FED'in faiz artırımı dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?

27.02.2015 - 06:21 | Son Güncelleme :

Fed'in faizleri ekonomilerde dalgalanmalara yol açabilir

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/fed_1234.jpg">

Sonbahara kadar faizlere dokunmayacağı düşünülen Fed'in faizleri artırmasının küresel ekonomilerde dalgalanmalara yol açabileceği belirtildi

Temsilciler Meclisi'nde yarıyıl sunumunu yapan Fed Başkanı Janet Yellen, politika faizini enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığına emin olmadan artırmayacakları sözünü tekrarladı. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu Fed'in  faizlere sonbahara kadar dokunmayacağında hemfikir. Peki ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?

Bloomberg Businesweek dergisi Küresel Ekonomi bölümünde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımının küresel ekonomiyi nası etkileyeceğini ayrıntılarıyla masaya yatırdı.

dunya.com'dan Aydın Şahinalp'in haberine göre; Fed'in faizleri yükseltmesi krizden çıkan ABD ekonomisini fazla etkilemeyecek gibi görünsede dünyanın geri kalanı için aynı şeyi söyleyemeyiz.

9 trilyon dolarlık borç

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bank for Internatıonal Settlements verilerine göre, ABD dışındaki şirketler ve hükümetlerin dolar cinsinden borçları 2008 krizinden bu yana yüzde 50 artarak 9 trilyon dolara tırmandı. Eğer Fed, 2006 yılından bu yana bir ilke imza atıp fazileri yükseltirse bu dolar cinsinden boçlanan firmalar ve hükümetler için maliyetlerin fırlaması anlamına gelecek.

Finansal uçurum derinleşebilir

Güçlü dolar zaten zayıf küresel ekonomi iyileşmesinde finansal borç uçurumunu derinleştirecek. Sözün kısası Fed'in faiz artış kararı uluslararası ekonomiyi derinden sarsacak. Kanada ve Hong Kong emlak sektöründen, Brezilya ve Çin sermaye piyasalarına kadar birçok alan sarsıntıyı hissedecek. Buradaki asıl sorun etkinin ne kadar büyük olacağı ve hangi ülkenin en fazla etkileneceği.

18 Şubat tarihli Bloomberg verilerine göre, Fed'in faizleri sonbaharda artırma olasılığı yüzde 48.

Avrupa ve Japonya olumlu etkilenir

New York merkezli JP Morgan Chase'in Küresel Ekonomi masasından Joseph Lupton, Fed'in faiz artırması Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş ekononomileri olumlu yönde etkileyecek. Çünkü para birimlerinin değer kaybetmesiyle birlikte ekonomileri canlanacak. Eski bir Fed ekonomisti olan Lupton gelişmekte olan ekonomiler için ise senaryonun çok farklı olacağı uyarısını yaparak şunları söyledi:

Fed'in faizleri artırmasıyla birlikte para birimlerinde çok hızlı ve sert aşağı yönlü hareketler zinciri oluşması nedeniyle gelişmekte olan ülke ekonomileri bu durumdan olumsuz etkilenecek. Enflasyon beklentilerinde arzu edilen sonuçlar olmayacak.

Sermaye ABD'ye akacak

Fed'in faizleri yükseltmesi başta küresel piyasalardaki sermayenin ABD'ye akmasına yol açacak.

Standard&Poor's'un Küresel Ekonomi masası Şefi Paul Sheard, Halihazırda gelişmekte olan ülkelerin sermaye piyasalarında bulunan para, Fed'in faiz artırmasıyla birlikte ABD piyasalarına akacak. Bu durum gelişmekte olan ülkeler için pek iç açıcı durum olmasa da ABD ekonomisinin güçlenmesini sağlayacak. Yeni yatırım fırsatları neden olacak. dedi.

Dolar havuzu kuruyor

Morgan Stanley Küresel Ekonomis Masası Başekonomisti Hans Redeker ise, ABD dışındaki dolar havuzundaki dolar likiditesi suyunu çekmeye başladı diyerek bu hareketin piyasalarda şimdiden fiyatlandığına işaret etti.

Çanlar Çin için çalıyor

Uzmanlar, Fed'in faizleri yükseltmesinden en çok etkilenecek ülkenin Çin olacağını belirtti. BIS'in verilerine göre dünyanın en güçlü ikinci ekonomisi Çin'in, dolar cinsinden borcu tam tamına 1,1 trilyon dolar. Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya'nın ise 300 milyar dolarlık dolar cinsinden borcu bulunuyor. Güçlü dolar bu iki ülke için daha fazla dolar cinsinden gelir bulmaları anlamına geliyor. Ancak Çin'de en fazla dolar cinsinden borçlanan sektör inşaat. Ve Çinli inşaat firmalarının geliri dolar cinsinden değil. Bu Çin için büyük bir risk oluşturyor.   

Dairesel tuzağa düşecek

Fed'in faiz artırmasının Çin'in başını fena ağrıtacağını belirten UBS Döviz
Stratejisti Manik Narian, Çin dairesel tuzağa doğru düşüyor. Fed'in faiz hamlesi sermaye akışı sorunu yaşıyan Çin'in başının ağrımasını tetikleyecek. dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.775 Değişim: 0,60% Hacim : 15.504 Mio.TL Son veri saati : 10:32
Düşük 9.763 26.04.2024 Yüksek 9.798
Açılış: 9.763
32,5743 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9803 Değişim: 0,02%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0475
Açılış: 34,9718
2.456,39 Değişim: 0,83%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.459,89
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.