Gürsel Öcal Dörtgöz

25.08.2008 - 16:53 | Son Güncelleme :

Yeni çıkan yönetmeliğe göre ben tapusu olan daireme elektrik ve su aboneliği alabilir miyim?

SORU: İmar geçmiş ve komşu arsa ile şüyulanmış üzerinde konut olan bir arsam var.imar planına göre büyüklüğü yeni inşaat yapmaya yetmiyor.diğer arsa hem benimle hem de diğer bir arsa ile şüyuulu olduğu halde büyüklüğü yettiği için ifraz edilerek imara elverişli parsel haline getirildi.inşaat yapılma hazırlıkları başladı.benim arsamı imara uygun hale getirmek için gerekli büyüklükte yer bırakıldığını öğrendim.bu parçanın bana tahsisini belediye yapabilir mi?bu parçanın hissedarları (iştirak halindeki malikleri)üçüncü kişiye satarlarsa şufa hakkım var mıdır?tek yol anlaşma olmazsa izaleyi şuyu davası açmak mıdır?davada rayiç değer mi tespit edilir?benim bu parçayı alamama riskim var mıdır? (BENGİ)

Sayın Bengi,

İmar uygulaması sırasında komşu parselle şuyulandırılmış yerin kendi başına ifraza girmesi mümkün değildir. Sizin haberiniz ve imzanız olmadan komşu parsel dediğiniz yer kendiliğinden ifraz edilemez.

Ancak ortada bir şuyulandırma yoksa, yani bu arsalar tapuya tek bir parsel olarak tescil edilmemiş ise herkes malını dilediği gibi ifraz edebilir ve dilediğine satabilir.

Komşu parselin satışı halinde şufa hakkı yoktur. Aynı parsel içerisinden bir hisse satılırsa diğer hissedarların şufa hakkı vardır.

İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi)davası açmak için de öncelikle bir parselde ortak olmak gerekir. Aynı parselde ortak (hissedar) iseniz şufa davası da açabilirsiniz, izele-i şuyu davası da açabilirsiniz. Aynı parsel içerisinde değilseniz bu iki hakkınızda yoktur. Komşu parselle ilgili bu tür haklar Türk Hukukunda yoktur.

SORU: Öncelikle kolay gelsin  sorum şu. çatı ile birlikte dubleks görünen bir dairenin çatı katını satın almak istiyorum bunun için şu anda veya ileride tapularını ayırmak mümkünmüdür. tapu ifraz işlemi denen şey bumudur? eğer mümkünse nasıl olabilir. ilginiz için şimdiden teşekkürler. (ZÜLKÜF UÇAR)

Sayın Zülküf Uçar,

Dubleks olan bir dairenin sadece çatı katını satın almak mümkün değildir. Bu daireden bir hisse alıp, üst katta oturabilirsiniz. Aldığınız hisse üst kata ait olmayıp evin tamamına aittir.
Üst katı ayrı bir daire haline getirmek için proje tadilatı, bu tadilatın belediyece onaylanması, yeni iskan belgelerinin getirilmesi sonra tapuya tescil lazımdır. Yalnız böyle bir şeye belediyenin müsaade edeceğini zannetmiyorum.

SORU: Satın almak istediğim bir ev için 5 bin YTL kapora verdim. Tapuya gitmeden önce de mal sahibinin belediyeye borcu olmadığına dair kağıt getirmesini istedim. Ancak şimdi emlakçı diyor ki, "Mal sahibinin borcunu yatıracak parası yokmuş. Alacağı paradan düşmek kaydıyla 10 bin YTL daha para istiyor. Parayla borcunu kapatıp, temiz kağıda getirecek."
Ama bu zamanda kimseye güven olmuyor. Karşılığında imzalı kağıt alsam bile adam satmaktan vazgeçip, paramı da ödemezse ne yaparım? Çünkü her şey oluyor. Bunun için nasıl bir yol önerir siniz? Borcu varken satın alabilir miyim? Borcu ne kadarsa aldıktan sonra onu ben ödeyibilir miyim? Parayı da mal sahibine borcunu düşerek öderim. Cevabınızı bekliyorum.
(SEDEN)

Sayın Seden Hanım,

Tapu dairesinde iş yaptırmak için temiz kağıdı istenmez. Sadece tahsil edilecek harca esas olmak üzere emlak beyan değerini gösterir yazı istenir. Bu yazı da belediyeden alınmaktadır. Bu yazıyı almak için borçların ödeneceğine dair hukukumuzda bir hüküm yoktur ama belediyeler “…nasıl olsa elime düştün, şu borcu da öde bari, sonra vereyim o yazıyı…” deyip vatandaşı zorluyor.

Belediyenin alacağı için tapuya haciz konmamışsa borç ödenmeden de tapuda satış yapılabilir. Siz satın alıp sonra götürüp, emlak vergisi borcunu yatırabilirsiniz. Ancak belediye alacağını almadan emlak beyan değerini gösterir yazı verir mi bilmem.

Tapuya haciz konmuş ise artık borç ödenmeden satış yapılamaz.
Parayı verip, imzalı kağıt veya senet alabilirsiniz ancak karşı taraf kötüniyetli ise geriye paranızı almak için çok uğraşırsınız.

SORU: Belediyenin 15 yıl önce istimlak ettiği arsanın parasını almak için müracat ettiğimizde bize yılık arsamı arazi mi vergisi vermediğimiz için verecekleri cüzi bir para ondanda bunu keseceklermiş ne kadar doğrudur. (GÜLAY DİKMEN)

Sayın Gülay Dikmen,

Belediyeden hem alacağınız hem de belediyeye borcunuz var, doğal olarak belediye önce kendi alacağını tahsil edecek, sonra kalan parayı size verecektir. Birisinin sizden hem alacağı hem de borcu olsa siz de aynı şeyi yapmaz mısınız.

Belediye 15 yıl önceki alacağınızı ödemek zorunda dahi değildir. Çünkü Borçlar Kanununa göre para alacakları beş yılda zaman aşımına uğrar. Sizin borcunuz üzerinden de beş yıl geçti ise sizde Vergi Usul Kanununa göre bu borcu ödemek zorunda değilsiniz.


SORU: Fethiye`ye 38 km uzaklıkta Alaçat köyü`nün merkezinde  16 dönümlük arazamiz var  burada önceden yapılmış 4 ev ve 2 ahır bulunmaktadır. 18 kişiye hisseli ve bu yer köy yerleşik alan içerisindedir. Ben de hissedarlardan biriyim mevzi imar planı yok. Ben buraya ev yaptırmak istiyorum. Ev yaptırmak için gerekli izinler için nerelere müracat etmem gerekir? Nasıl bir yol izelemem gerekir? Bu hissedarları bilgilendiriseniz çok seviniriz.? Ayrıca mevzi imar planı nasıl çıkartılıyor? Tahmini masrafımız ne olur? Şimdidenvereceğiniz cevaplar için teşekkür ederiz. Sözünü ettiğim yer belediyelik değildir, köydür. (SALİM ÖZTÜRK)

Salim Bey,

Hisseli yerde inşaat yapabilmeniz için öncelikle tüm hissedarların muvafakatını almanız ve noterden bir kullanım sözleşmesi yapmanız lazımdır. Bu kullanım sözleşmesini bütün hissedarlar imzalayacaklar. Ayrıca kullanım biçimini gösterir bir de harita eklemeniz lazım. Sonra tapuya giderek bu sözleşmeyi şerh ettireceksiniz. İnşaatı ancak ondan sonra yapabilirsiniz. Aksi halde yapılacak inşaat herkesin ortak malı olacaktır.

Köy yerleşik alanı içerisinde ev yaptırmak için köy muhtarlığından ve il özel idaresinden izin alacaksınız. Burası bir tarım alanı ise tarımsal niteliğini değiştirdiğiniz için tarım müdürlüğünden de izin almanız lazımdır.

Mevzi imar, genel imar planının dışında ve onun daha uzağında kendi içinde bütünlük arz eden plan demektir. Bunu yaptırabilirseniz, tarlanız imar parsellerine ayrılacaktır. Artık buraya çok katlı binalar dahi yapmanız mümkün olur. Bunun için İl özel idaresinden onay alacaksınız. Bir harita mühendisi imar planını hazırlayacak. Kadastro Müdürlüğünün teknik kontrolümden sonra bu plan tapuya tescil edilecek.
 
SORU: 2000 yılında aldıgım dairenin çatısı aldığım günden beri akıyor müteahhit ilk sene çatıyı aktattırdı ama çatı olmadı,çatının sorunu tahta kaplama olmaması diyorlar,müteahhitte  artık ilgilenmiyor ama çatı her yapıldığı gündenberi  akıyor , bina skinlerde  yaptırmaya yanaşmıyor ,biz üst kattaki 4 daire mağduruz, ne yapmalıyız bizi  aydınlatırsanız sevinirim. Birde hala iskannımız alınmadı kanal vizesi sorunu vardı oda  halloldu  sayılır eğer  kanal sorunu  hallolursa  binadaki  bir  çok  eksikliklere  rağmen  iskan alabilirmi.şimdiden teşekkürler
(KEMAL)

Sayın Kemal Bey,

İskan ruhsatı almak için projesine göre yapılması gereken her şeyin eksiksiz tamamlanmış olması gerekir. Bunun için elektrik, su bağlanması, kanalizasyon, atık su bağlantılarının yapılması da şarttır.

Mimari projede veya müteahhitle yaptığınız sözleşmede çatı ile ilgili açıklamalar varsa o açıklamalara uygun olacak şekilde müteahhiten bakım, onarım isteyebilirsiniz. Projede veya aranızdaki sözleşmede olmayan ya da bir kanun, yönetmelik veya genelge ile yapılması zorunlu tutulmamış şeyleri müteahhitten isteyemezsiniz.

Kat malikleri kurulunda konunun tartışmasını yapıp, karar alarak hep birlikte çatıyı yapacaksınız. Karar alamazsanız ve kendinizi hala haklı görüyorsanız, sulh hakiminin soruna müdahale etmesini bir dilekçe ile isteyebilirsiniz.

SORU:   Evli bir cocuk babasıyım.evliliğim süresince eşimin üzerine ve benim üzerime olmak üzere iki tane ev aldık.sormak istediğim soru şu:eşimin üzerine olan evin öldükten sonra mirascıları kim olur.benden ve oğlumdan başka mirascısı olabilirmi.şimdiden size  teşekkür ederim. (ABDULLAH KUMBASAR)

Sayın Abdullah Kumbasar,

Eşinizin mirasçısı siz ve çocuğunuzsunuz. Başka kimse mirasçı değildir. Sizin payınız ¼, müşterek çocuğunuzun payı ise ¾’dür. Başka kimse mirasçı olamaz.

Ancak eşiniz vasiyetname yaparsa, bu yolla kendisine başka mirasçılarda atayabilir.

Boşanırsanız siz mirasçı olamazsınız, çocuğunuz tüm hakların mirasçısı olur.

Eşiniz tekrar evlenirse, yeni eşi ¼ mirasçısı olur. Ondan da çocuk olursa yeni doğan çocukla sizin çocuğunuz mirası paylaşır.
Siz siz olun eşinizle iyi geçinin derim.

SORU:   Merhaba 5 katlı binanın tapuda 60/360 arsa paylı 3 kat mülkiyetli yerimiz geri kalan bütün mülkler bir kişiye ait babamdan dükkanı tadilat yaptırcaz diye noterden imza almışlar ama belediyede bütün binanın projesini deiştirmişler bahçeye geçiş kömürlükler iptal edilmiş yeni projeyi onaylamış ve ruhsatı çıkmış ama bina herhangi bi tatdilat yapılmadı herşey aynı düzende biz bu projeyi ve ruhsatı nasıl iptal ettirriz ve babamı kandırmışlar kesinlikle kömürlüğü bahçeye geçişi binadaki ortak kullanım yerlerini vermemiş 2006 yılında belediye olmayan yeri oldu göstermiş bunu yapması yasalmı yasalsa nasıl iptal ettirip eski proje devam eder (SERBÜLENT GÜRCAN)

Sayın Serbülent Gürcan,

Babanızın verdiği vekaletnamede ne gibi hükümlar yazılı olduğunu görmek gerekir. Babanız notere gidip vekalet düzenletmiş, her türlü yetkiyi açıkça vermiş ise yapacak bir şey yok. Sonucuna katlanacaksınız. Ancak öncelikle tapu dairesine bir dilekçe yazarak vekaletnameden azil yaptığınızı bildirin. Böylece tapu dairesi artık o vekalete dayalı iş yapmayacaktır. Tapuda işlem yapılacağı zaman sizi bizzat çağırmak zorunda kalacaklardır. Bu sayede yapılan her şeyi ayrıntıları ile incelme şansınız ve fırsatınız olur.

