Merkez Bankası şimdi ne yapacak?

09.07.2013 - 08:24 | Son Güncelleme :

Haftaya tarihi rekor kırarak başlayan dolara Merkez Bankası’nın müdahalesi sert oldu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci..jpg">Haftaya tarihi rekor kırarak başlayan dolara Merkez Bankası’nın müdahalesi sert oldu.

Gün içinde dolara tam 7 yumruk atan Merkez Bankası toplamda 2 milyar 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle bu alanda günlük rekoru kırdı. Bu 7 müdahalenin ardından dolar 1.9439 TL’ye kadar gerileyebildi. Ancak gün sonunda tekrar 1.95 TL’ye çıktı.

Piyasalarda yeni haftanın ilk gününe dolar damgasını vurdu. Haftaya tarihi rekor ile 1.9736 TL seviyesinden giren dolara Merkez Bankası’ndan 2 milyar 250 milyon dolar tutarında toplam yedi döviz satım ihalesiyle müdahale geldi. Merkez Bankası’nın bu müdahaleleriyle dolar 1.9439 TL’ye kadar gerileyebildi.  Rekor müdahalenin ardından yaklaşık 0.03 TL gerileyen dolar tüm müdahalelere rağmen piyasalar kapanırken 1.95 TL’nin üstünde tutunmayı başardı.

Tarihi rekor seviyesine ulaştığı günün ilk dakikalarında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yaptığı açıklamayla dolara radikal şekilde müdahale edeceğinin sinyalini verdi.  Başçı bugünden itibaren güçlü bir ek parasal sıkılaştırma uygulamasına başlanacağını söylerken  “Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak belirlenecektir.” dedi. Bu açıklamanın ardından gün içinde dolara yönelik yedi müdahale birden geldi.

4 MİLYAR 900 MİLYON DOLAR

Merkez Bankası ilk müdahaleyi bu açıklamanın ardından saat 10:05’te 250 milyon dolarlık ihale ile gerçekleşti. Gün içinde dolara neredeyse saat başı müdahale eden Merkez Bankası ilk dört ihalesini 250 milyon dolar üzerinden gerçekleştirdi. Öğleden sonra müdahale dozunu artıran Merkez Bankası bir türlü 1.94 TL’nin altına düşmeyen dolara saat 14:45 ve 15:42’de 500 milyon dolarlık döviz satım ihaleleriyle müdahale etti. Merkez Bankası gün sonuna doğru saat 16:35’te yedinci müdahalesini de 250 milyon dolarlık ihale ile gerçekleştirdi. Toplam müdahale 2 milyar 250 dolara ulaşarak bir günde yapılan en büyük müdahale oldu.  Dünkü ihalelere 4 milyar doların üzerinde teklif geldi. Dünkü sert müdahale dalgasının ardından dolara müdahale 11 Haziran’dan itibaren 4 milyar 900 milyon dolara kadar ulaştı.

MERKEZ’İN ODAĞI KREDİ BÜYÜMESİ

Dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ekonomistlere yaptığı sunumda Merkez Bankası kur hareketlerinin enflasyona etkilerinin inceleneceğini belirtirken özellikle kredi büyümesinin referans değerlerin üzerinde seyrettiğini açıkladı. Sunumda faiz koridorunun genişlemesine yönelik bir işaret verilmezken istisnai günlerde döviz satım ihalelerine güçlü bir şekilde devam edileceği vurgulandı. Sunumda, “Merkez Bankası tarafından sağlanan TL likiditesinin kompozisyonu bir sonraki Kurul toplantısına kadar kademeli olarak net dış varlıklardan net iç varlıklara kaydırılmaya devam edecektir. Bu strateji hem likidite kanalıyla aşırı hızlı kredi genişlemesini yumuşatacak, hem de Türk lirasının değerini destekleyecektir” denildi.

BORSA SATIŞ DALGASIYLA DÜŞTÜ

Dolarda dalgalı bir seyir yaşanırken borsa ise dün ilk seansta yatay bir seyir izlemesine rağmen, ikinci seansta gelen satış dalgası ile yüzde 1,96 düşerek  71 bin 682 30puandan kapandı. Uzmanlar bu hafta açıklanacak ABD şirketlerinin ikinci çeyrek bilançoları borsalar üzerinde etkili olacağını şirketlerin çeyrek bilançolarının iyi gelmesi durumunda gelişmekte olan borsaların olumsuz etkilenmesini bekliyor.

Taşlar yerine oturmadı

BOSPHO-RUS Capital Genel Müdürü Murat Salar Merkez Bankası’nın ilk önceliğinin doları düşürmek olduğunun artık netleştiğini söyledi. Murat Salar “Merkez Bankası Türk lirası fonlamasında da sıkılaştırmalı politikaya gidiyor. İki yönlü olarak sıkılaştırmayı seçti. TL daha pahalı hale gelecek. Burada zor olan TL’yi serbest bırakıp kurdaki yükselişi önlemek idi. Merkez Bankası’nın tercihinin doları düşürmek olduğu ortaya çıktı. Eğer doların ateşi yine düşmez ise muhtemelen bir sonraki aşamada faiz koridoru ile ilgili bir hamle beklemek gerekir” dedi.

Enflasyona etkisi görülecek

FİNANSBANK Başekonomisti İnan Demir Merkez Bankası’nın ekonomistlere yaptığı  sunumda faizlerde herhangi bir değişiklik işareti gözükmediğini, kurun bu seviyelerde devamı halinde ise enflasyona etkisini önümüzdeki aylarda görüleceğini belirtti. Demir “Amerikada’ki uzun vadede faizlerin daha yukarıda yerleşmesi söz konusu. Faiz tarafında bizde ise herhangi bir değişiklik olmadı. Bu da TL’ye baskı yaratıyor. Dünkü ekonomistlere gerçekleştirilen sunumda da faizlerin değişmeyeceği halen baskın politika olarak gözüküyor” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.