İşte zengin olmanın 10 yolu

26.02.2015 - 12:14 | Son Güncelleme :
İşte zengin olmanın 10 yolu | Piyasa Haberleri

Tahmini 62 milyar dolarlık serveti ile Warren Buffett dünyanın en zengin insanı...

1962 yılında Berkshire Hathaway hisselerini satın almaya başladığında bir hissenin değeri 7,50 dolardı. Bugün 78 yaşındaki Buffett, Berkshire’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İşte Buffett’a para kazandıran sırlar ve bunları uygulama yolları...



1. KÂRINIZI YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜN

Hisse senedi piyasasında kazandığınız ilk parayı harcama eğiliminde olabilirsiniz.  Sakın yapmayın. Bunun yerine, kazancınızı yatırıma dönüştürün.

Warren Buffett bunu çok erken yaşlarda öğrendi. Lisedeyken, arkadaşıyla birlikte satın aldığı tilt makinesini bir berber dükkanına koydu. Kazandıkları paralar ile daha fazla makine aldılar ve farklı dükkanlarda toplam 8 makineleri oldu. Arkadaşları girişimlerini satmaya karar verince Buffett kazancı ile hisse senetleri satın aldı ve bir başka küçük ölçekli girişim başlattı. 26 yaşında 174 bin - veya günümüzün parası ile 1,4 milyon- dolarlık bir servetin sahibiydi.

Küçük bir yatırım bile, büyük bir servete dönüşebilir. 



2. KENDİNİZİ FARKLILAŞTIRIN

Herkesin söylediklerine veya yaptıklarına göre karar vermeyin.

Warren Buffett 1956 yılında birkaç yatırımcıdan elde ettiği 100 bin doları yönetmeye başladığında tuhaf biri olarak tanınıyordu.  Wall Street yerine Omaha’da çalışıyordu ve paralarını nereye yatırdığını ailesine söylemeyi reddediyordu. İnsanlar başarısız olacağını düşünüyordu ancak 14 yıl sonra ortaklığını noktaladığında girişimin değeri 100 milyon dolardan fazlaydı.

Herkesin yaptığını yapmak yerine eksik değerlenmiş yatırımları kovaladı ve her yıl piyasa ortalamasının çok üstünde kar etmeyi başardı.  



3. ASLA OYALANMAYIN

Karar vermek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri önceden toplayın ve süre bitimine göre hareket ettiğinizden emin olmak için bir arkadaşınıza veya yakınıza danışın.

Warren Buffett hızla karar vermesi ve verdiği karara göre hareket edebilmesi ile övünüyor. Gereksiz yere durup düşünmek için kaybedilen vakti ‘Parmak emme’ olarak tanımlıyor. Kendisine bir iş veya yatırım teklifi geldiğinde, ‘Bana fiyat belirtmezlerse hiçbir şey konuşmam’ diyor. Sorularını anında cevaplıyor.



4. BAŞLAMADAN ÖNCE ANLAŞMAYI NET OLARAK AÇIKLAYIN

Pazarlık gücünüzün en fazla olduğu an, işe başlamadan önceki aşamadır. Bu aşamada, karşı tarafın ilgisini çekebilecek şeyler sunabilirsiniz.

Warren Buffett bunu çocukken zor yoldan öğrendi. Büyükbabası Ernest, kar fırtınası sonrasında onu ve bir arkadaşını aile marketinin etrafındaki karları küremeleri için görevlendirdi.   Çocuklar karları küremek için beş saat harcadıktan sonra buz kesmiş ellerini neredeyse hissedemiyorlardı. Büyükbabası daha sonra ikisine toplam 90 sentten daha az para verdi. Buffett böyle zorlu bir iş karşılığında saatliği sadece birkaç sent ücret aldığı için dehşete düşmüştü.

Anlaşmanızın ayrıntılarını daima önceden belirleyin. Arkadaşlarınız ve yakınlarınızla bile. 



5. KÜÇÜK MASRAFLARA DİKKAT EDİN

Warren Buffett, en küçük masrafları bile saplantı haline getiren yöneticiler tarafından idare edilen işlere yatırım yapmaktı.

Bir keresinde, dolandırılıp dolandırılmadığını anlamak için 500 yapraklı bir tuvalet kağıdındaki yaprakları sayan bir kişinin şirketini satın aldı -tuvalet kağıdında gerçekten 500’den az yaprak vardı-. Ofis binasının sadece yola bakan yüzünü boyayan bir arkadaşına da hayranlık duymakta...