SORU: Merhaba 3 kardeşiz ve babamdan yarısı miras kalan dairenin diger yarısını parasını ödeyerek satın aldım tapu başkasının adınaydı hiç babamın adına olmadı şu an benim adıma tapulu şimdi kardeşlerim dairenin tamamını paylaşmak istiyorlar resmi olarak bi hak iddaa edebilirlermi yada resmi olarak bi işlem yaptırabilirlermi cevabınıza teşekkür ederim. (Ahmet Uğurel)

Sayın Ahmet Uğurel,

Kardeşleriniz resmi olarak hiçbir hak iddia edemezler. Siz sahibinden parasını vererek satın almışsınız. Güle güle kullanın.

SORU: Sitemiz  ikiz villalar şeklinde 18 villadan oluşmaktadır tapularımızı 2005 yılında aldık ve site yönetimine geçtik.fırtınadan uçan çatının tamiratı site yönetimi tarafındanmı yoksa villa sahipleri tarafındanmı yapılacak.ikizin tek tarafında hasar varsa sadece hasarlı olan tarafmı onarımı yapacak.teşekkürler. (Hanife Canbaz)

Sayın Hanife Canbaz,

Villa şeklinde yapılaşma olmuşsa her ikizvilla bir blok sayılmaktadır. Her blokta iki bağımsız bölüm olduğuna göre, bir blokla ilgili sorunları o blokta oturanlar çözeceklerdir. Villa şeklindeki yapılaşmalarda villaların duvarları, çatısı tüm kat maliklerinin ortak yeri sayılmaz. Sadece o blokun ortak yeridir. Ortak yerlerde yapılacak tadilatları ikiz villaların birlikte yaptırması gerekir.

SORU: Oturduğumuz ev istanbul alibeyköy de vakıf arazisi üzerinde vakıflar yaklaşık kırk senedir yerine sahip çıkmamış şimdi belediyede işin içine karıştı ama bir sonuç çıkmadı tapu verilecek dendi verilmedi bu bağlamda vakıfların bize karşı yaptırımı ne olabilir ve bizler ne yapabiliriz teşekkürler (Muhammed Karahancı)

Sayın Mehmet Karahancı,

Vakıf arazilerin zamanaşımı yoluyla kazanılması mümkün değildir. Vakıf arazilerde zamanaşımı işlemez. Ancak Vakıflar İdaresinin bu araziyi satması mümkün. Bunun için o arazilerin gelir getirmeyecek durumda olması, vakfedenin amacını karşılayamayacak şekilde bulunması gereklidir. Böyle bir halde vakıflar idaresi o araziyi satıp, başka yere yatırım yapma yetkisine sahiptir.

Ayrıca 2981 sayılı İmar Affı Kanununa göre vakıf arazileri üzerindeki yapılaşmalara tapu tahsis belgesi verilebilmektedir. Şartlarınız tutuyorsa bu kanuna göre belediye ve vakıflar idaresine başvurun.

Vakıflar idaresinin şu an için yaptırımı ne olabilir derseniz; sizi mahkeme kararıyla oradan tahliye ettirebilir veya işgal parası olarak bilinen ecrimisil alabilir.

SORU: Bir yıl önce daire aldım sığınak yüksekliği 10cm az olduğu için sivil savunmadan yazıyı alamadık haliyle belediye ruhsat vermedi. ilgili mütahitde sorunu gidermek için yanaşmıyor belediye kontrol ederken söylemedi onun sorumluluğu var diyor. bu durumda benim yasal bir hakkım varmıdır varsa kimden nasıl alcağım beldiyemi yüklenici firmamı veya herikisimi? yardımcı olursanız sevinirim. (Ali Kiner)

Sayın Ali Kiner,

a)
Belediyece onaylı mimari projede de sığınağın yüksekliği eksik olmasına rağmen proje belediyece onaylanarak inşaata başlanmış ise belediye de sorumludur.

b) Projede doğru olmasına rağmen inşaat yapılırken yükseklik az olmuşsa sadece müteahhit sorumludur. Belediye henüz iskan ruhsatı vermediğine göre bir sorumluluğu olamaz.
Yasal hakkınız mutlaka vardır. Müteahhite karşı dava açarsınız. Bu davada yapılan satış işleminin iptalini ve/veya zararınızın tazminini talep edebilirsiniz.  Müteahhit size ayıplı bir mal satmıştır. Bu ayıp, sığınağın ilgili mevzuata uygun olmamasıdır. Bu ayıptan dolayı satışın iptalini isteyin. Borçlar Kanununda ayıplı malla ilgili hükümler mevcuttur.

SORU: Merhaba,304m2 iştirak halinde mülkiyetli bir taşınmazımız var.8 hissedar var.Şu anda taşınmazın üstünde 107m2`lik alanda ev olarak kullanılan bir yapı var.Söz  konusu yerleşim bir köydür.Bu taşınmazı iki bölüme ayırıp 4 kişi şu andaki yapıyı ,diğer dört kişide boş olan alanı almak ve oraya belediyenin müsaadesi çerçevesinde iki katlı yapı yapmak istiyor.Fakat şu anda hazır yapıyı kullanan 4 kişi muhalefet ediyor.

1-Mahkeme yolu açık mı?
2-Yapıyı kullanan şahıs ben imza vermeden inşaat yapamazsınız diyor.Bende ona dava açıp (oturduğu yapıyı yıktırabilir miyim?(iştiraklı mülkiyet)
3-bu kadar metrekare 8`e bölünür mü?
4-Başka yaptırım var mı?
(Ömer Özyurt)

Sayın Ömer Özyurt,

304 m2 arsanın birden çok parçaya ayrılması mümkün değildir. İfraz yaparak bölüşemezsiniz. Medeni Kanuna göre iştirak halinde tapulu olan yerlerde önemli işlere tüm iştirakçilerin birlikte karar vermeleri şarttır. Her neye karar verecekseniz birlikte karar vereceksiniz. Ancak içinizden birisi sırf diğerlerini zarara uğratmak için makul ve mantıklı bir karara katılmıyor, muhalefet ediyorsa yargıya başvurabilirsiniz. Medeni Kanunun 2. maddesinin ikinci fıkrası, “bir hakkın sırf başkalarını zarara uğratan kullanımını kanun korumaz” hükmündedir.  Böyle bir durum varsa yargı talebiniz doğrultusunda karar verecektir. Ayrıca iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyete geçiş için de yargıya başvurabilirsiniz. Bu mülkiyet hakkınızı biraz daha belirginleştirir ancak bahsettiğiniz sorunları çözmez.

Oturulan yapı çok eski ise, yerine çok katlı herkesin konut sorununu çözebilecek bir inşaat yapma imkanı varsa, önce projelerini çizdirin ve bu projeleri de ekleyerek yargıya başvurun ve müsaade vermeyenlerin izni yerine geçecek karar alın. Ondan sonra mevcut binayı yıkar, 4 katlı her katta iki daire olan bina yapar ve bunu herkese birer daire düşecek şekilde paylaşırsınız.

SORU: 2 tarafı yol olan 5 dönümlük imarlı arsamın üzerinden 150 metre boyunca 4 elektrik direği geçmektedir. Bunların kamulaştırma bedeli olarak ne kadar alabilirim ve nereye başvurmalıyım, teşekkürler  (Özhan Antepüzümü)

Sayın Ozhan Antepüzümü,

Elektrik tellerinin geçtiği yer, irtifak hakkı olarak, direk yerlerinin mülkiyeti ise pilon yeri olarak kamulaştırıcı idare adına tapuya tescil edilmektedir. Öncelikle tapu dairesine giderek daha önceden burada kamulaştırma yapılıp yapılmadığını öğrenin. Bu tesisler yapılmış bitmiş olduğuna göre siz burayı satın alamadan önce kamulaştırma yapılmış ve daha tarla iken eski sahibine kamulaştırma bedeli ödenmiş olabilir.

Hiçbir kamulaştırma işlemi yapılmamışsa bugüne kadar, kamulaştırmasız el atma var demektir ki, bu halde TEDAŞ’a başvurarak buranın kamulaştırılmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca son beş yıllık işgal parasını da yine TEDAŞ’tan alabilirsiniz.

Direk yerlerinin mülkiyet bedeli, telin geçtiği yerin ise irtifak bedeli TEDAŞ tarafından hesaplanacak ve size bir teklifte bulunulacaktır. Bu  bedel teklifini kabul ederseniz tapu dairesine gidip imza atarsınız. Kabul etmezseniz, TEDAŞ mahkemeye başvurup kamulaştırma bedelini mahkemeye tespit ettirmek zorundadır.

Kamulaştırma bedeli bilirkişiler yardımı ile tespit edilmekte olup, bu bedelin belirlenmesinde arsanızın durumu, yola cephesi, kaç kata izinli olduğu, üzerinde ağaç ve yapı bulunup bulunmadığı gibi pek çok etken rol oynar.

SORU: BABAM 10 YIL ÖNCE VEFET ETTİ BABAMIN VEFATINDA BİZ ÇOK KÜÇÜK OLDUGUMUZDAN BABAMIN VEYA BABAMA DEDEMDEN KALAN MALVARLIGINDAN HİÇBİRŞEKİLDE HABERİMİZ YOK AİLEMİZDEN AKRABALARIMIZDAN UZAK OLDUGUMUZ İÇİN HİÇ KİMSE BİZE BU GÜNE KADAR BİLİGİ VERMEDİ BULUNDUGUM ŞEHİRDEN BUNLARI NASIL ARAŞTIRA BİLİRİM YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER (Berkay)

Sayın Berkay,

Dedenizin ve babanızın veraset belgelerini ve kendi nüfus cüzdanınızı alır bulunduğunuz yerdeki tapu dairesine giderseniz, bilgisayar yardımı ile tüm Türkiye’deki dedeniz ve babanız adına tapuda kayıtlı olan yerleri görebilirsiniz. Birkaç küçük ilçe dışında tüm ülkedeki tapu kayıtları bilgisayara aktarılmıştır.

SORU: Toki’den 2 yıl önce peşin para vererek ev aldım.Sözleşmede 2 yıl içinde teslim edilececği belirtiliyordu ancak alt yapı çalışmalarını belediyenin geç yapmasından dolayı teslim tarihinin yaklaşık 8 ay uzayacağını söylediler aradığımda. Ayrıca herhangi bir kira bedeli gibi birşey olmadığını söylediler. Mahkemeye başvursam, gecikme süresi için kira bedeli talep edip alabilir miyim? Teşekkürler. 
(Alper Bostancı)

Sayın Alper Bostancı,

Konutun teslim tarihi sözleşmenizde kesin ise geciken süre için emsal kira talep edebilirsiniz. Ancak genelde bu tür sözleşmelerde araya sıkıştırılmış maddeler olur, bu maddelerde akla hayale gelmedik maddeler yazılır. Hatta gecikmelerden idarenin (müteahhitin) sorumlu olmayacağı yönünde hükümler de bulunur. Bu nedenle sözleşmenizi yorumlayarak bir daha okuyun…

SORU: İstanbulda istimlak edildigi sandigimizbir arazimiz,var fakat tapuda ve arsivlerde bizim adimiz var. belediyenin hakki varmi,istimlak edildigine dair hic bir evrak bulamadik.belediye`de kayit yok. 40 yil once bir cok arazimizi istimlak etmisler. Cok dusuk bir ihtimal eger istimlak edilmisse ve tapuya yazmamislarsa belediye kanunlari nelerdir. ayni zamanda yesil aln ve vakif serhi uzerinde var. Fakat 2003 yilinda hazine almaya kalkmis dava varisleri oldugu icin hazine`nin istegini red etmis. (AYLA)

Sayın Ayla,

Bir yer tapu kütüğünde kimin adına kayıtlı ise onundur. Üzerinde istimlak edildiğine dair bir kayıt yoksa rahat olun burası sizindir. Dilediğinize satabilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle vakıf taviz bedelinin vakıflar idaresine yatırılıp, vakıf şerhinin tapu kaydından terkin edilmesi gerekir. Yeşil alanda kalması satışa engel değildir. Bilindiği üzere mirasçısız mallar Hazine’ye kalır. Medeni Kanunun bu hükmüne dayanarak Hazine dava açmış olmalı, dava sırsında mirasçıları olduğu anlaşıldığından dava reddedilmiştir. Bence Dedenizin veraset belgesini alarak bir an önce tapuya gidin miras intikali yoluyla burayı adınıza tescil ettirin.

Ancak şu hususu da göz ardı etmemek lazımdır; İstimlak edilmiş olup ta tapuya yazılması her nasılsa unutulmuşsa, evrakları bulunduğu taktirde istimlak (kamulaştırma) tapuya tescil edilir.


