi fişini çekti!

19.07.2012 - 08:55 | Son Güncelleme :

İş dünyası artık ona yanaşmıyor...

Şubat ayında çıkan ve karşılıksız çek verenlere hapis cezasını kaldıran Çek Yasası sonrası, iş dünyası çek ile iş yapmayı kesti.

Ocak ayında 1.9 milyon olan çek kullanımı 1 milyona düştü. Çek ile yapılan alışveriş de 7.5 milyar lira azaldı ve 30.5 milyardan 23 milyara kadar indi.

Karşılıksız çeke hapis cezasının kalkması piyasada çek kullanımını neredeyse bitirme aşamasına geldi. Habertürk`ün haberine göre, hapis cezasının kalkmasıyla çek ile alışveriş yapan iş dünyasının çeke olan güveni kayboldu. İş dünyasının hapis olmadığı için çekin karşılığının ödenmeyeceğini düşünmesi çek kullanımını yarı yarıya azalttı. Şubat 2012’de çıkan yeni Çek Kanunu’na göre çeki karşılıksız çıkanların artık hapis cezası almayacak olması yıl başında 1 milyon 957 bin olan çek kullanımını haziranda 1 milyon 79 bine kadar indirdi. 878 bin işlem artık çek olmadan yapılmaya başlandı. Çek ile yapılan alışveriş tutarı da 30.5 milyar liradan 7.5 milyar lira azalarak 22.9 milyar liraya kadar indi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

MARTTA PATLADI

Aynı dönemde karşılıksız çek adedi de 68 binden 37 bine geriledi. Ancak yıl başında 68 bin olan karşılıksız çek adedi, Merkez Bankası’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre kanunun çıkmasının ardından mart ayında birikmiş ödenmeyen çek tutarlarının Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi olan UYAP’a toplu olarak aktarılması sonucu 72 bine kadar çıktı. Ardından mayısta 60 bine son olarak haziran ayında ise 37 bin 993’e kadar indi. Ocak ayında 1.2 milyar lira olan ödenmeyen çek tutarı da nisan ayında 1 milyar 289 milyona çıktıktan sonra 867 milyon liraya kadar indi. Karşılıksız çek miktarının yıl başına göre düşmüş olmasına rağmen ticaret dünyasında kullanılan toplam çek miktarının azalmış olması, piyasada kullanılan çek miktarının karşılıksız çeke oranını düşürmedi. Ocak ayında kullanılan her 100 çekin 3.50’si karşılıksız çıkarken nisan ayında bu oran yüzde 3.81’e kadar tırmandı. Daha sonra ise yüzde 3.52’ye geriledi.

1 YILDA % 32 DÜŞTÜ

Son 1 yıllık dönemde kullanılan çek adedinin, yüzde 32 azalmayla 1 milyon 605 binden 1 milyon 79 bine indiği görülüyor.

KARŞILIKSIZ ÇEK ORANI YÜZDE 3.77

Çekle yapılan alışveriş tutarı ise 1 yılda yüzde 7.5 azalmayla 24.7 milyardan 23 milyara indi. Son 1 yılda ödenmeyen yani karşılıksız çıkan kart adedi 37 bin 246’dan 37 bin 993’e çıktı. 1 yılda karşılıksız çıkan çek miktarı da yüzde 30 artarak 598 milyon liradan 864 milyon liraya tırmandı. Çek kullanımının düşmesiyle birlikte piyasada kullanılan çek adedinin karşılıksız çeklere oranı da yükselerek yüzde 2.32’den yüzde 3.52’ye çıktı. Tutar olarak da son 1 yılda kullanılan çek miktarının karşılıksız çıkan çek miktarına oranı yüzde 2.41’den yüzde 3.77’ye çıktı.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.