Köşk seçimine kadar bu 12 hisseye dikkat

21.04.2014 - 14:10 | Son Güncelleme :

Borsanın yükselişi kar satışlarıyla hazmetmesinin ardından analistlere göre, yeni yukarı yönlü bir hareket başlayabilir.

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkb_1.jpg" align="right">Borsa İstanbul’da (BIST) yaşanan yerel seçim rallisi yerini yatay düzeltme hareketlerine bıraktı. Borsadaki her rallide özellikle lokomotif olarak tanımlanan endeks hisselerinde yaşanan  hızlı hareketin ardından kar satışları geldiğini hatırlatan analistler bunun normal olduğunda hemfikir. Borsanın yükselişi kar satışlarıyla hazmetmesinin ardından analistlere göre, yeni yukarı yönlü bir hareket başlayabilir.

Para Dergisi’nden İdil Taraklı’nın haberine göre; yerel seçimler sonrasında siyasi belirsizliğin azaldığını ifade eden analistler borsada yeni hedefleri konuşmaya başladılar bile…

Analistlere göre, BIST-100 endeksi cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar beklentilerin dışında bir gelişme olmaması halinde kademeli olarak 80 bin direncini test edebilir. Performans bakımından Borsa İstanbul’un gelişen piyasalar içerisinde aylık bazda Dubai Borsası’ndan sonra ikinci olduğunu hatırlatan analistler, fiyat/kazanç (F/K) olarak diğer piyasalara göre iskontolu olduğunu belirtiyor. Gelişmekte olan ülke piyasalarına para girişi olması da borsa için olumlu beklentiler olmasındaki bir başka etken. İstanbul Borsası’nın olumlu bir seyir izleyeceği beklentisinde, yurtiçinde tahvil faizlerin gevşemesi, yurtdışında ise FED (Amerikan Merkez Bankası) Başkanı Janet Yellen’in konuşmalarında ekonomiyi destekleyici mesajlar veriyor olması da etkili.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Borsa’da lokomotif hisselerin primli olduğunu düşünen analistler borsa yükselirken sektörel anlamda çimento, demir çelik, tekstil, konfeksiyon ve havacılığın öne çıkacağı konusunda hemfikir.

KLİMASAN

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

*Klimasan: Yiyecek, içecek maddeleri için soğutucu üreten şirket, 2013 yılını 2012’nin eş dönemine göre satışlarını ve üretimini artırarak kapattı. 2013 yılı satış geliri, 2012’ye göre yüzde 58.36 yükselerek 250 milyon 648 bin TL’ye, brüt kar marjı ise yüzde 17’den 19.45’e yükseldi. Satış geliri ve brüt kar marjındaki artışa bağlı olarak faaliyet geliri yüzde 263 artırarak 25 milyon 752 bin TL’ye ulaştı. Net karı da yüzde 142 yükselerek 12 milyon 795 bin TL oldu. Hem yurtiçi, hem de yurtdışı satışlarını adet ve hasılat bazında artıran Klimasan, geçen yıl karlılığını da yükseltti. Bu yıl hava şartlarını mevsim normallerinde daha sıcak ve kurak geçmesi halinde ve euro bölgesindeki ekonomik toparlanmaya da Klimasan satışlarının olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Şirket hisseleri emsallerine göre iskontolu işlem görüyor. Ayrıca Klimasan’ın ödenmiş sermayesinden daha yüksek net kar ve geçmiş yıllardan birikmiş kar rakamı bulunuyor. Bu da şirkete temettü ve bedelsiz potansiyeli kazandırıyor. Klimasan hisseleri için 4 TL hedef fiyatla yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