SORU: Babam 12 yıl once vefat ettı. Fakat tarlamızın tapusunun bır kısmını uzerıMe yapmadı. 10 müşterekten 9` u vekalet verdi fakat bır kısmı kayıp oldugu için tapu cıkarılamıyor ve yaklaşık olarak 2 yıldır mahkeme devam edıyor. Bizi bilgilendirseniz sevinirim... 
(MEHMET EMİN)

Sayın Mehmet Emin,

Sorunuz anlaşılamamaktadır. Anladığım kadarıyla, babanızdan bir tarla kaldı ve 10 mirasçı var. Mirasçılardan da birisi kayıp. Babanıza ait veraset belgesini çıkarırsanız tek bir mirasçının talebi ile mirasın tescili tapu dairesinde yapılabilir. Hepinizin tapusu da verilir. Bunun için kayıp (gaip) olan kimsenin aranıp bulunmasına gerek yoktur. Onun hakkı dahi tapuya tescil edilir.

Ne zaman ortaya çıkarsa gelip tapusunu alabilir.

Ancak böyle bir tescil iştirak halinde tescil olur. Miras hakkınızı bir başkasına satamaz, üzerinde işlem yapamazsızız iştirak halinde iken. Bunları yapabilmek için iştiraki bozup müşterek mülkiyete geçmeniz gerekir. Bunun için de o gaip olan kimseyi bulmanız veya onun gaipliğine karar almanız gerekir. Bu kararı verecek olan mahkemedir. Gaiplik kararını alırsanız, gaip ölmüş sayılır onun hakkı mirasçıları adına tescil edilir. Sanırım mahkemede süren dava bu gaiplik davasıdır. Eğer öyleyse dava sonucunu bekleyeceksiniz.

SORU: Ben 2000 yılında bir akrabamdan 300 m yer aldım. Deprem dolayısıyla tapu almadım sadece muhtar ve 3 kişinin şahitliğiyle muhtardan imzalı bir kağıt aldım. Şimdi tapu almak istiyorum.  Arsanın ön tarafı başkasının tapusunda. Nasıl bir yol izlemeliyim  (KADER)

Sayın Kader,

Kadastrosu yapılmış yerlerde bu tür harici satışlar hüküm ifade etmez. Gayrimenkullerin satış işlemi tapu dairesinde yapılmak zorundadır. Bu şekil ve geçerlilik şartıdır. Bu şekle uyulmamış sözleşmeler hüküm ifade etmez, geçersizdir. Akrabanız hala size burayı satmaya razı ise tapu dairesine giderek üçyüz metrekareye isabet eden hisseyi size satsın. Yer imarlı ise, bu şekilde içinden bir miktar hisse satmak mümkündür. İmarsız ise tarla vasfında ise hisse satışı için tarım müdürlüğünün iznini almak gerekir. Akrabanız tapuda işlem yaptırmaya yanaşmazsa, dava açacaksınız.

SORU: Öncelikle saygılarımı sunuyorum çalışma hayatınızdaki başarılarınızın devamını diliyorum sorum şu şekilde olacak Bundan yaklaşık 15 yıl önce miras malı olan 20 dönüm tarlanın 15 dönümünü 4 kardeşin 3 ünden parasını ödeyerek satın aldım tarlanın 1/4 ü 4 kardeşten birine ait onun hissesini almamıştım zaten o vefat etmişti çocukları da hisselerini satmak istemiyorlar diğer 3 kişi tarlayı sattıklarını kabul ediyorlar ve hiç bir zorluk çıkarmak istemiyorlar bu tarlanın satın aldığım 3/4 ünü üzerime nasıl geçirebilirim mirasçıları bir araya getiremiyorum (KÜRŞAT KÖKLER)

Sayın Kürşat Kökler,

Bu yer iştirak halinde kayıtlı ise önce iştirak halinin bozulması lazım. Bunu için mirasçılar bir araya gelip, bu yöndeki beyanlarını tapu dairesine söyleyecekler. Vekaletname de gönderseler olur. Tapuya gelmezlerse mirasçılardan birisi mahkemeye başvurup mahkemece iştirak halinin bozulmasını isteyecek. Bu şekilde müşterek mülkiyete geçilecek.
Yer zaten müşterek mülkiyet olarak tapuda tescilli ise (yani her kişinin karşısında 1/4 gibi hisseler yazılı ise) bir sorun yoktur. Size satmayı düşünen kişiler tapu dairesine gelsin size hisselerini satsınlar. Tapuda hisse görünüyorsa herkes bu hissesini dilediğine satabilir.

SORU: Bana cvp yazarsanız ınanılmaz mutlu olacam ben corumda oturuyorum spor akademısını bıtırdım ve coruma halısaha acmak ıstedım fakat bana beledıye buldunm yerle ılgılı olarak oranın spor sahası yazması gerektını soledı bende corumda 34tane spor alanı yazan yer bulmama ragmen hıcbırıyle anlasamadım ve bana yerlerını ne verdıler nede sattılar bende yesıl alan yazan bıyer buldum beledıye bana gecıcı ruhsat vermıyor ben gıbı bıyere bırısı acdı ona verdıler bana vermedıler bıde onun yerı sehrın ıcnde pazarın yerıydı vatandasların pazar alanını verdıler ona gecıcı ruhsatla banada ımarda ornek yokdur dedıler ne yapabılırım tesekkurler 
(ULAŞ YİĞİT)

Sayın Ulaş,

İmar planlarında yeşil, alan, spor alanı, kamu tesis alanı, belediye hizmet alanı, okul yeri, dini ibadet yeri gibi o bölgenin her ihtiyacına cevap verecek alanlar planlanmakta ve ayrılmaktadır. Bu alanlar arasında değişiklik ancak plan tadilatı ile mümkün olmaktadır.
Spor tesisleri ancak spor alanlarında yapılabilir. Bu nedenle imar planında spor alanı yazan yerlerle ilgili anlaşma imkanı aramanız gerekmektedir.

İmar planında yeşil alan yazan bir alanda üzeri kapalı tesisler yapmak mümkün değildir. Ancak üzeri kapalı olmayacak günübirlik kullanılabilecek spor alanlarını belediyenin izni ile yapabilirsiniz.

SORU: 1999 yılında kat karşılığı olarak arsamızı müteahite verdik. İnşaat 2001 yılında bitti ancak yüklenici firma ile arsa sahibi olarak yapmış olduğumuz sözleşmede bağımsız bölümlerin müteahite satış yetkisinin verilmesinde 1 adet bağımsız bölümü müteahitin iskan alma şartına bağladık. Ve dedik ki yüklenici firma iskanı alınca en sona kalan bagımsız bölümün satışı verilecektir. Bu süre içerisinde 2 ortaklı olan arsanın ortaklarında birisi söz konusu iskan şartına bağlı olan bağımsız bölümün satış yetkisini üzerine düşen miktar nisbetinde (%35) vekalet vermiiş, müteahitte bu oran nisbetinde söz konusu bağımsız bölümü satmıştır. Geriye kalan %65 lik pay benim üzerimde bulunmaktadır.
1. İskan şartına bağlanmış olan bu bağımsız bölümün %65 lik kısmını yüklenici firma yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı direk benim satma yetkim varmı?
2- Şufa hakkı hisseli olarak satılan bagımsız bölüm içinde geçerlimidir. Yani ben satılan %35 lik kısmın bedelini ödeyerek bagımsız bölümü şufa hakkı yoluyla elde edebilirmiyim?
3- Söz konusu bağımsız bölümün aylık kira bedeli 1.500 YTL civarındadır. %35 lik tapu ile burayı kullanan kişilerden kira talep etme şansım varmıdır?
Söz konusu suallerimi yanıtlarsanız sevinirim. Saygılarımla...
(TUNCAY)

Sayın Tuncay,

Tapuda hissedar olan herkes adına kayıtlı hisseyi özgürce satabilir. Tapu dairesi bunlar arasında müteahhitle bir anlaşma var mıdır diye bir sorgulama yapmaz. Müteahhitle aranızdaki kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh edilmiş olsa dahi tapu dairesi bu sözleşmenin ayrıntılarını aramak zorunda değildir. Satış sırasında böyle bir sözleşmenin varlığını taraflara yazılı olarak hatırlatır sadece. Bu nedenle iskan alma şartı koşmuş iseniz bu sizinle müteahhit arasındaki bir iç ilişkidir. Diğer hissedar bu kurala uymadan kendi hissesini satma konusunda yetki vermiştir. Bunu engelleyen hiçbir hüküm yoktur. Mal kendisinin olduğuna göre istediği gibi, istediği zaman satış yetkisi verebilir.

1) Müteahhit iskan ruhsatını alma görevini zamanında yerine getirmezse önce aranızdaki sözleşmeyi tek taraflı feshettiğinizi kendisine noterden ihbar ederek, bağımsız bölümdeki hissenizi dilediğinize satabilirsiniz. Tabi ki konu mutlaka yargıya gidecek, müteahhit dava açacaktır.

2) Diğer hissedarınızın sattığı hisse için şufa hakkı kullanabilirsiniz. Bu hakkı kullanırsanız o hisse de bedeli karşılığında sizin adınıza tescil edilir. Ancak müteahhit işi bitirirse bu daireyi isteyebilir.

3) Satılan bağımsız bölümün tapu kaydı üzerinde kaç oranda hisseniz varsa, o oranda kira bedeli isteyebilirsiniz.

 
SORU:
Bir parsel arsa üzerinde  iki blok bina var. Bir blok binadaki Tapuda işyeri olan yapıyı meskene çevirmek için nasıl işlem yapılmalıdır.
(Adil Acı)

Sayın Adil,

Sadece o blokta bulunan kat maliklerinin yazılı muvafakatını alacaksınız. Sonra proje tadilatı yaptırıp, mesken olarak iskan belgesi alıp, tapu dairesine başvuracaksınız.

SORU: Bundan 13 yıl önce bir işyeri satın aldım iskanı var  dedi yapan müteahit  fakat parasızlıktan alamadim  dedi.. ben satın aldim dükkani ve 11 yıldiır işletiyorum.fakat  bir zamandır belediyeyle sorun yaşiyorum çünkü  iskanı yokmuş ve geçici olan ryhsatım tamamen iptal edildi    iskan almazsam   işyerimi kapamak zorunda kalacam.   sormak istediğim acaba sadece bana ait kısmı ödeyip kısmi iskan alşabilirmiyım yada bana başka bir yol gösterebilirmisiniz (KAYHAN)

Sayın Kayhan,

Belediyeler kısmi olarak da iskan vermektedirler. Biz tapu dairelerinde devamlı görüyoruz. On katlı binadan sadece üç katı bitirildiği için üç katının iskanı alınmış. Bunun örnekleri çok. Siz de sadece kendi dairenizi gösterecek şekilde kısmi yapı kullanma izin belgesi alabilirsiniz.

SORU: 1990 yılında köyümüze kadastro geldi ve tarım arazilerini tapulamaya başladılar. benim arazimin bulunduğu mevkideki parsellerin tapulama işleminde benim tarlamı bir yanımda bulunan tarla sahibinin üzerine yazmışlar,onun kendi tarlasını ise hazine arazisi olarak yazmışlar.o kişi şimdi şu şekilde düşünüyor; benim o mevkide bir tarlam var neticesindede bir tapu var diyor fakat elindeki tapu belgesi benim arazimi gösteriyor kendi arazisi ise hazineye kalmış durumda bu yanlışlık 1990 yılında yapılmış ve o zamanki bilirkişi beyanına göre bu şekilde yapılmış.daha sora 1998 yılında benim arazimi bu kişi kardeşine satmış (FAKAT KENDİ ARAZİSİNİ SATTIĞINI DÜŞÜNEREK SATIYOR)en son 2008 yılında  ağustos ayında kişinin kendisiyle görüştüm ve benim tarlamın tapusunun kendisin adına olduğunu söyledim kişinin elindeki tapu belgesiyle ilçedeki kapu kadostro müdürlüğüne gittik ve o tapunun gösterdiği tarlaya keşif götürdük orada kişi yanlışlığı anladı kendi elindeki tapu belgesinin benim tarlamı gösterdiğini gördü işde elindeki tapu bu tarlayı gösteriyor dnediğinde kişi -hayır burası benim tarlam değil benim tarlam şu yanındaki parsel dedi ve kendi arazisinin hazineye kaldığını gördü.Ama şonuçta bu kişi bana tarlamın şatışını yapmıyor.ben kendi tarlamı kurtarmadan bu tarlanın satışını sana yapmam diyor.sonuçda ben o tarlayı yaklaşık 20yıldır kullanıyorum tabi bana da miras yoluyla kaldığı için daha öncede babam kullanıyordu şu anda benim ne yapmam gerekiyor bana söylediklerine göre tapu iptal davası açmam gerekiyormuş çünkü o yanlışlığın temeli zamanında bilirkişinin verdiği yanlışlığa dayanırmuş -Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekürler, kolay gelsin. (AHMET YILMAZ)

Ahmet Bey,

Kadastro Kanununun 12. maddesine göre kadastro çalışmaları bittikten sonra 10 yıl içinde çalışmalara itirazı olanların dava açması gerekmektedir. On yıl içinde dava açılmamış ise dava açma hakkı düşer. 1990 yılında kadastro geçmiş bir yerle ilgili itirazı olan kimsenin 2000 yılına kadar dava açma hakkı vardır. 2001 yılı olduktan sonra dava açılamaz. Açılsa da kadastro Kanununun 12. maddesindeki açık hükümden dolayı reddedilir. Siz on yıllık sürede dava açmamışsınız hakkınız kalmamıştır. Sizin artık öyle bir tarlanız yok. Tapu kiminse onun yeri sayılır. Komşu size burayı iade etmek zorunda değildir. Burayı siz kullanıyorsanız terk etmek zorundasınız. Komşu iade etmeye razı olursa ondan satış yoluyla almanız gereklidir.

