İsviçre 'evet' derse altın yatırımcısının yüzü gülecek

24.11.2014 - 09:27 | Son Güncelleme :

İsviçre Merkez Bankası, rezervi içinde altının payını yüzde 20’ye çıkarmayı öngören teklifini ay sonunda referanduma sunuyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin_650_7.jpg">

İsviçre Merkez Bankası, rezervi içinde altının payını yüzde 20’ye çıkarmayı öngören teklifini ay sonunda referanduma sunuyor. Referandumdan 'evet' çıkması halinde bankanın yapacağı yüklü alım nedeniyle altın fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları 2011 yılındaki zirvesinin yaklaşık yüzde 35 altında satılıyor. Altın bu yıl yatırımcısını güldürmedi ve 1.380 dolardan 1.131 dolara kadar geriledi. Altın yatırımcısı yükseliş umudunu ise İsviçre’de 30 Kasım’da “İsviçre Altınımızı Biriktir” sloganıyla gerçekleştirilecek olan referanduma bağladı. Halk, İsviçre Merkez Bankası’na (SNB) altının döviz rezervi içindeki payını beş yılda yüzde 20’ye çıkarma izni verirse analistler altında fiyatlarında artış yaşanacağını belirtiyorlar.

dunya.com'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; İsviçre’de 30 Kasım’da “İsviçre Altınımızı Biriktir” sloganıyla gerçekleştirilecek olan referandumla sunulacak teklife halk olumlu bir cevap verirse, İsviçre Merkez Bankası, rezervlerinin en az yüzde 20’sini altın olarak tutmakla yükümlü olacak, tekrar altın satmasına izin verilmeyecek ve İsviçre’nin sahip olduğu altının tamamı ülke içinde tutulacak. İsviçre’nin sahip olduğu altın rezervinin yaklaşık yüzde 70’i ülke içinde, yüzde 20’si ülke dışındaki bankalarda ve yüzde 10’u ise Kanada Merkez Bankası’nda tutuluyor. Referandumdan evet oyu çıkarsa, İsviçre’nin yurtdışındaki altın rezervleri de ülkeye girecek.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

SNB’nin 1999 yılında 2 bin 600 ton altın rezervi bulunuyordu. O dönemde, İsviçre kişi başına düşen altının en yüksek olduğu ülkelerden biriydi. Teklif kabul edilirse, SNB’nin altın rezervi bakımından 1999 yılındaki seviyelere tekrar ulaşması sağlanacak.

Destek verenlerin oranı azalıyor

Dünya Altın Konseyi’ne göre, İsviçre Merkez Bankası’nın halihazırda toplam rezervlerinin yüzde 7.8’ine denk gelen bin 40 ton altın rezervi bulunuyor. Evet oyu çıkarsa SNB beş yıl içinde 1.500 tonluk alım yapacak. Japon finans kuruluşu Nomura, bu alımın parasal büyüklüğünü 67-83 milyar dolar olarak hesaplıyor.

Ancak referandumun kabul edilme ihtimali düşük gözüküyor. Gfs. bern ve SRG tarafından yapılan ankete göre, İsviçre MB’nin altın rezervini artırması önerisine destek verenlerin oranı yüzde 44’ten yüzde 38’e geriledi. Yüzde 47’lik bir kesim öneriye karşı çıkarken, kararsızların oranı ise yüzde 15 oldu. İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından sunulan bu teklife; İsviçre hükümeti, İsviçre Merkez Bankası ve birçok siyasi parti karşı çıkıyor. Bu teklifin kabul edilmesi durumunda, altın fiyatlarının yükseleceği ve euro-İsviçre frankı kur dengesinin bozulacağından endişe ediliyor.

Çin’in 1 yıllık tüketimi kadar alım yapacak

İsviçre’nin altın referandumu, her ne kadar SNB alımları 5 yıl içinde yapacak olsa da altın fiyatları üzerinde önemli bir etki yaratabilir. HSBC’nin yaptığı değerlendirmeye göre, halkın ‘evet’ demesi halinde SNB, şu an rezervin yüzde 7-8’i kadar olan altın miktarını artırmak amacıyla fiziksel piyasalara yönelecek. Bu nedenle fiyatlarda belirgin bir harekete sebep olabileceği belirtiliyor. Altın fiyatlarının savunmaya geçtiği bir dönemde gelecek evet oyu HSBC’ye göre altının finans sistemi içindeki geleneksel güvenli liman rolünü teyit edecek ve altında boğa eğilimini destekleyecek. Altın fiyatlarında şu sıralalar ibre 1.200 doların üzerine döndü. Londra’da cuma günü spot altınınonsu 1.207,10 dolardan satıldı. Altın fiyatları bu yıl en yüksek 1.388 doları test etmiş, en düşük seviye olarak ise 1.131,86 dolara inmişti.

HSBC, SNB’nin rezervi içinde altının payını yüzde 20’ye getirmesinin 1.500 ton altın almak zorunda kalacağı anlamına geldiğini,1 yaklaşık olarak Çin’in 2013 yılındaki tüketimine denk gelen bu miktarın piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmak için yeterli bir olduğunu kaydetti. Banka alımlarını beş yıl içinde yapacak olmasına rağmen, HSBC piyasaların bu faktörü hemen dikkate alacağını düşünüyor. Referandumdan hayır çıkması halinde ise HSBC, SNB’nin 1.20’lik euro-frank tabanının baskı altında kalacağını savunuyor. UBS stratejisti Beat Siegenthaler da geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede ‘evet’ oyunun etkisinin ‘oldukça çarpıcı’ olabileceğini söyledi.

Deutsche Bank: Özel anlaşmalar fiyat artışını sınırlar

Deutsche Bank ise referandumun ‘evet’ ile sonuçlanmasının altın fiyatlarını yükselteceğinden şüpheli. Alman banka, şu an 2011 yılındaki zirvesinin yaklaşık yüzde 35 altında seyreden altın fiyatları için referandumu potansiyel bir destek olarak görmediğini bildirdi. Deutsche’ye göre beş yılda yapılacak 1.500 tonluk altın alımı günde 1.2 ton alım anlamına geliyor ve küçük bir miktar. Banka, bu alımlarının bir kısmının diğer merkez bankalarıyla özel anlaşmalar yoluyla yapılacağını ve bunun da piyasalardeki etkiyi minimize edeceğini belirtti. SNB için bir diğer opsiyonun fiziksel kontrat ya da külçe tutmak yerine altın takası olduğunu belirten Deutsche, “SNB aylık bilanço bildirim tarihinden önce karşı taraftan altın borçlanabilir, sonraki gün döviz karşılığında takas yapabilir” diye ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.885 Değişim: 1,91% Hacim : 45.515 Mio.TL Son veri saati : 13:41
Düşük 8.695 19.03.2024 Yüksek 8.891
Açılış: 8.702
32,3403 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,5143
Açılış: 32,2803
35,1128 Değişim: -0,20%
Düşük 35,0472 19.03.2024 Yüksek 35,5201
Açılış: 35,1827
2.239,31 Değişim: -0,19%
Düşük 2.232,38 19.03.2024 Yüksek 2.254,55
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.