Gıdaya zam gelebilir

21.08.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

Yükselen hammadde fiyatları maliyete yansıyabilir

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ekmek_650.JPG">

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, yükselen hammadde fiyatlarının maliyete yansıyabileceğini belirtti

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, iklim şartları bahanesiyle üreticilerin buğday, fındık ve antep fıstığı başta olmak üzere hammadde niteliğindeki birçok üründe stokçuluk yapıp fiyat yükselttiğini; sanayicinin de yakın bir zamanda bu ek maliyeti ürün fiyatlarına yansıtmaya başlamak zorunda kalacağını söyledi.

Kopuz, gıda sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında, olumsuz iklim koşullarından dolayı yaşanan rekolte kaybının yanı sıra, piyasadaki spekülatif hareketlerin sanayiciyi mağdur ettiğini belirterek, Bir miktar rekolte kaybı olabilir. Ancak aracılar, birlikler fiyatlar artacak diye çiftçiyi yanlış yönlendirerek ürünlerin piyasaya arzını geciktiriyorlar. Bazı birlikler bu şekilde komisyonlarını yükseltme peşindeler dedi ve ekledi: Özellikle belli kalemlerde çok ciddi fiyat artışı söz konusu. Sanayici tedarik ettiği hammaddeyi normal fiyatın çok üzerinde oluşan spekülatif bir fiyatla alırsa sonunda tüketiciye yansıtmak zorunda. Zam yapmamak adına sabrımızı sonuna kadar zorluyoruz. Ancak bıçak kemiğe dayandı. Devlet bu işe el koymazsa zamlar kapıda. Kopuz'un verdiği bilgiye göre, en yüksek fiyat artışının görüldüğü ürünlerden fındık yüzde 75, buğday ise yüzde 30 zamlanmış durumda.

SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Dünya fındık rezervlerinin yüzde 80'ine sahip olan Türkiye'de şu anda sanayicinin fındık bulmakta zorlandığını belirten Kopuz, Mal istiyoruz, 'bekle fiyatlar yükselecek' diyorlar. 2015 iklim koşulları kötü gidecek varsayımıyla üreticiler, birlikler fındığı elinde tutuyor. Yapılan spekülasyonlarla fiyatların daha da artması hedefleniyor. Rekolte bir miktar düşmüş olsa bile geçmiş yıllardaki stoklar ne oldu? diye konuştu. Kuraklık ve don gibi etkenlerin çeşitli ürünlerde bir miktar rekolte kaybına neden olduğunu, ancak bu kadar yüksek fiyat artışını getirecek bir etkisi olmadığını belirten Kopuz, Örneğin fındıkta 150,000 tonluk bir açık olduğu düşünüldüğünde, fiyat artışının en fazla yüzde 20 olarak yansıması lazım. Oysa artış şu anda yüzde 75'e ulaştı. Bir süre önce aynı spekülatif hareketler pirinçte de yaşanmıştı. O zaman devlet iradesi vardı. Devlet o zamanki gibi acilen konuyu incelemeli dedi.

Ekmeğe zam gelebilir

Buğday fiyatındaki artışın da unlu mamuller başta olmak üzere sanayiciyi olumsuz etkileyeceğini belirten Kopuz, ekmeğe de zam gelebileceğini söyledi. Kopuz, Buğday bugün geldiğimiz noktada yüzde 30 zamlı. Yarın belki bu yüzde 40-50'ye çıkacak, gidişat oraya doğru. Bu ortamda ekmeğe de zam gelir diye konuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre, gıda ve içecek sanayinin büyüklüğü 2013 yılında 290 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektörün Türkiye GSYH'sındaki payı ise yüzde 18.6 seviyesinde bulunuyor. Toplam 39,583 işletmenin faaliyet gösterdiği sektörün 2013 ihracatı ise 11.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki artışın sınırlandırılması konusunda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın TMO'nun daha etkin kullanılabileceği yönündeki değerlendirmelerine katıldığını söyleyen Kopuz, (Gıda fiyatlarındaki) bu hareketler denetlenip düzenlenmezse Türkiye'de enflasyon oranları daha da zıplayabilir dedi. TÜFE Temmuz ayında gıdada ramazan ve kuraklığın etkisiyle beklenen düşüşün olmaması ve başta eğlence-kültür, ulaştırma ve alkollü içecekler-tütün olmak üzere birçok alt grupta yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 0.15'lik artış beklentisinin üzerinde yüzde 0.45 yükseldi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre TÜFE'de yıllık artış yüzde 9.32 oldu. Başçı, kuraklığın gıda fiyatları ve enflasyona olumsuz yansımalarına karşı, belirli tarım ürünlerinde uygulanacak aktif bir dış ticaret politikasının gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamakta etkili olabileceğini söylemişti. Gıda ve içecek sanayi için, Avrupa ülkelerinden ithalata sınırlama getiren Rusya pazarının bir fırsat olduğunu ve buranın 5 milyar dolarlık ek bir pazara işaret ettiğini belirten Kopuz, buna karşın oluşacak ek ihracat potansiyelinin de spekülatif nedenlerle iç piyasadaki fiyatları yükseltmemesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.907 Değişim: 1,96% Hacim : 110.408 Mio.TL Son veri saati : 17:59
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4649 Değişim: -0,07%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,6992 Değişim: -0,78%
Düşük 34,6710 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.436,31 Değişim: 0,00%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.