SORU: 8 AY KADAR ÖNCE BENİM İŞYERİMİN YAKININDA BİR EVİN BAHÇESİNE ARABA PARK YERİ YAPIYORUZ DİYE BİR YAPI YAPILDI, MUHTARIMIZ BUNUN BİR İŞYERİ OLDUĞUNU ANLAYINCA BELEDİYEYE ŞİKAYET ETTİ. ORADAN GELİP MÜHÜRLEDİLER. DAHA SONRA BURAYI YAPAN KİŞİLER ERTESİ GÜN MÜHÜRÜ KIRIP YAPIYI TAMAMLADILAR VE BURAYA BETONERME YAPI RUHSATI ALDILAR VE ECZANE AÇTILAR. DAHA SONRA BU ŞAHSIN BABASININ BELEDİYEDE ZABITA MÜDÜRÜ OLDUĞUNU VE BU NEDENLE RAHAT BİR ŞEKİLDE RUHSAT ALABİLDİĞİNİ ÖĞRENDİK.İNŞAATÇI BİR TANIDIĞIMIZA BURAYI GÖSTERDİM VE BURANIN KESİNLİKLE USULSÜZ OLDUĞUNU HATIR GÖNÜL İŞİYLE BU RUHSATIN ALINDIĞINI YAPININ EVİN BAHÇESİNDE OLDUĞUNU BANA SÖYLEDİ. BEN HAKKIMI SAVUNMAK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİRİM. MAHKEMEYE VERSEM BİR SONUÇ ALABİLİRMİYİM.DAVA SONUÇLARI NE OLABİLİR.BİRDE EVİN BAHÇESİNDEKİ BİR YAPIYA RUHSAT ALINABİLİRMİ BUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM. (Hayal Tereci)

Hayal Hanım,

Evin bahçesindeki yapıya değil, evin bizzat kendisine veya sadece boş olan bahçesine dahi işyeri ruhsatı alınabilir. Boş olan bahçede oto yıkama, kafe vb. yapılabilir. Yeter ki yapılan iş bir plan ve projeye bağlanmış olsun. Proje belediye tarafından onaylanmış ise işyeri kullanma izni verilebilir.

Belediye mühürledikten sonra mühür kırılmışsa bu Türk Ceza Kanununa göre (Mühür Fekki)suçudur. Ancak belediye yanlış aldığı mühürleme kararını sonradan iptal de etmiş olabilir. Belki mühür bu yüzden sökülmüştür. Sizi etkilemiyorsa dava açma hakkınız yoktur. Hukuki bir yararınız varsa dava açabilirsiniz.
Öncelikle belediyenin izni var mı onu öğrenin. İzin varsa o iznin iptali yönünde idare mahkemesinde dava açılabilir. İzin yoksa mühür buna rağmen sökülmüşse C.Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

SORU:
BİR MESKENİN ZEMİN KATINA NASIL ECZANE AÇABİLİRİM.BELEDİYENİN AÇILIŞTAKİ ROLÜ NEDİR? APARTMAN SAKİNLERİ İZİN VERDİĞİ HALDE BELEDİYE GÖREVLİLERİ BENİ ENGELLEYEBİLİRMİ? (MELİH TOKER)

Melih Bey,

Bir meskenin bir kısmında değil de meskenin tümünü kiralayarak eczane açabilirsiniz. Bunun için Eczacılar odasının izni ve belediyenin işyeri açma ruhsatı olması lazım. Belediye görevlilerinin sizi engelleyebileceğini zannetmiyorum. Başvurursanız ruhsat alabilirsiniz.
Mesken dediğiniz yer müstakil bir villa değilde apartman içinde ise, tüm kat maliklerinin yazılı muvafakatını almanız gereklidir.

SORU: 3 katlı apartmanın 1 katını dükkana cevireceğim nasıl bir yol izlemem lazım beni cok acil bilgilendirirseniz sevinirim ilginize teşekkür ederim (SERKAN ALPER)

Serken Bey,

Apartmandaki tüm bağımsız bölüm maliklerinin yazılı muvafakatını alacaksınız. Sonra belediyeye başvuracaksınız.
Ancak buna rağmen bir apartman içinde her türlü işyeri açamazsınız. Kanun belirli işyerlerinin mesken nitelikli yerlerde açılmasını yasaklamıştır. Bu yüzden açacağınız işyerinin ne olacağı burada önem taşımaktadır.. Kat Mülkiyeti Kanununun 24. maddesi, “Yasak İşler” başlığı altında aşağıdaki hükmü taşımaktadır: “Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.”

SORU:  Arsa sahibiyim.20 12 2003 tarihinde müteahhitle yaptığım sözleşme ile arsamı daire almak üzere sözleşme imzaladık. Sözleşmenin inşaatın bitim süresi bölümünde Müteahhitlik 20/12/2003 tarihinden itibaren 24 ayda tamamlanacaktır. Bu süre içerisinde bitirmediği takdirde geçen her ay için o günkü ve o semtdeki kira bedelleri üzerinden kiralar müteahhit tarafınfından mal sahiplerine ödenecektir. Ancak devlette mecbur sayılan hususlardan doğacak gecikmeler ve zorunlu haller durumunda süre cezasız olacaktır." maddesi mevcuttur. Ancak müteahit hala iskanı almamıştır. Benim bu durumda ne yapmam geekir. Müteahhit binanın yapımını bitirdi sadece kapıcı dairesi ve bir dairenin ve asansörü bitirmedi.Müteahhid işini bitirmediği için bu binanın iskanını yine  müteahhid mi, arsa sahipleri mi, yoksa binada oturanlarmı alacak konularına açıklık getirmenizi istiyorum. sözleşme tarihinden itibare 5 yıl geçince  müteahhidin iskan alma zorunluluğu kalkıyor diye birşey duydu doğrumu acaba. ilginize şimdiden teşekkür ederim.  (ismail)

İsmail Bey,

Müteahhitle yaptığınız sözleşmede iskanı kimin alacağı yönünde bir açıklık yoktur. Müteahhit sözleşme ile bağlıdır. Sözleşmede hangi şartları yazdıysanız onlara uymakla yükümlüdür. İskan ruhsatını sizin almanız gerekir.

Borçlar Kanununun 363. maddesi, “…gayrimenkul inşaatına yönelik kusurlardan dolayı arsa sahibinin müteahhide ve inşaata iştirak eden mimar ve mühendise karşı talepleri, teslim tarihinden itibaren beş senelik zamanaşımı süresine tabidir” hükmündedir.

SORU:  Eşimin babasından kalan 5/1 hisseli arazimize eşimin abisi satış konusunda rıza göstermiyor,her satışa kalkıştığımızda satış üzerinden imzasına karşılık yüklü paralar talep ediyor. onun onayına gerek kalmadan tapunun kişilere ayrılması yada satışı söz konusu olamaz mı?bu konuda beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.şimdiden teşekkürler.
(Gülay Yıldırım)


Gülay Hanım,

Türk Hukukunda üç tür mülkiyet tipi vardır:

a) Tam Mülkiyet: Bir malın tamamına tek bir kişinin sahip olmasıdır.

b) Müşterek Mülkiyet: Bir mala birden çok kişinin 1/5, ½ gibi hisselerle sahip olmasıdır.

c) İştirak Halinde Mülkiyet: Bir mala birden çok kişinin hisseleri belli olmadan, hisseler ayrıştırılmadan topluca sahip olmasıdır.
Müşterek mülkiyette her hissedar hissesini dilediği gibi tasarruf edebilir. Satabilir, bağışlayabilir, ipotek edebilir… Bunun için kimsenin rızasını aramaya gerek yoktur. Diğer hissedarlara danışmak zorunda dahi değildir.

İştirak halinde mülkiyette ise durum böyle değildir. İştirak hali çözülmedikçe paydaşların ne kadar payları olduğu belli değildir. Belli olmayan pay başkalarına satılamaz. Paydaşlar sadece kendi aralarında pay devri yapabilirler. Üçüncü kişilere, yani paydaş olmayanlara pay satışı yapılabilmesi için iştirakin çözülmesi ve payların belli olması gerekir. İştirak hali ancak bütün paydaşların birlikte tapu dairesine giderek bu konuda talepte bulunmaları veya noterden vekaletname göndermeleri suretiyle bozulabilir.

İştirak hali daha çok miras gelen yerlerde oluşmaktadır. Mirasçılar adlarına intikal yaptırırken biz müşterek istiyoruz demedikçe, mirasın tescili tapuda iştirak halinde yapılmaktadır. Bunun amacı da miras gelen malın bütünlüğünü korumaktır.

Tapu senedine bakın. Paydaşların karşısında 1/5, ½ gibi paylar yazılı ise müşterek mülkiyet vardır. Özgürce hissenizi satabilirsiniz. Tapu senedinde isimlerin karşısında paylar yazılı değilse, bunun yerine (verasette iştirak) yazılı ise, önce iştirak halinin çözülmesi gerekir. Yoksa dışardan birisine satış yapamazsınız.

Ancak iştiraki bozmak için dava açabilir. Yargı kararıyla iştiraki bozup, sonra hissenizi satabilirsiniz. Bunun için İştiraki feshi davası açacaksınız.
 
SORU: 
YAKLASIK 25-SENE ÖNCE YAPILMIS  BODRUM + 2 KATLI ESKI BINA ( 120m² INSAAT ALANI, TOPLAM  471m²  ARSASI VAR  %  40 MÜSADELI  BODRUM + ÜC KAT MÜSADELI ) SATINALMAK ISTIYORUM,
 
BEN HAYATIMI YURTDISINDA CALISARAK KAZANIYORUM AYRICA KENDIM INSAATTAN ANLAMIYORUM
 
1-) ILERIDE  BURAYA BIR KAT DAHA ILAVE VE BÜTÜN BINAYI SIVA, BOYA, FAYANS, ELEKTIRIK, SU, SIHHI VE KALERIFÖR TESISATLARINI YENILEMEK TAMIR VE TADILAT YAPMAK ISTIYORUM
 
2-) BINANIN INSAAT PROJESINE VE RUHSATINA UYGUN OLUP OLMADIGINI GECEN 20 – 25 SENE ICERISINDE PROJEYE AYKIRI TADILAT VE EKLEME YAPILIP YAPILMADIGINI? 
 
4-) ILERIDE BASIMA KANUNI YÖNDEN PROBLEM  CIKARTMAMASI ICIN BU BINAYI  RESMI GÜVENCE ILE KIMLERDEN VEYA HANGI KURULUSLARDAN DENETIM VEYA KONTROL ETTIREBILIRIM?
TAPU KADASTRO MÜDÜRLÜGÜ VEYA BELEDIYE FEN ISLERI MÜDÜRLÜGÜ BU KONUDA BANA BINANIN OLDUGU HALI ILE PROJESI HAKKINDA RESMI TASTIKLI EVRAK VERBILIRMI ?
 
(EKREM ARPACI)

Ekrem Bey,

a)
 Bir mimar veya inşaat mühendisinden teknik yardım alarak binanın projesine aykırı olup olmadığını haricen öğrenebilirsiniz.
b) Bu konuda yapı denetim firmalarından teknik yardım alabilirsiniz.
c) SPK belgeli Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarına başvurup, ücreti mukabilinde bir rapor hazırlanmasını isteyebilirsiniz.

Ne belediye ne de tapu kadastro kurumu size yazılı bir bilgi veya belge veremez. Çünkü bu bilgileri sadece gayrimenkulün sahibi alabilir. Ancak gayrimenkul sahibi ile birlikte başvurur veya ondan bu konuları araştırmak üzere vekaletname alırsanız size bilgi ve belge verilecektir.