Tüm masraflara en ince ayrıntısına kadar dikkat etmek karınızın – ve maaşınızın – artmasını sağlayabilir. 



6. BORÇLARINIZI SINIRLAYIN

Kredi kartları ve kredilere bağlı yaşamak zengin olmanızı sağlamayacaktır.

Warren Buffett asla büyük miktarlarda borç almadı – ne yatırım ne de mortgage için-. Aldıkları borçları yönetebileceklerini düşünen ancak borç batağına saplanan birçok insandan yürek burkan mektuplar aldı.

Tavsiyesi şu: Ödeyebileceğiniz miktar için borç verenler ile pazarlık edin. Daha sonra, tüm borçlarınızı ödediğinizde yatırım için kullanabileceğiniz bir miktar para biriktirmeye çalışın.



7. İNATÇI OLUN

Azim ve beceri sayesinde sizden daha deneyimli rakiplerinizi alt edebilirsiniz.

Warren Buffett kurucusu Rose Blumkin’in iş yapma şeklini beğendiği için 1983 yılında Nebraska Furniture Mart’ı aldı.  Rusya göçmeni olan kurucusu, rehin dükkanından kurduğu marketi Kuzey Amerika`nın en büyük mobilya mağazası haline getirdi.  Stratejisi, varlıklı kişilere ucuza satış yapmak ve amansızca pazarlık etmekti. Buffett’a göre Rose, dezavantajlı birini kazanan biri haline getiren sarsılmaz cesaretin vücut bulmuş haliydi.

 

8. NE ZAMAN VAZGEÇECEĞİNİZİ BİLİN

Warren Buffett çocukken bir keresinde at yarışına gitmişti. Bir yarış için para yatırdı ve kaybetti. Zararını çıkarmak için bir yarışa daha bahis oynadı. Bir kez daha kaybetti ve neredeyse hiç parası kalmadı. Çok kötü hissetti – neredeyse bir haftalık kazancını kaybetmişti-. Buffett bu hatayı asla tekrar etmedi.

Zarar ederken kaybetmeyi bilin ve endişenin sizi aptalca bir şey yapmaya sevk etmesine izin vermeyin. 



9. RİSKİ DEĞERLENDİRİN

1995 yılında Warren Buffett’ın oğlu Howie’nin patronu fiyat sabitleme sebebiyle FBI tarafından suçlandı. Buffett, Howie’ye şirkette kaldığı takdirde tahmin edebileceği en kötü senaryoya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.  Oğlu hemen işte kalmanın içerdiği riskin herhangi bir potansiyel kazancın çok üzerinde olduğunu fark etti ve ertesi gün işten ayrıldı.

Kendi kendinize ‘Peki şimdi ne olacak?’ sorusunu sormak, bir karar vermekte zorlanırken olası tüm sonuçları görmenize yardım edebilir – ve en iyi tercihi yapmanızı sağlayabilir. 



10. BAŞARININ GERÇEK ANLAMINI FARK EDİN

Sahip olduğu servete rağmen Warren Buffett başarıyı parayla ölçmüyor. 2006 yılında servetinin neredeyse tamamını başta Bill and Melinda Gates Vakfı olmak üzere çeşitli hayır kurumlarına bağışlama sözü vermişti. Servetini kendi adına inşa edilecek yapıtlar, Warren Buffett binaları veya malikaneleri, için harcamama konusunda oldukça kararlı. “Çok parası olan ve kendi adlarına yemek davetleri düzenlenen ve hastane bölümlerine adları verilen insanlar tanıyorum.   Ancak gerçek şu ki, dünya üzerinde kimse onları sevmiyor. Benim yaşıma geldiğinizde hayattaki başarınızı, kendinizi sevmesini istediğiniz insanlardan kaçının gerçekten sizi sevdiğine göre ölçersiniz. Bu, hayatınızı nasıl yaşadığınızı anlamanızı sağlayacak en önemli testtir.

Kaynak: http://www.warrenbuffett.com/warren-buffett-10-ways-to-get-rich/


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3327 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,1467 Değişim: -0,10%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.240,69 Değişim: -0,13%
Düşük 2.239,03 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.