VAKIFBANK



VAKIFBANK

*VakıfBank: Piyasa çarpanları açısından diğer bankalara göre iskontolu olmasıyla dikkat çekiyor. 2012 yılında 4 milyar 84 milyon TL net faiz geliri elde eden banka, 2013’te net faiz gelirini yüzde  17.26 artırarak 4 milyar 789 milyon TL’ye çıkardı. Karşılaştırmalı dönemde net dönem karını 1 milyar 460 bin TL’den yüzde 8.5 artışla 1 milyar 585 milyon TL’ye yükseltti. Ancak FED riski ile piyasalardaki faiz oranlarının ve fonlama maliyetlerinin yükselmesi sonucu yılın dördüncü çeyreğinde VakıfBank’ın net karı yükselmedi. Net faiz marjı yüzde 5.08 ile emsallerine yakın seviyede bulunuyor. VakıfBank hisseleri piyasa çarpanları açısından ise iskontolu işlem görüyor. Bu durum endekste görülebilecek yükselişlerde hissenin genel endeks üzerinde performans göstermesine sebebiyet verebiliyor. Ayrıca son dönemde faizlerde görülen gevşeme bankacılık sektörü için olumlu. VakıfBank hisselerinde 5.30 TL hedef fiyatla yüzde 22 yükselme potansiyel öngörüyoruz.

HALKBANK

*Halkbank: Bankanın 2012 yılında 4 milyar 476 milyon TL olan net faiz geliri, 2013’de yüzde 7.86 artışla 4 milyar 828 milyon TL’ye ulaştı. Halkbank’ın 2012 yılında 2 milyar 595 milyon TL olan net karı ise 2013’te yüzde 6 yükselerek 2 milyar 750 milyon TL’ye yükseldi. Öte yandan Halkbank hisseleri borsada yurtiçi emsallerine göre iskontolu işlem görüyor. Bu nedenle yurtiçinde özellikle bankacılık sektöründe görülen iyimser havanın devamı halinde Halkbank hisseleri emsallerine göre daha fazla avantaj sağlayabilir. Ayrıca faizlerin gerilemesi sektör için olumlu. Halkbank hisseleri için 16.50 TL hedef fiyatla yüzde 23 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

SABANCI HOLDİNG

*Sabancı Holding: Finansal hizmetler, enerji, çimento, perakende satış ve sanayide faaliyet gösteren portföyünü sektör ve bölge bazında çeşitlendirmesiyle dikkat çekiyor. Şirket geçen yıl satış gelirini yüzde 35 artırarak 9 milyar 560 TL’ye çıkardı. Şirketin brüt kar marjı ise 2012 yılında yüzde 108 iken, 2013’de 97 olarak gerçekleşti. Sabancı Holding’in maliyetlerinin artması ile esas faaliyet karındaki artış sınırlı oldu. Buna bağlı olarak esas faaliyet karı karşılaştırmalı dönemde yüzde 2.5 yükselerek 4 milyar 859 milyon, net karı ise yüzde 2.00 yükselerek 3 milyar 844 milyon TL’ye ulaştı. Son yıllarda özellikle enerji sektöründe hem Pazar payını hem de üretimini artırmayı hedefleyen Sabancı Holding, enerji üretim ve dağıtım kapasitesini artırmaya hedefleyen Sabancı Holding, enerji üretim ve dağıtım kapasitesini artırmaya devam ediyor. Öte yandan teknoloji, gıda ve perakende sektöründe de büyüyor. Holdingin çimento sektöründe de yatırımları var. Sabancı potansiyel öngörüyoruz.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KARDEMİR

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın

*Kardemir: Beklentilerin üzerinde gelen 2013 bilançosundan sonra yükselişe geçen Kardemir (D) hissesi, yılbaşından bugüne endeksin yüzde 17 üzerinde performans gösterdi. Şirketin hammadde fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşten olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Gelirlerinin yüzde 80’i dolar cinsinden olan Kardemir’in TL’deki değer kayıplarına karşı defansif bir yapısı bulunuyor. Şirketin önümüzdeki dönemde kapasitesini 3 milyon tona yükselteceğini de belirtelim. 8 TL fiyat/kazanç ile işlem gören Kardemir hisseleri için 1.50 TL hedef fiyatla yüzde 6 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