SORU:
Mütahitten bir daire aldım yalnız daireyi alırken bana 156metrakare denildi sonra iskanı alındıktan sonra
dairenin 146 metrekare olduğu anlaşıldı armızda herhangi bir sözleşme yapmadık bu durumda benim bir yaptırımım olabilirmi?  birde bana 1 ay içinde su, doğal gaz,elektirik,tapuda kat mülkiyetine geçiş için vekalet verdim bu ileride sorun teşkil edermi? tapum şu an kat irtifakı aybaşından sonra kat mülkiyeti tapusunu vereceğini söylüyor daireyi alalı 4 ay oldu
(AYDIN)

Aydın Bey,

Sizin bu sorununuz aslında tüm ülkenin sorunu... Maalesef tapu senetlerinde ve tapu kütüklerinde dairelerin yüzölçümü yoktur. Biz defalarca bu sorunu yazdık, çizdik henüz bir sonuç alamadık. Bir evi alan kişi için en önemli unsurlardan birisi kaç metrekare olduğudur. Günümüzde alıcı net veya bürüt metrekareyi bilmeden göz kararı ile almaktadır. Müteahhit 100 metrekare diyor, satıyor, 150 metrekare diyor satıyor. Hiç kimse buranın gerçekte kaç metrekare olduğunu bilmiyor. Bu sorunun çözümü için tapu kütüklerine ve alıcılara verilen tapu senetlerine “Bağımsız Bölümün Net ve Bürüt Yüzölçümü:…” Şeklinde sütun açmak gerekir. Her alıcının aldığı evin tapuda kaç metrekare olduğunu bilmeye hakkı vardır. Bu hak tapu sicilinin aleniyeti (açıklığı) görevinin bir sonucudur. Tapu sicili ve tapu senedi vatandaşları aydınlatmalıdır. Tereddüde yer bırakmamalıdır.

Aslında, mimari projeden yapılacak hesaplama ile bir dairenin kaç metrekare olduğu bulunabilir. Ancak bu teknik bir iştir, hesap bilgisi gerektirir. Vatandaşların çoğu bunu yapabilecek bilgiye sahip değildir.

Gelelim sizin sorununuza;

a) Aranızda yüzölçümü taahhüt eden özel bir sözleşme yoksa hiçbir hakkınız yoktur. Siz tapuda diyelim ki 5 nolu bağımsız bölümü satın aldınız. 5 nolu bağımsız bölümün yüzölçümü ne kadar ise ona razı olmak zorundasınız. Çünkü mimari proje alenidir (açıktır). İlgili olan herkes onu inceleyebilir. Almadan önce inceleme hakkınız vardı. İncelemeyerek, sonucuna katlanmaya razı olmuşsunuz. Bilgi ve beceriniz buna yetmeyecek ise bir avukattan veya emlak müşavirinden yardım alabilirdiniz. Bunu da yapmadığınıza göre sonucuna katlanacaksınız.

b) Verdiğiniz vekaletname sadece elektrik, su doğalgaz bağlatma ve kat mülkiyeti kurmaya yönelik ise bununla başka bir iş yapılamaz. Bu nedenle bir zarar görmezsiniz. Ancak aynı vekaletnamede başka yetkiler de vermiş iseniz, satmaya, ipotek etmeye gibi… o zaman zarar görebilirsiniz. Vekaletnameler süreli olarak da verilebilir bu tür yetkileri “bir ay veya üç ay içinde yapmaya” şeklinde verirseniz. Hem müteahhit bu süre içinde yapmak zorunda kalır, hem süre dolduktan sonra kafanız rahat olur.

SORU:  Banka kredisiyle aldığımız ev eşimin üzerine kredi borcu halen ödeniyor. bu tapuyu ev bankaya ipotekli olmasına rağmen ikimiz adına düzenletebilirmiyiz. yada evi beraber aldık bunda boşanma esnasında nasıl hak talep edebiliri. şimdiden teşekkürler. (Sevda Dumlupınar)

Sevda Hanım,

Bir evin ipotekli olması onun satışına engel değildir. Siz ve eşiniz nüfus cüzdanlarınız ile tapu dairesine giderseniz ve eşiniz evin yarısını size satmaya razı olursa, tapu dairesi aynı gün satışı yapar. Böylece evin yarısı sizin üzerinize geçmiş olur. Yeter ki eşiniz bu işe “tamam” desin, gerisi kolay.
Yeni Medeni Kanuna göre evlilik birliği sürerken alınmış olan malların hepsi boşanma halinde ortak sayılıyor. Boşanma sırasında eşinizin üzerinde bulunan malların yarısı hakim tarafından size verilecektir. Ancak boşanma davası açılıncaya kadar malik olan eş dilediği gibi malını tasarruf edebilir, satabilir, bağışlayabilir.
 
SORU:  Yeni bitmiş bir binadan daire aldım. Tapuda arsa tapusu kat irtifakı yazılı tapu verildi .Ruhsat işi süreçte tamamlandı ve  Apartman- beton yazılı tapu verildi.bu tapu kat mülkiyeti tapusumudur? Kat Mülkiyeti tapusuna geçmek için ne yapmak gerekiyor. Maliyeti nedir?
(Ekin)

Ekin Bey,

Elinizdeki tapu kat mülkiyeti tapusu değildir. Zaten üst bölümüne dikkate ederseniz, kat irtifakı kutusu işaretlenmiştir. Kat mülkiyeti tapusunda bu sütun kat mülkiyeti olarak (X) işareti ile işaretlidir.

Kat mülkiyetine geçmek için iskan ruhsatını ve dairelerin Zorunlu Deprem Sigorta Poliçesini tapu dairesine getirmeniz yeterlidir. Binanın cins değişikliği yapılmamışsa önce kadastro müdürlüğüne başvurup, arsa olan tapuyu bina olarak değiştirmeniz, ondan sonra tapu dairesine başvurmanız lazımdır.

Belediyeden binanın vergi kıymetini gösterir yazı getireceksiniz. Bu belgedeki değer üzerinden binde 15 oranında cins değişikliği harcı alınacaktır.

Başkaca önemli bir masrafınız olmaz.

SORU: Arsam var  iki katlı  bina var. Ssatmak istiyorum ama kat mülkiyeti yaptırmamıştım.şimdi bir sorun çıkar mı? eger  çıkarsa kat mülkiyetine çevirmek için herhangi bir ücret ödemem gerekir  mi? (Hüseyin)

Hüseyin Bey,

Arsayı üzerindeki binanın tümü ile satıp, aradan çıkacaksanız, hiçbir problem olmaz. Bu haliyle satabilirsiniz. Bırakın alan kişi yapsın kat mülkiyeti işlerini.

Ancak iki katlı binadan sadece bir katını veya bir dairesini satacaksanız. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurmanız şarttır.
Kat mülkiyeti bir arsa üzerinde bir den çok ev varsa her birinin tapusunun ayrı olması ve başlı başına tasarruflara (alım-satıma) konu olabilmesi demektir. Her kat veya her daireye ayrı tapuyu ancak kat mülkiyeti ile çıkarabilirsiniz.

Bunun için Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesinde yazılı belgeleri eksiksiz tamamlayıp, tapu dairesine başvurmanız gereklidir. Kat mülkiyeti kurmanın tapu dairesinde alınan bir ücreti yoktur. Ancak bina yapmış olmaktan dolayı vergi dairesine ve iskan belgesi alırken belediyeye harç yatırılması gereklidir.

SORU: Sayın uzmanım. Tapuda arsa üzerinde bahçeli tek katlı bir bina gözükmektedir yalnız bu arsa  üzerinde 3 adet ev bulunmaktadır evin bir tanesi tapuda gözükmekte diğeri ilave öteki ise  yeni yapıldığından yapı ruhsatı bulunmaktadır  burası üç mirasçıya bölünmüştür her birinin tapu üzerinden hisseleri bulunmaktadır hissedarlar arasında satış konusunda anlaşmazlık söz konusudur. Mirasçılar hisseleri kadar kendi tapularını çıkarabilirlermi?Hissedarlar içerisinde yeni yaptırmış olduğumuz evin yapı ruhsatı bulunduğundan ve hisselerin içinde en düşüğü benim hissem olduğundan hisseler bölündüğünde benim evimin üçte biri diğer mirasçıya gidiyor  ben ve diğer mirasçılar hisselerimize düşen yer kadar kendimize ait tapu çıkarabiliyomuz. Şimdiden teşekkür ederim . (Murat Çağlı)

Murat Bey,

Arsa üzerinde üç adet ev ve üçte hissedar olduğuna göre, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurarak evleri paylaşabilirsiniz. Bunun için evlerin tümünü gösterir bir mimari proje ve evlerin birbirine olan konumunu gösterir vaziyet planı çizdirmeniz lazım.

Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurmadan paylaşım düşünüyorsanız bu da mümkündür. Ancak bunun için arsanın ifraz edilebilecek kadar büyük olması lazımdır. Ayrıca ifraz sonucu oluşacak her parselin yola en az 5 metre cephesinin bulunması da lazım. İmar kuralları gereği arsa üç parçaya ayrılabiliyorsa, belediyeden ifraz için encümen kararı alıp arsayı üç parçaya ayırabilirsiniz. Sonra bu üç parça arsayı aranızda taksim yapar, paylaşırsınız.

Ancak sizin için en kolayının kat mülkiyeti kurarak paylaşmak olacağını sanıyorum. Bence önce bu yolu deneyin. O zaman her ev için ayrı tapu alabilirsiniz.

SORU: 2003 yılında babam bir ev satın almış mütahit 2005 yılında yapı ruhsatını vermiş. Fakat babam 2005 yılında vefat ettiğinden oturma ruhsatı alamamış bu durumu 10 gün önce öğrendim.
Bu durumda evin elektriği, suyu ve doğalgazı hepsi var, fakat oturma ruhsatının olmaması bizi nasıl etkiler.
(Serdar)

Serdar Bey,

Oturma ruhsatı olmadığı sürece evinizi kaçak kullanıyorsunuz demektir. Belediye dilediği zaman gelip evi mühürleyebilir. Bunlar bizim ülkemizde pek olmuyor ama gelişmiş ülkelerde iskan izni olmadan bir evde oturamazsınız. Elektrik ve suyunuz şantiye elektriği olarak bağlanmıştır. Pahalı bir endeksten su ve elektriğiniz faturalandırılmaktadır.

Bence belediyeye başvurun ve oturma izninizi alın. İnşaatınız, projesine uygun olarak yapılmışsa oturma iznini kolaylıkla alabilirsiniz.

SORU: Tapuda işyeri olan yapıyı meskene çevirmek için nasıl işlem yapılmalıdır. (Adnan Can)

Adnan Bey,

Tapuda işyeri olarak kayıtlı bir bağımsız bölümü mesken yapabilmek için bütün kat maliklerinin yazılı muvafakatını alacaksınız. Sonra mimari proje tadilatı yaptırıp belediyeye onaylatacaksınız ve mesken olarak iskan belgesi alacaksınız. Sonra bu belgelerle tapu dairesine giderek işyeri olan vasfı tapuda mesken olarak yazdırabilirsiniz.
Bu işyeri bir işhanı veya çarşının için de ise bu değişikliği yaptırmanız mümkün değildir. Ancak çoğunluğu mesken olan bir apartmanda ise yaptırabilirsiniz.

SORU: 1995 yılında inşaat ruhsatı aldı. 2006-2007 yıllarında iskan ruhsatı aldım. sonunda iki katlı evim için tapuyu da aldı. bu sırada evime komşu parsele ev yapılırken yanlış ölçm sonucu evim 3o cm kadar sınır hale geldi. belediye gelişen yapı durumuna göre bitişik nizma çevirmem için şerh düştü. arsanın yeni sahibinin şikayeti üzerine evimi bitişik nizama göre yaptım. sonuç bizzim yeni komşu bizim eve taktı. belediyeyi dava etti. yanlış rusat ve yıkım konusunda...  bu durumda binamın tapusu var olmakla beraber iş mahkemelik... acaba evim yıkılır mı? şu an her şeyi mimari projeye uygun komşumun üzüntüsü çekme mesafesi .....  (Erhan Kirlioğlu)

Erhan Bey,

Belediye zaten bitişik nizama göre yapılabilmesine izin vermiş. Bitişik nizamda binalar arasında bir çekme mesafesi olmaz. Birbirine bitişik olacak. Bu nedenle evinizin yıkılması mümkün değildir.

SORU:  Babam vefat etti anne sağ kardeşlerden biri hissesine düşen payı istiyor ama tapu üzerinden paylaşım olmayacak haklarından vazgeçdiğine dair noter onayı olurmu ve olursa ileride tekrar hak talep edebilir mi? (Azim Özen)

Azim Bey,

Miras kaldıktan itibaren üç ay içinde mirası red imkanı vardır. Ancak mirası red babanızın ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde yapılmalıdır. Mirası reddeden kimse mirasçılık sıfatını kaybeder. Miras diğer mirasçılara kalır.

Üç aylık süre geçmiş ise noterden yapılan feragatla mirasçılık hakkı yok olmaz. Mirastan feragat miras bırakanın sağlığında onunla imzalanan bir sözleşmedir. Miras bırakan öldükten sonra böyle bir sözleşme yapılamaz. Mirastan feragat şeklinde değil de, miras hakkının devri sözleşmesi şeklinde noterde veya tapu dairesinde sözleşme düzenlenirse, kişi kendisine kalmış olan mirası diğer mirasçıya satmış olur.

Sözleşmeyi mirastan feragat şeklinde değil miras payının devri şeklinde yapın. Bu halde miras önce adınıza tescil eldir, sonra diğer mirasçıya devredilir.

SORU: Sayın Gürsel Öcal Dörtgöz ,

Beyoğlu Belediyesi sınırları içinde, tam Taksim meydanda yer alan ve kapıcı dairesi dışında kalan tüm daireleri iş yer olarak çalışan bir binada seyahat acentamıza yeni bir ofis açtık. Ofisimizi Nimet Özden Vakfından kiraladık. Kira kontratında da iş yeri olarak bir ibare mevcuttur.

Ruhsat almak için Beyoğlu Belediyesine gittiğimizde, ofisin tapuda mesken olarak göründüğünü öğrendik. Elimizde apartmandaki tüm kiracılardan alınmış muvafakatnameler mevcut idi. Ancak bizden kat maliklerinin tamamından alınacak muvafakatnameler istediler. Kat maliklerinden hayatta ve ülke sınırları içinde olanlardan muvafakatname temin ettik. Ancak bir kısmı coktan ölmüş ya da yurtdışında nerde yasadığı belli olmayan kat maliklerine ve onların varıslerine ulasamadık. Bu durumda tüm kat maliklerinin onayını alamadık.  Ancak beledıye ulasması imkansız bu kişilerden de onay almamız konusunda ısrar ediyor ve ruhsatı vermıyor.

Emsal gösteririz dusuncesıyle diğer kiracıların ruhsatlarını istediğimizde ise apartmanda hiçbir işyerinin belediyeden ruhsat alma zorunluluğu olmadığını öğrendik. Kiracılar arasında Beyoglu 19. Noteri, doktorlar, nakliye firmaları mevcut.
Bu durumda sizden ruhsatı alabilmemiz için izleyebileceğimiz bir yol tavsiye etmenizi rica ediyoruz. En son care olarak bize bu ofisi kiralayan vakfı mahkemeye vermek var ancak bu bizim ruhsat almamızı saglamayacaktır sanıyorum.
Yardımlarınızı bekler , iyi calısmalar dileriz Saygılarımla Fatma Güner ÜSTÜNER PALA Business Development Manager

(Fatma Güner)

Fatma Hanım,

Mesken olmasına rağmen binanın tümü fiilen işyeri haline dönüşmüştür. Belediye görevlileri gelip kontrol ederek, muvafakata gerek olmadan ruhsat verebileceğini düşünüyorum. Belediye bundan kaçınırsa belediyenin ruhsat vermeme karar veya eylemine karşı dava açabilirsiniz. Bu davayı kazanacağınızdan kuşkunuz olmasın. Çünkü binada şu anda mesken olarak kullanılan hiçbir bağımsız bölüm yoktur. Medeni Kanun bir hakkın açıkça kötüye kullanımını korumaz. Diğer işyerleri nasıl ruhsat aldı ise size de aynı şekilde ruhsat verilmesi binanın konumu ve kullanım tarzı itibariyle zorunluluktur.

SORU: Merhabalar hocam, geçen sene kredi kullanarak bir ev aldım ve evimi satmak istiyorum. Nasıl bir prosüdür uygulanıyor. Bunu çok merak ediyorum sorumu yanıtlarsanız sevinirim. (Ertan Türker)

Ertan Bey,

Kredi kullanarak ev aldığınıza göre eviniz ipotekli demektir. Hukukumuzda bir taşınmaz üzerinde ipotek bulunması onun satışına engel değildir. İpotekli olarak almak isteyen bulunduğu sürece taşınmazınızı satabilirsiniz. İpotekli satış için herhangi bir formalite yoktur, diğer satışlarla aynıdır; Nüfus cüzdanlarınız, fotoğraflarınız, T.C. numaralarınız, evin zorunlu deprem sigortası lazım. Emlak vergisi değerinin binde 15’i satıcıdan, binde 15’de alıcıdan olmak üzere toplam binde 30 harç alınır.

Alıcı ipotekli olarak almaya yanaşmazsa, ondan alacağınız bir miktar parayla ipotek borcunuzu kapatır, ipoteği terkin ettirir ve temiz bir şekilde satabilirsiniz. Bunun için alacaklı bankanın ipoteği kaldırma yazısını tapu dairesine getirmeniz gerekmektedir.


SORU: Ben babamın 3,üncü katına ev yaptım oturma ruhsatı yok geçici bir kanunla elektirik ve suyunu açtırıyorum oturma izni olmadan babamdan 3,üncü katın tapusunu alabilirmiyim ? geçici kanunla elktirik ve suyu açtırmanın bana ne gibi yararı olur ? Teşekkürler.  (Özkan Yımaz)

Özkan Bey,

Babanıza ait arsada bulunan evin üstüne bir kat da siz yapmışsınız. Babanız arsadan bir miktar hisseyi size satarak tapu sahibi olabilirsiniz. Bu tapu üçüncü kata ait bir tapu olmayıp, arsanın ve üzerindeki her şeyin belli bir hissesini gösteren tapu olur. İllaki üçüncü kata ait tapuyu istiyorsanız, inşaat projesine göre kat irtifakı kurup, her katı ayrı bir bağımsız bölüm olarak tescil ettirip, üçüncü katın tapusunu babanızdan alabilirsiniz.

Geçici olarak elektrik ve su bağlattırmış olmanız tapu yönünden hiçbir kolaylık sağlamaz. Sadece elektriğiniz, suyunuz olursa evde rahat edersiniz.

SORU: Bizim 140mkareliık bır arsamız var fakat içinde 110m kareye gelen 2 oda bır salon ve mutfaktan oluşan evımız var yanı evımız arsa olarak gorunuyor normal ev tapusuna dönüştürmem için ne yapmam lazım bırde nekadara mal olur acaba şimdiden teşekkür ederiz  (Enes)

Enes Bey,

Belediyeden evin iskan ruhsatını alarak kadastro müdürlüğüne getirecek ve cins değişikliği yapılmasını isteyeceksiniz. Kadastro müdürlüğü arsaya giderek evinizin arsaya oturumunu ölçecek ve bazı belgeler düzenleyip, tapu dairesine gönderecek sizi. Tapu dairesi sizin talebinize ve kadastro müdürlüğünün gönderdiği belgelere göre parselin arsa olan vasfını tapu kütüğünde ev haline getirecek ve size ev tapusu verecek.
Bunun için binanın emlak vergisi değerinin (ki genelde bu değer düşüktür bu değerin ne kadar olduğunu belediyeden öğrenebilirsiniz) Binde-15’i oranında cins değişikliği harcı yatırmanız gerekmektedir.

SORU: Kat İrtifakı kurulmamış bir daire satın aldım. İlgili belediye tapu üzerinde "arsa" yazdığı için arsa bildirimi mi vereceğim yoksa bina bildirimimi? (Hakan)

Hakan Bey,

Bina yapılmış bitmiş ve iskan ruhsatı alınmış ise bina bildirtimi vermeniz lazım. Bina henüz bitmemiş ise arsa bildirimi vermeniz lazım. Ne vermeniz gerektiği zaten belediye kayıtlarında görünecektir.

SORU: 1990 yılında 5 katlı alınan inşaat ruhsatımızın öncey zemin ve zemin üstü 1. katı yapılıp oturma izni alınmış durumda. 1994 yılında zemin üstü 2. katın inşaat ruhsatı alınmış ve 1999 süresi dolmuş uzatılmamış ve oturma izni alınmamış yapı şuan bitmiş ve 6 / 7 yıldır kullanılır durumda.
kat ittifakı veya kat mülkiyeti nasıl yapabiliriz.
zemin üstü 2 . kat kaçak durumdan nasıl kurtarılır .
(Selahattin Yoldaş)

Selahattin bey,

İnşaat projesini ve inşaat ruhsatını getirebilirseniz tapu dairesi kat irtifakını kurabilir. Kat irtifakı kurmak için inşaatın tamamlanmış olması şart değildir. Hatta henüz inşaata başlanmamış, kazma vurulmamış arsa üzerine dahi kat irtifakı kurulabilir.

İnşaat ruhsatı ve inşaat projesi için belediye ile görüşmeniz gerekmektedir.

SORU: Tapuda hazine adına tespit görmüş ancak vatandaşlarca dava açılması nedeniyle henüz tapuya tescil edilmemiş bir taşınmaz üçüncü kişiler tarafından işgal edilirse bu işgale karşı kim hangi kanuni yollara başvurabilir saygılar (Erdenay)

Erdenay Bey,

Kadastro çalışmaları sırasında Hazine adına tespit görmüş bu şekilde kadastro tutanağı düzenlenmiş yerle ilgili şahıslar tarafından dava açılmıştır. Davalı olan bu yerle ilgili olarak tespit maliki olan Hazine işgallere karşı müdahalenin meni yoluna gidebilir. Bunun için 3091 sayılı kanuna göre Kaymakamlığa başvurabileceği gibi, mahkemede müdahalenin meni  (tecavüzün önlenmesi) davası da açabilir.
Öte yandan kadastro geçtiği sırada zilyet olmalarına rağmen adlarına tespit yapılmamış bu nedenle dava açmak zorunda kalmış kimseler de, bir başkası tarafından yapılan işgalin kaldırılmasını bu yolla zilyetliklerine yapılan müdahalenin menini isteyebilirler. Kararı verecek olan yargıdır.
Medeni kanun bir araziye zilyet olan kişiyi, yani eskiden beri taşınmazı ekip, biçen, kullanan kişiyi de korumuştur. Bu korumadan yararlanmak için taşınmazın maliki olması veya tapusunun ona ait olması şart değildir.


SORU: Belediye sınırları içerisinde 2 katlı evim var.cins değişikliği yaptırmak istiyorum.belediye yapı kullanma izin belgesi vermiyor.kadastroyla görüştüm yapı kullanma izin belgesi olmasada belediyeden yapı kullanma izin belgesi almaya uygundur yazısı götürürsem  cins değişikliği işleminin yapılacağı söylendi.böyle bişey olurmu. yani cins değişikliği almaya uygun olmadığı için belediye yapı kullanma izin belgesi vermiyor. ama ben bir şekilde yapı kullanma izin belgesi almaya uygundur diye yazı alsam cins değişikliği yapılırm (Cengiz)

Cengiz Bey,

Tapuda bir parselin cins değişikliği yapılabilmesi için belediyeden alınmış yapı kullanma izin belgesi veya bunun yerine geçecek bir belge getirilmesi yeterlidir. Bazı belediyeler tapu da cins değişikliği yapılmadan yapı kullanma izin belgesini vermemektedirler. Bu nedenle bulunan bir formüldür bu. “Yapı kullanma izin belgesi almaya hak kazanmıştır cins değişikliği yapılmasında sakınca yoktur” şeklindeki yazı işlem yapmaya yeterlidir.

SORU:
Belediye tarafından yeşil alana bırakılan yerimi nasıl geri alır ve imara açtırırım.2006 yılı imara açık ve kat müsaadesi almıştım.Şimdi ise yeşil alan deniyor (Şahin Çelik)

Şahin Bey,

İmar planında yeşil alan olan yerin konut veya ticaret alanına dönüştürülebilmesi için imar planı tadilatı gereklidir. Tadilat yaptırmaya gücünüz yetiyorsa bu dediğiniz kolay.

Başka bir yol: Süreyi kaçırmadıysanız mevcut plana karşı idare mahkemesinde dava açıp, planı da iptal ettirebilirsiniz. Plan iptal olursa yeni plan yapılması gerekir.

SORU: Merhaba benim köyde dedemden kalan 5 dönüm tarlam vardı ama bu yer şuan maliye yeri diye geçiyor yaklaşık 12 yıldır bu yerin maliyeye vergisini ödüyoruz şuan maliye yerlerini devlet istila etmişizsiniz diyerekten mahkemeye verdi bu yerin sonunda neler olabilir ve en önemlisi ben bu yere tapu alabilirmiyim alabileceksem hangi şartlarda tapu alabilirim yardımcı olursanız sevinirim    (Mehmet Karaca)

Mehmet Bey,

Bulunduğunuz yerdeki Milli Emlak Müdürlüğüne başvurarak kullandığınız yeri Maliyeden satın alabilirsiniz. Bunun için maliye elemanları tarafından arazinin kıymet takdiri yapılacak ve o kıymet üzerinden ihaleye çıkarılacak. İhaleye sizin dışınızda kimse girmez veya en çok rakamı siz söylerseniz, bu yer sizin olur. Satış parasını maliye veznesine yatırdıktan sonra maliyeden alacağınız bir yazı ile tapu dairesine gider adınıza tescil yaptırır ve tapunuzu alırsınız.