ARÇELİK

*Arçelik: Önümüzdeki dönemde TL’nin görece zayıf seyretmesi, yurtdışı satış oranı yüzde 55 civarında olan Arçelik’i olumlu etkileyebilir. Politik risk priminin azalmasına bağlı olarak  tüketici güveninin ve beyaz eşya talebinin artacağını düşünüyoruz. Yurtdışında değer yaratma potansiyeli olan alım fırsatlarının değerlendirilmesi Arçelik’i olumlu etkileyecek. Arçelik hisseleri için 13.50 TL hedef fiyatla yüzde 9 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

TÜRK HAVA YOLLARI



TÜRK HAVA YOLLARI

* THY: Bu yıl mart ayında yolcu sayısı 2012’nin aynı ayına göre yüzde 16 artarak 4.2 milyona ulaştı. Yolcu doluluk oranı ise yüzde 79.1 seviyesinde gerçekleşti. THY’nin satış gelirlerinin 2014 yılında yüzde 20  oranında artmasını bekliyoruz. Son üç aydır endeksin yüzde 14 altında performans gösteren THY hisseleri için 7.40 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

İŞ BANKASI

* İş Bankası: Yılbaşından beri kredi büyümesi yalnızca yüzde 2.3 olarak gerçekleşti. Ayrıca artan mevduat faizleri bankanın gelirlerinin ve karlılığının azalmasına yol açtı. Bunun etkileri 2014 ilk çeyrek bilançosunda görülecek. Öte yandan İş Bankası’nda önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızının artmasını bekliyoruz. Bu arada Merkez Bankası yılın ikinci yarısından itibaren bankaları biraz daha rahatlatıcı düzenlemelere (zorunlu karşılıklara faiz uygulaması vb) gidebilir. İş Bankası’nın tüketivi ve kredi kartı kredileri, benzerlerinin altında, toplam kredilerinin yüzde 28’ini oluşturuyor. Dolayısıyla BDDK’nın net ücret ve komisyon gelirlerini kısıtlayacak yeni düzenlemeden İş Bankası’nın göreceli olarak daha az etkileneceğini düşünüyoruz. 10 fiyat/kazanç ile işlem gören İş Bankası hisseleri için 5.50 TL hedef fiyatla yüzde 9 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

BİM

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı  Beste Naz Süllü

*BİM: Son üç  yılda 80 büyüme rakamına ulaşırken en yaygın perakendeci sıfatını devam ettiriyor. 2013 sonu itibariyle yurtiçi mağaza sayısı 4 bine ulaşarak sektör ortalamalarının üzerinde bir büyüme gerçekleştirirken BİM, hem mağaza sayısını hem de mevcut mağazalarının satışlarını yükselterek operasyonel karlılığını yüzde 21,  satışlarını da yüzde 20 artırdı. Şirketin ciro rakamları sektördeki rakipleri Migros, Carrefoursa ve Tesco Kipa’yı geride bıraktı. Deloitte’un Ocak 2014 raporunda BİM, 250 perakende şirketi arasında 167’nci sırada yer alan tek Türk şirketi oldu. BİM’in Fas’ta 164, Mısır’da ise 35 mağazaya ulaştığını da belirtelim. BİM’in Fas’ta 164, Mısır’da ise 35 mağazaya ulaştığını da belirtelim. BİM’in stok devir süresi sektör ortalamasının altında (19.59) bulunuyor. Sektör açısından önemli bir oran olan stok devir hızına göre şirket elinde gereğinden fazla stok bulundurmayarak maliyetlerini uygun seviyeye revize ediyor. Cari yılda yüzde 25 öz sermaye büyümesi gerçekleştiren şirketin böylece istikrarlı gelişme  hedeflerini önümüzdeki dönemlerde daha da artabileceğini gösteriyor. 2014 yılı planlamalarında 500 mağaza açmayı hedefliyor. Orta ve uzun vadeli yükselen trendini koruyan BİM hisseleri için orta vadede 55 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