Devlet bu sebepten dolayı kimseyi mahkemeye vermez. Haksız yere kullandığınız için sizden ecri misil adı altında işgal parası ister. Bunu yatırırsanız, yatırdığınız sürece kimse size bu araziden çık demez.

4070 sayılı Hazine Arazilerinin satışı Hakkında Kanun bu konuları düzenlemiştir. Bulurda okursanız, aydınlanırsınız.

 
SORU:
Ben bir yıl önce bir daire satın aldım. Fakat binanın sigorta borcu olduğu için elektrik ve su aboneliği alamıyorum. Yeni çıkan yönetmeliğe göre ben tapusu olan kendi dairem adına baş vurarak elektrik ve su aboneliği alabilirmiyim.
(Rasim Kütük)

Rasim Bey,

Bina yapılırken işçi çalıştırmaktan dolayı müteahhit firmanın sigorta borcu var sanırım. Sosyal Güvenlik Kurumuna işçilere yönelik sigorta primlerinin yatırılması ve borcun kapatılması lazımdır. Yoksa iskan belgesi alamazsınız, iskan belgesi olmadan da dairenize elektrik veya su bağlanamaz.

SORU: 20 yıl önce en üst katta bir yazlık daire satın almıştık. bir yıl sonra müteahhit ve arsa sahibinin de yönlendirmesiyle teras katı yaptık ki yan dairemiz de henüz inşaat halindeyken müteahhit tarafından aynı şekilde yapılmıştı. biz de daha sonra onun yanına teraskatımızı çıkmış olduk. ayrıca binamız set üstünde yükselmekte bu yüzden arka daireler bizden yüksekteydi. biz ön iki dairenin teraskatı yapmasıyla yükseklik eşit hizaya geldi. bizden sonra diğer apartmanların üst katlarında da aynı uygulamayı yapanlar oldu. şimdi bir apartman sakininin ihbar etme durumu sözkonusu. buna karşılık biz tadilat projesi ile ruhsat alarak yıkım ihtimalinin önüne geçebilir miyiz? ayrıca yan dairenin henüz inşaat döneminde yapılmış olması ve biz yaptırırken de şimdi şikayet etmek isteyen kişinin apartmanda oturuyor olması ve o zaman haberi olmasına rağmen itiraz etmemiş olması bizim lehimize bir durum yaratır mı ya da 20 yıl geçmiş olması sebebiyle zamanaşımını kullanarak bir çözüme ulaşabilir miyiz? cevabınız için şimdiden teşekkürler. (Ceylan Şahap)

Ceylan Hanım,

Keyfinize göre inşaat yapmışsınız. Ne proje var, yapı ruhsatı var. Bunları yapabilmek için Taa baştan tadilat projesi yaptırıp, belediyeye onaylatmanız lazımdı. Şimdi artık geçmiş ola…

Belediyeye giderek durumu anlatın tadilat projesi ile ruhsat alma imkanı varsa bir an önce tadilat projesi çizdirin.

Henüz inşaat  halindeyken bu ilavelerin yapılmış olması veya şikayet etmek isteyen kişinin apartmanda eskiden beri oturuyor olması size bir avantaj getirmez. Tadilatın üzerinden 20 yıl gibi uzunca bir sürenin geçmiş olmasının da bir önemi yoktur.

SORU: Kiracımla 1 yıllık sözleşme yaptık. Kiracı bir şirket görünüyor. Kiracım sözleşme dolmadan anahtarı kapıcıya bırakıp evi boşalttığını telefon ile bildirdi. Kiracıma güvendiğim için masrafım yaptım, maddi kaybım var. Kiracıma bir yaptırımım olamaz mı? Nereye ve nasıl başvurmalıyım?
(MELİH USLU)

Melih Bey,

Düzenlediğiniz kira kontratosunda sözleşme dolmadan kira yerinin boşaltılamayacağı yönünde hüküm varsa, kiracıya karşı dava açıp, kira yılının sonuna kadar olan kira ücretlerini tahsil edebilirsiniz. Kira sözleşmelerinde genelde bu hüküm yazılır. “…Kiracının bir ay önceden noter kanalıyla ihtarda bulunmadan kiralanan yeri tahliye etmeyeceği, ederse kira yılı sonuna kadar işleyecek olan kiraları ödemekle mükellef olduğu…” gibi hükümler yazılmasında yarar vardır.

Zarara uğratıldığınızı düşünüyorsanız, gayrimenkulün bulunduğuı yerdeki mahkmede tazminat ve alacak davası açmanız gerekmektedir.
 
SORU: 3 katlı binamız var. zemin ve zemin üstü birinci katı daha önce yapılıp oturma izni alınmış elektirik su aboneliği yapılmıştır.5 kat projesi olan plana göre zemin + 2. katının inşaat ruhsatı alınıp inşaat yapılmış fakat 1999 5 yıl süresi dolan inşaat ruhsatı yenilenmeyim tamamlanmış.İnşaat ruhsatı yenilenmemiş ve oturma iznide alınmadığı için en son yapılan kat kaçak göründüğü için kat ittifakı yapamıyoruz .Bize yapı denetimden geçmesi gerektiği söyleniyor.1989 sonlarından yapımına başlanan o günün kanunlarına göre yapılan binamızın değerlendirme kriterleri şuan 2008 kanunlarına göre yapılmakta . Buda mevcut binanın yeniden yapılması kadar masraf demek bu sorunumuzu nasıl çözebiliriz . yardımcı olursanız seviniriz. teşekürler...
(Selahattin Yoldaş)

Selahattin Bey,

Süresi geçmiş olan inşaat ruhsatına göre inşaat yapılmıştır. İskan belgesi henüz alınmadığına göre bina bitmiş sayılmaz. Bitmemiş binaya bugunün mevzuatı uygulanır. 2008 kriterlerine uymak zorundasınız. Çünkü 1999 yılındaki depremden sonra inşaat yapımı ve denetimi ile ilgili tüm kurallar yenilenmiş ve ağırlaştırılmıştır.



SORU:
Merhaba, öncelikle iyi Akşamlar diliyorum. Annemin ve kardeşlerinin 1/4 hisseli oldukları  arsaya yani annemin hissesine annemin babamın, abimin ısrarlarıyla ve dayılarımın onayı ile ev yaptım. 3-5 sene sonra abimle aram açıldı. Abim sürekli Bankalara borçlanıyor ve ödemiyor Annemde biraz yaşlı olduğu için ondan korkuyor. Anneme tarlalarını sattırıyor. 
Benim satın alıp Annemim üzerine tapusunu verdiğim tarlayı dahi sattılar. Ben bir şey yapmadım.
sorum şu olaçak lütfen yardım edin
oturduğum evi ben kendim yaptım maddi ve maveni olarak yardımcı olmadılar. Annem kardeşimin oyununa geliyor bana oturduğun ev benim diyor.
yağmış olduğum evin ve arsanın verğilerini ben ödüyorum.
yasal olarak ben ne yapmam lazım. Annemin hisseli arsasına yapmış olduğum ev ile ilgili bana ne gibi yaptırımda bulunurlar evimin olduğu arsayı satın alabilirmiyim.
cevaplarsanız çok memnun olacağım teşekkürler.
(Ali Otlukbeyi)

Ali bey,

Annenizin hissedar olduğu arsaya ev yapmışsınız. Kural olarak tapuda arsanın hissedarları kimler gözüküyorsa üzerindeki evin sahipleri de onlardır. Üst hakkı denen bir yöntemle hissedarlar razı olursa binayı size verebilirler.

Ancak yazdıklarınızdan bunun olamayacağını, çünkü annenizin razı olmayacağını anlıyorum. Bu yüzden şöyle bir yöntem izleyebilirsiniz:

Evi sizin yaptığınıza dair tanıklarınız, vergi ödeme belgeleriniz, inşaata dair demir, çimento gibi faturalarınız varsa arsa sahiplerine karşı dava açıp, evinizin bulunduğu yerin mülkiyetinin size verilmesini mahkemeden isteyebilirsiniz.
Bir kimse kendi malzemesi ile iyiniyetli olarak bir başkasının arsasına bina yaparsa bu yerin mülkiyetini ondan alabilir. Ancak bunun için binanın değerinin arsanın değerinden daha çok olması gerekir.

SORU: Köyden bir arsa almak istiyorum arsanin sahibi senelerdir yok o arsa senelerdir birileri senetle almislar son alanlarda seneler önce ev yaptirdilar ve o evi de satmak istiyorlar bende almak istiyorum ben arazinin tapusunu nasil cikarabilirim  (Sevda)

Sevda Hanım,

Bu köyden kadastro geçmemiş ise kadastro geçerken görevli memurlara başvurarak bu arsayı adınıza yazdırabilir ve sonradan da tapusunu alabilirsiniz. Bunun için elinizdeki satış senedini ibraz etmeniz ve muhtar ile köyden seçilmiş üç bilirkişinin de olumlu beyan vermesi gerekir.

Kadastro geçmiş bir yer ise;

a)
 Arsanın sahibi hayatta ise buranın tapusunu alma imkanınız yoktur. Arsanın sahibinin senelerdir ortada olmamasının bir önemi de yoktur. Bir gün çıkar gelir arsasını ister ve alır.
b) Arsanın sahibi 20 yıl önce ölmüş ve mirasçıları da hiçbir işlem yapmamış ise mahkemeye başvurarak bu yerin tapusunu alabilirsiniz.

SORU:
Merhaba inanın böyle bir site kurduğunuz için kendimi çok şanslı sizleride tebrik ediyorum benim sorunum 7 katlı apartman dairesinin en üstünde duruyorum dairem dublex ama normal daire şeklinde üst katta bir ana çatı iki balkon şeklinde bulunan küçük çatılar var bu evi aldığımdan beri ön yüze bakan çatı su akıtıyordu bende orayı açmak zorunda kaldım ne yaptıysam fayda etmedi en sonunda o çatının üstünü örttüm ama bu sefer ana çatı hizasında tabiki bana ceza geldi :) neyse şu anda 7-8 senedir çatım o şekilde ben imarizni için başvurmaya gittim ama red cevabı aldım gerçekten böyle bir izin alamazmıyım şimdiden cevabınız için teşekkür ederim...  (Sezai)

Sezai Bey,


Mimari projeye aykırı hiç bir değişiklik yapamazsınız. Mimari projeye uygun hale getirir de belediyeye başvurursanız, iskan izni alabilirsiniz. Örttüğünüz çatıyı açmanız gereklidir.

 
SORU: 1993 YILINDA RUHSATA AYKIRI 1 KAT FAZLA OLMAK ÜZERE 4 KATLI BİNAYI KABA OLARAK YAPTIK. DAHA SONRA İŞLER BOZULDU VE İÇİNİ TAMAMLAYAMADIK . BİNA 15 SENE KABA HALDE DURDU .2008 YILINDA BİR MÜTEAHİT İLE KAT KARŞILIĞI ANLAŞARAK İNŞAATIN İNCE İŞÇİLİĞİ İÇİN ANLAŞTIK.İŞE BAŞLANILDIĞINDA BEN ALMANYAYA DÖNDÜM VE TEMMUZ/2008 YURDA DÖNDÜM. BELEDİYE MÜTEAHİT TE İZİN VERMEMİŞ VE TUTANAK TUTMUŞ VE ENCÜMEN KARARI ALMIŞ BENİM BUNLARDAN YENİ HABERİM OLDU.MUHTARA GİTTİM BANA GELEN BİR TEBLİGAT YOK. BİNA MÜHÜRLENMEMİŞ. YAPI TATİL RUHSATI BİNAYA ASILMAMIŞ.BİNANIN KABASI 2004 YILINDAN ÇOK ÖNCE BİTMİŞTİR. AYNI MAHALLEDE BELEDİYE MECLİS ÜYESİNİN BİZDEN BİR KAT FAZLASI OLAN BİNASI MEVCUT BUNA RAĞMEN YIKIM KARARINI UYGULAYABİLİRLERMİ.ALMANYA DA OLMAM SEBEBİYLE BANA TEBLİĞ EDİLMEYEN ENCÜMEN KARARI USULE UYGUNMUDUR. BAŞKA BELEDİYE ELEMANLARINA DANIŞTIM . 2004 SENESİNDEN ÖNCEKİ BİNALARA BİZ BİŞEY YAPMIYORUZ DİYORLAR . BİZİM BİNAMIZ KABA DİYEMİ BÖYLE BİR UYGULAMA VAR.  İMAR KANUNU - TCK  KANUNLARINDAN MADDELER VEREREK CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER 
(SALİM ASLAN)

Salim Aslan,

Yapınız ruhsata aykırı olduğuna göre yıkılması gerekmektedir. Adresi bilinemeyenlere tebligat gazete ilanı ile yapılmaktadır. Muhtemelen gazete ile ilan yapılmıştır. Size tebligat yapılmadığı iddiasında iseniz, gidip belediyeye itiraz dilekçesi verin. Ama bu dilekçe ile yapınız ruhsata uygun hale gelmez. Tebligat usule uygun yapılsa da yapılmasa da binanız ruhsata aykırıdır. 2004 yılından önce veya sonra diye bir kural yoktur. Bina kaçaksa yıkılacaktır. Türk ceza Kanunu imar kirliliği diye bir suç düzenlemiştir. Ceza kanunu yürürlüğe girdikten sonraki imar aykırılıklarına bir ceza öngörülmüştür.

 
SORU: Koop tarafından yapılan tapu kayıdında kargır dükkan yazan gaayrimenkulu satın aldım tapu işlemi bitince belediyede dükkanla beyan verme gittim bana belediye dediki bura kaçak diyor tapudaki kargir dükkan ibaresi ve yeni tapuda aynı şekilde yazıyor neden belediyede burda böyle kayıt yok diyor bana yardımcı olurmusunuz ben mahkemeye vermeyi düşünüyorum ben tapu kaydına göre aldım bina mevcut dükkan var ama belediye öyle diyor ilginize teşekkür ederim
(SEZGİN KALAFAT)

Sezgin Bey,

Önemli olan tapudaki kayıttır. Tapu da ne ise odur. Tapudaki kayda güvenerek bir mülkiyet hakkı edinmişsiniz. Devlet sizin bu hakkınızı her halükarda korur. Tapuya yanlış veya sahte olarak yazılmış olsa bile sizin hakkınız aynen veya bedeli karşılığında Devletin güvencesi altındadır. Devlet tapu sicilinin tutulmasından doğacak bütün zararlardan sorumludur. Belediye neye istinaden yok diyormuş onu öğrenin.


SORU: Yanımdaki arsaya bitişik nizam olarak harfiyata başlandı,istinat duvarını temelle birlikte yapıcaz diyorlar yönetmelikte harfiyattan hemen sonra yapılması gerekir diye bir madde varmıdır acaba? (HARUN DAMGACI)

Harun bey,

Komşu bina için tehlike arz edecekse istinat duvarının hafriyattan hemen sonra yapılması gerekir. Aksi halde komşu bina çökebilir.

SORU: Daha önce annemin adına tapuda kayıtlı olan arsa noterden devir yöntemiyle satışı yapılmış.Daha sonra da teyzem bu arsayı SSK`ya şirketinin borcu için ipotek ettirmiş. Geçen zaman içinde buraya iyi niyetlerine istinaden amcamla beraber ortak 2 katlı ev yaptırdık. Amcam ipotekten önce kat mülkiyetini aldı .Daha sonra öğrendik ki hala oturduğumuz ev sigortaya arsa olarak ipotek edilmiş. Biz de bu bu ipoteğe konu olan borcun taksitlendirilmiş borcun tamamını mı yoksa ne kadarını ödemeliyiz?

(NOT:) SSK` ya borç 35000 ytl. Bu borca karşılık bir bizim arsa bi de yazlıklarını ipotek vermişler. Ne kadarını ödesek ipotek kalkar?  (Rençber)

Rençber Bey,

SSK lehine ipotek varken amcanızla beraber inşaat yaparak kat mülkiyetine geçmişsiniz. Amcanız tapusunu almış, siz henüz almamışsınız. Tapuyu alabilmek için SSK borcunun kapatılması şart değildir. Hiçbir ipotek tapu dairesinde işlem yapmaya engel değildir. Malik malını dilediği gibi satabilir.

Tapuda arsa sahibi olarak her kim gözüküyorsa, bu kimsenin tapu dairesine gelip satış belgelerini imzalaması lazım. Gelirse kat mülkiyetli tapunuzu (ipotekli olarak)alabilirsiniz.

İpotekli olarak almak demek bu ipotek borcunu sizin ödeyeceğiniz anlamına gelmez. İpoteği kabul ederek tapuyu almak demek ipoteğin sonuçlarına katlanacağım demektir. Bir ipoteğin sonucu asıl borçlu borcu ödemez ise taşınmaz icra yoluyla paraya çevrilebilir demektir.

Ama taşınmazım hiç satılmasın diyorsanız. Borçtan bu taşınmaza düşen rakamı alacaklı olan SSK ile birlikte belirler, belirlenen rakamı alacaklıya öder, taşınmazınız üzerindeki ipoteği kaldırabilirsiniz. Sonra ödediğiniz rakamı dönüp asıl borçlu olan teyzenizden isteyebilirsiniz. Medeni Kanunda bu konular ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

SORU: Bir tanıdıgım üzerime evinin tapusunu gecirmek istiyor. Ev ipotekli oldugu icin ikinci bir kredi cekemiyor. Çekebilmek icin de elindeki evden bir müddet kurtulmak istiyor. Sizce böyle bir işlemin bana ne gibi zararı olur. (üzerimde herhangi bir mülk tapusu bulunmamaktadır.)   (İsmail Doğan)

İsmail bey,

Geçen gün bu sorunun aynısını cevapladım. Geçmiş sayfaları okursanız sevinirim. Bir gayrimenkulün ipotekli olması, onun başka bir ipotek yapılamayacağı anlamına gelmez. Kredi veren bulundukça gayrimenkul üzerine sonsuz sayıda ipotek yapılabilir. Böyle bir işlemin size hiçbir zararı olmaz.

Kredi veren varsa sorun yok ama borçlu arkadaşınız görünsün. İpotek borçlusu yani kredi alan kişi olarak siz görünmeyin. Siz sadece gayrimenkul sahibi olarak imza atın.

Yoksa Alimallah ömür boyu borç ödersiniz. Çok örneklerini duyuyorum.

SORU: Ben 3 yıl önce müteahhitten bir daire aldım. müteahhit çevre düzenlemesini yapmıyor. Bir de bu yetmezmiş gibi evin bodrumundan su çıkıyor. Bir kuyu yaptık beraber ama çözüm olmadı. Yağmur yağdığı zaman su basıyor. Mahkemeye versem nasıl bir dava açmalıyım? Mahkemeyi kazanma şansım nedir? (Cevat Karahüseyin)

Cevat Bey,


Borçlar Kanunu gereği bina müteahhidi yaptığı binadaki kusurlardan ötürü 10 yıl süreyle sorumludur. Dava açabilir ve bu davayı kazanabilirsiniz. Yeter ki, mahkemenin tayin edeceği bilirkişi heyeti müteahhidin size kusurlu (ayıplı) gayrimenkul sattığını rapor etsin. Standardından küçük boru döşenmiş olması bir ayıptır.

Sözleşmenizde çevre düzenlemesinin müteahhit tarafından yapılacağı yazılmamışsa bahçe düzenlemesi için dava açamazsınız.

Gayrimenkul işi ciddi ve hassas bir iştir. Gayrimenkul bilgileri karmaşıktır ve uzmanlık gerektirir. Küçük bir bilgisizlik ve hata insanın bir ömür boyu olan birikimini kuşa çevirir, yok edebilir.

Bir gayrimenkul yatırımı yapacak olan kimsenin, bu konuda uzman olan kişilerden, emlak müşaviri veya avukatlardan hukuki yardım almasında yarar vardır. Gelişmiş ülkelerde her gayrimenkul işi bir danışman aracılığı ile yapılmaktadır.

SORU: Dedem vefat etti. 2 dairesi ve de arsası var. Dedemin ölen kızı(annem) hakkından nasıl faydalanırım ve benim neler yapmam gerekir? teşekkürler  (Muhammed)

Muhammed Bey,

KANUNİ MİRAS HAKKI

Bir kimse ölünce çocukları varsa mirası çocuklarına kalır. Bu kanuni miras hakkıdır. Dedeniz öldüğünde mirası 7 çocuğuna kaldı. Annenizin önceden ölmüş olmasının önemi yok. Anneniz ölü de olsa mirasçılardan biridir. Anneniz ölü olduğuna göre dedenizden ona düşecek pay kardeşlerinizle birlikte size düşecektir. Bunun için dedenizin ve annenizin veraset (mirasçılık) belgelerini çıkarttırmanız lazım. Mirasçılık belgesini vermeye yetkili mercii sulh hukuk mahkemesidir. Türkiye’nin her hangi bir yerindeki sulh hukuk mahkemesine başvurup, mirasçılık belgesi alabilirsiniz. Mirasçılık belgesi almak için nüfus kayıt örneği ve iki şahitle mahkemeye müracaat etmelisiniz.

Bu belgeyi alıp dedenizin taşınmazlarının bağlı bulunduğu tapu dairelerine müracaat ederseniz miras hakkınıza dair tapu senetlerini alabilirsiniz.

Ölüm hak miras helaldir.

SORU: Bizim dededen kalma yerimiz var. Bu yeri babamla birlikte 3 amcam anlaşarak müteahite verdiler. Tapudaki işlemler sırasında şöyle bir sorun çıktı: Yer alındığında (1953`te) yer üzerinde eski bi ev vardı dedem yeri almış ama evin tapusunu üzerine geçirmemiş şimdi bu ev eski sahibi üzerinde göründüğü için işlemler ilerlemiyor. Ya adamın varisleri bulunup muvafakat alınacakmış ya da dava açılacakmış izlememiz gereken yolla ilgili bize bilgi verirseniz memmun olurum.   (Ertan)

Ertan Bey,

Sizin dedeniz tapu dışı bir yolla ev almış Hukuk düzeni tapu dışı yolla yapılan işlemleri korumaz. Taşınmaz malın malikini, o ölmüşse mirasçılarını bulup, tapuda imza atmaları için ikna edecek, ikna edemezseniz bu yeri onlardan bir daha tapuda satın alacaksınız.

Bunlar olamadığı taktirde dava açmanız lazımdır. Yerin sahibi 20 yıl önce ölmüş ise zamanaşımı nedeniyle de dava açabilirsiniz

SORU: Tarla vasfındaki arazimize resmi bir kurum tarafından kamulaştırma işlemi başlatılmıştır. Söz konusu arazimiz ile ilgili şu anki durum; takdir kıymet komisyonu araziye gelip kıymet takdirini gerçekleştirdi ve muhtemelen rapor hazırlanıp idareye sunuldu. Fakat öğrendiğimiz kadarıyla komisyonun belirlediği kıymet çok düşük. Konu ile ilgili tarafımıza henüz bir tebligat ulaşmadı. Durum şu halde iken sormak istediğim konu şudur; Muhtemelen kamulaştırma işlemine karşı bedel düşüklüğünden dolayı tarafımızca dava açılacaktır. fakat dava süresince mahkeme bizlerden emsale göre arazinin değerini somut ve resmi olarak isteyecektir. Bu yönteme göre, “kamulaştırma tarihinden önceki bir tarihte, kamulaştırılan taşınmazın yakınında bulunan ve bununla aynı nitelik ve özellikleri taşıyan bir taşınmazın satımında ödenmiş olunan “satım bedeli” kamulaştırılan taşınmazın bedelinin tespitinde esas alınacak” deniyor. Buna göre expertiz raporu veren özel firmaların vereceği ekspertiz raporu idare tarafından, az önce bahsedilen özellikteki belge yerine geçecek ve kabul edilebilir mi ? Eğer geçemez ise emsal bir satışı tespit edip, resmi olarak idarenin kabul edeceği şekilde ibraz nasıl edebilirim? (Selçuk Ayyıldız)

Selçuk Bey,

Kamulaştırmada kıymet takdirini kamulaştırıcı idarenin kendisi yapar. Belirlediği bedele göre malikleri davet eder, onlara bir teklifte bulunur. Teklif edilen bedeli kabul etmezseniz, idarenin mahkemeye müracaat etmesi ve bedelin mahkemece tespitini istemesi gerekir.

Sizin her hangi bir dava açmanız veya bir yere başvurmanıza gerek yoktur.

Mahkeme kamulaştırılacak malın niteliğine göre uzman kişilerden oluşan ve mahalli kişileri de kapsayan bir bilirkişi heyeti oluşturur, bu bilirkişi heyeti arazinin başına gider, incelemeler yapar, gerekirse komşu yerlerde yapılan satış rakamlarını da alır. Ona göre bir kıymet belirler. Belirlenen bu kıymete mahkeme itibar ederse bu kıymeti kamulaştırma bedeli olarak tespit eder ve tescile karar verir. İtiraz halinde mahkeme yeniden bilirkişi görevlendirebilir.

Kamulaştırma bedeli sadece komşu parsellerin satış rakamına göre belirlenmez. O sadece bir kıstastır. Bunun yanında pek çok unsur kamulaştırma bedelini belirlerken dikkate alınır. Arazi üzerindeki ağaçlar, yapılar, yola, denize, suya yakınlık, imar durumu vb.

İllaki emsal satışı arıyorsanız, tapu dairesinden bulabilirsiniz. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3374 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,2042 Değişim: 0,06%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.247,28 Değişim: 0,17%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.