PETKİM

*Petkim: Türkiye’nin tek entegre petrokimya tesisi olan şirket, 6 bine yakın sanayi kuruluşu için hammadde üretimi ve 38 ülkeye 816 milyon dolar değerinde ihracat yapıyor. 2013 yılını brüt 270 milyon, net 49 milyon TL karla tamamlayan Petkim, 2012’ye  göre net karını yüzde 100’e yakın artırdı. Faaliyet karını 5.750 milyondan 72 milyon TL’ye çıkaran şirket 2013 yılında küresel piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmediğini gösterdi. Elyaf, termoplastik, etilen ve diğer ürünlerinde maliyet azaltma ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında üretim kısıtlamasına gidilse de, yatırımlarını iki buçuk kat artıran Petkim’in bu yılki kapasite kullanımı yüzde 81.4 oldu. Petkim hisseleri nakit akım yöntemine göre hesaplamalarda piyasa değerine yakın işlem görüyor. Petkim hisseleri sektör fiyat/kazancına göre primli gözükse de, aralık ayından beri var olan düşen trendini kırmış bulunuyor. Petkim hisseleri için 2.90 TL hedef fiyatla yüzde 5 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

EMLAK GYO

*Emlak GYO: Ana pay sahibi TOKİ olan Emlak Konut GYO, piyasa değeri, gayrimenkul portföyü ve arsa stoku açısından sektöründe öncü olan bir gayrimenkul yatırım ortaklığı. Emlak GYO, şirkete özgü olan gelir paylaşım modeliyle yüksek karlılık ve fon akışı sağlıyor. Ana gelir kaynağı yüzde 89 oranında orta ve üst  gelir grubuna hitap eden gelir paylaşım modeliyle, yüzde 11’i de orta gelir grubuna hitap eden anahtar teslimi modeliyle sağlanıyor. Gerçekleştirdiği iki halka arzda da yabancıların yoğun ilgi duyduğu hissede, takasta da ağırlıklı olarak yabancı payı bulunuyor. Aralık-şubat aylarında yabancı takasında azalma görülse de, şubat ayından günümüze kadar olan süreçte yabancı takası yüzde 15 civarı arttı. 17 Aralık süreci sonrasında bir nevi en kötünün fiyatlanmış olması, hissede prim beklentisi yaratıyor. TÜİK verilerine göre, inşaat ciro endeksi 2013 yılı Aralık ayında, 2012’nin aynı ayına göre yüzde 7 artmış durumda. Son zamanlarda enflasyona odaklanan TCMB’den faiz indirimi beklentileri günden güne artarken olası faiz indirimi durumunda kredi maliyetlerinin düşmesiyle, tüketici tarafında yaşanacak talep artışı, emlak satış rakamlarını olumlu yönde etkiler. 2012 dönem sonuna göre brüt karını yüzde 125, hisse başına kazancını da 0.0039 artıran hissede önümüzdeki günlerdeki fiyat performansında 3.10 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

ÜLKER

*Ülker Bisküvi: Geçen yıl pazardaki payını yükselten şirket, bilanço ve oranlar bakımından da olumlu bir yıl geçirdi. Ülker, 2013’te net satışlarını yüzde 17.3 artırdı. Net kar marjında yüzde 0.2 daralma görülse de operasyonel marjını bir buçuk kata yakın yükseltti. Satışların yanı sıra bünyesinde olduğu Yıldız Holding’in UCZ, A101 ile ilgilendiği konuşuluyor. Satın almalar sonrasında son derece güçlü hale gelen Ülker’de ileriye dönük beklentiler yukarı yönde. 2013 yılsonunda aktif büyümesinde yavaşlama görülen şirket buna rağmen aktif getiride yüzde 87 oranında büyüdü. 2013 yılında kapasite artırımı, yeni tesisler, üretim ve dağıtım kanallarındaki iyileşmeyle  yatırımlarının tutarı yaklaşık 78 milyon TL’ye ulaşıyor. Fiyat/kazanç oranına göre iskontolu gözüken hissenin 15.70 TL seviyesinde zorlandığı görülüyor. Hisse başına fiyatının biraz primli olduğunu ve kısa vadede bir düzeltme gelebileceğini düşünüyoruz. Ülker Bisküvi hisseleri için 16.10 TL hedef fiyatla yüzde 4.20 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.